Jesienna kuchnia w wersji light – Krem marchewkowo-buraczkowy z cynamonem
Jesienne potrawy kuszą wyjątkowym smakiem i cudownym aromatem, są jednak dość ciężkie i tłuste, co sprawia, że wielu z nas rezygnuje z ich przyrządzania. Co zrobić, by posiłki były smaczne i jednocześnie mniej kaloryczne? Przedstawiamy jeden z przepisów na jesień w wersji light – krem marchewkowo-buraczkowy z cynamonem.
Krem marchewkowo-buraczkowy z cynamonem
Składniki:
- kilka kropel octu mirabelkowego, np. marki Kuhne
- 3 buraki
- 4 duże marchwie
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 350 ml wody
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: pieprz, sól, cynamon
Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy, a marchewkę i buraczki kroimy w cienkie plastry. Tak przygotowane warzywa smażymy na patelni. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy do nich wodę i łyżkę miodu. Zupę gotujemy przez około pół godziny. Całość miksujemy na krem i skrapiamy octem mirabelkowym, np. marki Kuhne. Doprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietanką.