Jesienna kuchnia w wersji light – Krem marchewkowo-buraczkowy z cynamonem

Jesienne potrawy kuszą wyjątkowym smakiem i cudownym aromatem, są jednak dość ciężkie i tłuste, co sprawia, że wielu z nas rezygnuje z ich przyrządzania. Co zrobić, by posiłki były smaczne i jednocześnie mniej kaloryczne? Przedstawiamy jeden z przepisów na jesień w wersji light – krem marchewkowo-buraczkowy z cynamonem.

kuhne_zdjecie2

Krem marchewkowo-buraczkowy z cynamonem

Składniki:

  • kilka kropel octu mirabelkowego, np. marki Kuhne
  • 3 buraki
  • 4 duże marchwie
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 350 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: pieprz, sól, cynamon

 

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy, a marchewkę i buraczki kroimy w cienkie plastry. Tak przygotowane warzywa smażymy na patelni. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy do nich wodę i łyżkę miodu. Zupę gotujemy przez około pół godziny. Całość miksujemy na krem i skrapiamy octem mirabelkowym, np. marki Kuhne. Doprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietanką.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (274 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. luna341  23 września 2016 07:43

    Kolor ma piękny 😊 jednak nie skusi mnie ten widok bo nie przepadam za takimi zupami

    Odpowiedz
  2. kasia87g  23 września 2016 12:46

    ciekawe połączenie smaków

    Odpowiedz
  3. Anett13  23 września 2016 17:19

    Ciekawe, a ja bardzo lubię buraki, może się skuszę 🙂

    Odpowiedz
    • ewalub  31 stycznia 2017 13:24

      cynamon- zło!

      Odpowiedz
      • Anett13  31 stycznia 2017 13:25

        Dlaczego? Ja bardzo lubie cynamon, szczególnie w cieplutkiej szarlotce 🙂

        Odpowiedz
        • ewalub  31 stycznia 2017 13:49

          Kiedyś lubiłam, ale całkiem mi się smaki zmieniły. Szarlotki też nie lubię 🙂

          Odpowiedz
  4. martucha180  23 września 2016 19:17

    Ciekawe połączenie.

    Odpowiedz
  5. macierzanka  23 września 2016 19:41

    Bardzo lubię zupy kremy i dość często je robię, jednak wersji z buraczkami nie znam ,więc warto spróbować.Buraczki mają przecież tyle dobroczynnych właściwości ,że powinno się jeść je często.

    Odpowiedz
  6. Hidari11  23 września 2016 21:31

    Mnóstwo zdrowotnych właściwości ma taki krem i musi być naprawdę pyszny w smaku. Czerwona cebula jest dobrym doprawiaczem, bo nie jest taka ostra jak cebula zwykła.

    Odpowiedz
  7. Aniaa  23 września 2016 23:07

    Wygląda na smaczny 😀

    Odpowiedz
  8. Jaworka  25 września 2016 18:42

    Nie przepadam za takimi zupami ale ten kolor bardzo kusi mnie do wypróbowania marchewka buraczki samo zdrowie ale chyba w domu tylko ja bym ją zjadła

    Odpowiedz
  9. Aneta  7 października 2016 13:51

    Raczej nie spróbuję, nie cierpię buraków 🙁

    Odpowiedz
  10. AnnStyl  20 lutego 2017 23:30

    Dość ciekawe połączenie. Wygląd też ma nawet apetyczny. Jaki może mieć smak? Zastanawia mnie ten dodatek cynamonu? Bo ja wiem może nawet nie jest taki zły ten krem. W każdym bądź razie wygląda dość ciekawie.

    Odpowiedz
  11. karr96  13 kwietnia 2017 09:35

    Uwielbiam buraki! Bardzo fajnie, że jest przepis light, ponieważ ja jestem osobą, która na pewno zwraca uwagę na to co je i jakie to ma właściwości oraz ile kalorii. 😉

    Odpowiedz
  12. efffciaa  11 maja 2017 16:01

    Robiłam krem z tego przepisu , oczywiście nie byłabym sobą , gdybym go nieco nie zmodyfikowała przez dodanie szczypty imbiru – przepyszna zupka 🙂 polecam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany