Łatwa zupa krem z selera

zupa krem z selera

Czas przygotowania dania: zupa krem z selera – 30 minut
Ilośc porcji: 4

Składniki:

  • – seler – 100 g
  • – Bulion na włoszczyźnie Knorr – 2 sztuki
  • – młoda bulwa selera – 4 sztuki
  • – cukier – 1 łyżeczka
  • – suszone chili – 0,25 łyżeczek
  • – śmietana 18 proc. – 100 ml
  • – sok z cytryny – 1 łyżka
  • – pieprz
  • – posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
  • – masło – 2 łyżki
  • – wrzątek – 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Obrany seler pokrój w drobną kostkę.
  2. Podduś przez około 5 minut na rozgrzanym w garnku maśle, posyp łyżeczką cukru i wymieszaj.
  3. Dwie kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr rozpuść w litrze ugotowanej wody. Gotowym wywarem zalej podduszony seler, dopraw całość ostrą papryką chilli i gotuj przez 15 minut.
  4. Po upływie tego czasu zmiksuj zupę na gładki krem blenderem. Możesz również przetrzeć ją przez sito.
  5. Dodaj śmietanę, dopraw sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu. Gotowy krem selerowy posyp posiekaną natką pietruszki lub udekoruj listkami kolendry.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (150 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  2 stycznia 2016 18:48

    Kolor jest cudowny 🙂

    Odpowiedz
  2. macierzanka  2 stycznia 2016 19:26

    Lubię zupy- krem ,więc warto spróbować.

    Odpowiedz
  3. martuska665  2 stycznia 2016 19:46

    nie rozumiem.
    składniki:
    – seler- 100g
    – młoda bulwa selera- 4szt
    czy pierwsza pozycja to seler naciowy, czy o co chodzi?

    Odpowiedz
    • bbo  12 stycznia 2016 21:12

      Dziwne, może niech się jakaś lepsza kucharka nam doradzi.

      Odpowiedz
  4. lilkawodna  2 stycznia 2016 23:33

    Wydaje się smaczna.

    Odpowiedz
  5. Margaretkaw  3 stycznia 2016 09:18

    Zjadłabym 🙂

    Odpowiedz
  6. framboise  3 stycznia 2016 10:49

    pysznosci

    Odpowiedz
  7. Jaworka  3 stycznia 2016 17:38

    Wygląda bardzo apetycznie tylko też nie rozumię co z tym selerem

    Odpowiedz
  8. Patriszia  3 stycznia 2016 20:18

    Nie lubię selera więc nie dla mnie.

    Odpowiedz
  9. Wusia  4 stycznia 2016 11:14

    Jak każda zupa krem jest super. Ja podaję do niej grzanki z razowego chleba.

    Odpowiedz
  10. kobiecymokiem  4 stycznia 2016 11:42

    Uwielbiam seler, na pewno wypróbuję 😉

    Odpowiedz
  11. ava  7 stycznia 2016 20:51

    Zupka dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  12. Aneta  18 stycznia 2016 16:24

    Ja również nie przepadam za selerem.

    Odpowiedz
  13. MelaNika  2 sierpnia 2016 16:32

    Zjadłabym, ale na domowym bulionie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany