Łatwa zupa krem z selera
Czas przygotowania dania: zupa krem z selera – 30 minut
Ilośc porcji: 4
Składniki:
- – seler – 100 g
- – Bulion na włoszczyźnie Knorr – 2 sztuki
- – młoda bulwa selera – 4 sztuki
- – cukier – 1 łyżeczka
- – suszone chili – 0,25 łyżeczek
- – śmietana 18 proc. – 100 ml
- – sok z cytryny – 1 łyżka
- – pieprz
- – posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
- – masło – 2 łyżki
- – wrzątek – 1 litr
Sposób przygotowania:
- Obrany seler pokrój w drobną kostkę.
- Podduś przez około 5 minut na rozgrzanym w garnku maśle, posyp łyżeczką cukru i wymieszaj.
- Dwie kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr rozpuść w litrze ugotowanej wody. Gotowym wywarem zalej podduszony seler, dopraw całość ostrą papryką chilli i gotuj przez 15 minut.
- Po upływie tego czasu zmiksuj zupę na gładki krem blenderem. Możesz również przetrzeć ją przez sito.
- Dodaj śmietanę, dopraw sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu. Gotowy krem selerowy posyp posiekaną natką pietruszki lub udekoruj listkami kolendry.