Krem z buraka z kleksem śmietanowym, świeżym tymiankiem, malinami i oliwą bazyliową

fot. Index Food
Składniki na danie: Krem z buraka z kleksem śmietanowym
- 0,8-1kg małych, buraków
- pół główki czosnku
- 0,7-1l wywaru warzywnego (najlepiej na listku laurowym i zielu angielskim)
- 1/3 opakowania włoszczyzny
- małe jabłko (opcjonalnie: pół łyżeczki cukru, opcjonalnie: pół łyżeczki soku z cytryn sycylijskich LiMMi)
- 2 łyżki Oliwy z oliwek Extra Vergine Olitalia
- sól morska do doprawienia
- śmietana gęsta,
- świeży tymianek
- opakowanie świeżych malin
- Oliwa smakowa Extra Vergine Olitalia z bazylią
Sposób wykonania:
Buraki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy 1,5 godziny w 180 st. C. Kiedy ostygną, obieramy je i kroimy w grube plastry.
Pokrojoną włoszczyznę wrzucam do rondla na lekko rozgrzaną oliwę, podsmażamy 5 minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko, podduszamy kolejne 5 minut, bez przykrycia, żeby odparowało sok. Ząbki czosnku lekko rozgniatamy trzonkiem noża, obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do rondla, włączamy większą moc płyty i smażymy minutę ciągle mieszając, aż poczujemy wyraźny aromat smażonego czosnku.
Podlewamy włoszczyznę wywarem, dodajemy pokrojone buraki, zagotowujemy. Doprawiamy solą, jeśli trzeba, sokiem z cytryny i cukrem. Dodajemy opakowanie malin i gotujemy aż się rozpadną. Na końcu zupę należy zblendować i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek oraz wszelkich zabrudzeń .
Do miseczki rozlewamy krem, przystrajamy kleksem śmietanowym, połówkami malin, kroplami oliwy bazyliowej Olitalia oraz świeżym tymiankiem.
Wygląda smakowicie 🙂
Smacznego!
z daleka wygląda jak truskawkowy
Piękny kolor
Chętnie bym spróbowała bo wygląda smakowicie i pewnie tak smakuje.
Wygląda apetycznie , ale nie wiem czy miałabym odwagę spróbować. Jestem jedna z osób, która boi się takich nowych smaków 🙂 życzę smacznego !
wygląda bardzo apetycznie
Na pewno smaczna ale pracochłonna a ja preferuję szybkie smaczne dania bo na takie eksperymenty trochę brak czasu a i niepewność czy wszystkim będzie smakować
bardzo lubię buraki , a taki krem to bomba!
O nieee, buraczki fuj 🙁