Krem z kawy Anatol z jabłkami i różyczkami jabłkowymi
Składniki na deser: Krem z kawy Anatol z jabłkami i różyczkami jabłkowymi
Ciasto:
1 opakowanie ciasteczek zbożowych Delecta
125 g pokrojonej zimnej margaryny
3 łyżki wody
Nadzienie:
3 torebki kawy zbożowej Anatol 5 zbóż
100 ml wody
1 opakowanie budyniu śmietankowego Delecta
300 ml mleka
150 g mascarpone
2 łyżki masła orzechowego
20 g cukru
200 g jabłek
50 g rodzynek Bakalland
Sposób przygotowania:
- Zawartość torebki z budyniem rozpuść w 100 ml mleka. Torebki kawy zbożowej zalej 100 ml wrzątku i zaparz przez kilka minut i zalej pozostałym mlekiem.
- W garnku umieść połączoną kawę zbożową z mlekiem, dodaję cukier i zagotowuj. Następnie dodaj rozpuszczony w mleku budyń i mieszaj całość do zgęstnienia. Garnek z budyniem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj ciasto z przepisu na ciasteczka zbożowe. Jabłka pokrój w ćwiartki i pokrój na cienkie plasterki.
- Ciasto rozwałkuj i pokrój na paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 15 cm. Na przygotowanych paskach ciasta ułóż na zakładkę plasterki jabłek i zacznij zwijać je w ciasny rulon. Zwinięte w rulony różyczki jabłkowe piecz przez 25 min w temp. 180 stopni.
- Wystudzony budyń przełóż do misy miksera, dodaj serek mascarpone i masło orzechowe,
a następnie miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Budyń rozlej do miseczek i umieść
w każdej z nich różyczkę jabłkową. - Pozostałe jabłka umyj, obierz i krój w kostkę. Dodaj odrobinę wody i duś w rondelku
z dodatkiem rodzynek. Gotowy budyń podawaj z duszonymi owocami.