Kremowa czekolada z orzechami i sosem mandarynkowym
Czas przygotowania: 45 min
Liczba porcji: 4
SKŁADNIKI na deser: Kremowa czekolada z orzechami i sosem mandarynkowym
- 300 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 100 ml mleka
- 80 ml śmietany kremówki
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 1 laska wanilii
- 100 g kalifornijskich orzechów włoskich
- 8 mandarynek
- 1 płatek żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
- Żółtka ubić z cukrem. Mleko zagotować ze śmietaną i wanilią. Wlać mleko do żółtek, wyjąć laskę wanilii i gotować, stale mieszając. Gotować przez 10 minut w gorącej kąpieli, dodać 200 g posiekanej gorzkiej czekolady, odstawić na minutę i mieszać do dokładnego połączenia składników. Chłodzić w lodówce przez 3 godziny.
- 2 mandarynki podzielić na cząstki, z reszty wycisnąć sok. Podgrzać 1/4 soku. Rozpuścić 20 g cukru i żelatynę w zimnej wodzie. Wymieszać z resztą soku i włożyć do lodówki na 2 godziny.
- Osobno stopić resztę gorzkiej czekolady i białą czekoladę w gorącej kąpieli. Wylać cienką warstwą na papierze do pieczenia, przykryć następnym arkuszem i spłaszczyć; chłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Orzechy posiekać. Zrobić kulki z czekolady, obtoczyć orzechami i podawać w miseczkach z kawałkami mandarynki, kawałkami czekolady i sosem mandarynkowym.