Krem z kawy Anatol z jabłkami i różyczkami jabłkowymi

Składniki na deser: Krem z kawy Anatol z jabłkami i różyczkami jabłkowymi

Ciasto:

1 opakowanie ciasteczek zbożowych Delecta

125 g pokrojonej zimnej margaryny

3 łyżki wody

Nadzienie:

3 torebki kawy zbożowej Anatol 5 zbóż

100 ml wody

1 opakowanie budyniu śmietankowego Delecta

300 ml mleka

150 g mascarpone

2 łyżki masła orzechowego

20 g cukru

200 g jabłek

50 g rodzynek Bakalland

 

Sposób przygotowania:

  1. Zawartość torebki z budyniem rozpuść w 100 ml mleka. Torebki kawy zbożowej zalej 100 ml wrzątku i zaparz przez kilka minut i zalej pozostałym mlekiem.
  2. W garnku umieść połączoną kawę zbożową z mlekiem, dodaję cukier i zagotowuj. Następnie dodaj rozpuszczony w mleku budyń i mieszaj całość do zgęstnienia. Garnek z budyniem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
  3. Przygotuj ciasto z przepisu na ciasteczka zbożowe. Jabłka pokrój w ćwiartki i pokrój na cienkie plasterki.
  4. Ciasto rozwałkuj i pokrój na paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 15 cm. Na przygotowanych paskach ciasta ułóż na zakładkę plasterki jabłek i zacznij zwijać je w ciasny rulon. Zwinięte w rulony różyczki jabłkowe piecz przez 25 min w temp. 180 stopni.
  5. Wystudzony budyń przełóż do misy miksera, dodaj serek mascarpone i masło orzechowe,
    a następnie miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Budyń rozlej do miseczek i umieść
    w każdej z nich różyczkę jabłkową.
  6. Pozostałe jabłka umyj, obierz i krój w kostkę. Dodaj odrobinę wody i duś w rondelku
    z dodatkiem rodzynek. Gotowy budyń podawaj z duszonymi owocami.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (249 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...