Krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy

Krem-z-ciecierzycy-z-rozmarynem-i-krewetkami-1

Przepis na krem z ciecierzycy  z rozmarynem i krewetkami w brandy jest autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Poziom trudności: średni

Składniki na danie: Krem z ciecierzycy  z rozmarynem i krewetkami w brandy

  • 500 g ciecierzycy
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 cebula
  • rozmaryn, szałwia
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 kromki chleba domowego wypieku
  • 2 łyżki brandy lub koniaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g krewetek

 

Sposób przygotowania:

Po 6 godzinach namaczania ciecierzycy gotujemy ją z rozmarynem i szałwią. Po ugotowaniu odcedzamy i miksujemy na krem. Podsmażamy na patelni pokrojoną na cieniutkie plasterki cebulę, dodajemy puree z ciecierzycy i rozcieńczamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy dopóki krem nie osiągnie pożądanej przez nas konsystencji.

Myjemy krewetki, usuwamy przewód pokarmowy (cienką, czarną nitkę) i podsmażamy je przez 5 minut na patelni z nieobranym czosnkiem, solą, pieprzem oraz 2 łyżkami oliwy. Całość zalewamy brandy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dopóki brandy całkowicie nie odparuje.

Nakładamy krem do głębokich talerzy lub do miseczek. Na środek każdej zupy nakładamy łyżeczkę krewetek, dodajemy 1 kromkę tostowanego chleba (lub grzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (252 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Agnieszka  9 grudnia 2015 11:53

    Z ciekawości spróbuje

    Odpowiedz
  2. macierzanka  9 grudnia 2015 13:36

    Lubię potrawy z ciecierzycą ,więc z chęcią bym spróbowała.

    Odpowiedz
  3. Jaworka  9 grudnia 2015 14:15

    To danie już nie dla mnie

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  9 grudnia 2015 14:15

    Apetyczne 😉

    Odpowiedz
  5. Aneta  9 grudnia 2015 19:18

    Hmm chyba nie jest to danie dla mnie – nie przepadam za krewetkami i jakoś tak ogólnie wolę bardziej tradycyjne rozwiązania 🙂

    Odpowiedz
  6. lilkawodna  9 grudnia 2015 20:06

    Nie dla mnie to danie.

    Odpowiedz
  7. Żanett  10 grudnia 2015 07:31

    Bardzo lubię ciecierzycę, ale nie znoszę krewetek. Chyba zrobię sobie hummus 🙂

    Odpowiedz
  8. ava  12 grudnia 2015 12:02

    Ciecierzycę uwielbiam pieczoną jako przekąskę, z krewetkami nigdy jej nie jadłam 🙂

    Odpowiedz
  9. Patriszia  13 grudnia 2015 20:30

    Sama nie zrobię raczej, ale skosztowałabym.

    Odpowiedz
  10. AnnStyl  6 lipca 2016 13:23

    Kolejny ciekawy przepis. Ale takiego połączenia cieciorki i krewetek jeszcze nie jadłam. Zapewne smaczne. Wczoraj jadłam cieciorkę, ale całą z papryką, pomidorami suszonymi w oliwie z ziołami, świeżymi pomidorami i prażoną cebulką oraz kaszą gryczaną. Też pycha.

    Odpowiedz
    • AnnStyl  20 grudnia 2016 16:13

      To danie z krewetek w brandy i ze swojskim przypieczonym chlebkiem musi być pycha. Mniam.

      Odpowiedz
  11. AnnStyl  20 grudnia 2016 16:12

    To danie z krewetek w brandy i ze swojskim przypieczonym chlebkiem musi być pycha. Mniam.

    Odpowiedz
  12. Hidari11  7 marca 2017 18:34

    Nie mam wyobraźni jednak do potraw, bo tu widzę same nietuzinkowe i oryginalne przepisy, na które ja bym nie wpadła. Marzę o tym, by umieć gotować. Ale marnie mi to idzie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany