Łatwa zupa krem z selera
Czas przygotowania dania: zupa krem z selera – 30 minut
Ilośc porcji: 4
Składniki:
- – seler – 100 g
- – Bulion na włoszczyźnie Knorr – 2 sztuki
- – młoda bulwa selera – 4 sztuki
- – cukier – 1 łyżeczka
- – suszone chili – 0,25 łyżeczek
- – śmietana 18 proc. – 100 ml
- – sok z cytryny – 1 łyżka
- – pieprz
- – posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
- – masło – 2 łyżki
- – wrzątek – 1 litr
Sposób przygotowania:
- Obrany seler pokrój w drobną kostkę.
- Podduś przez około 5 minut na rozgrzanym w garnku maśle, posyp łyżeczką cukru i wymieszaj.
- Dwie kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr rozpuść w litrze ugotowanej wody. Gotowym wywarem zalej podduszony seler, dopraw całość ostrą papryką chilli i gotuj przez 15 minut.
- Po upływie tego czasu zmiksuj zupę na gładki krem blenderem. Możesz również przetrzeć ją przez sito.
- Dodaj śmietanę, dopraw sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu. Gotowy krem selerowy posyp posiekaną natką pietruszki lub udekoruj listkami kolendry.
Komentarze
Kolor jest cudowny 🙂
Lubię zupy- krem ,więc warto spróbować.
nie rozumiem.
składniki:
– seler- 100g
– młoda bulwa selera- 4szt
czy pierwsza pozycja to seler naciowy, czy o co chodzi?
Dziwne, może niech się jakaś lepsza kucharka nam doradzi.
Wydaje się smaczna.
Zjadłabym 🙂
pysznosci
Wygląda bardzo apetycznie tylko też nie rozumię co z tym selerem
Nie lubię selera więc nie dla mnie.
Jak każda zupa krem jest super. Ja podaję do niej grzanki z razowego chleba.
Uwielbiam seler, na pewno wypróbuję 😉
Zupka dla mnie 🙂
Ja również nie przepadam za selerem.
Zjadłabym, ale na domowym bulionie 🙂