Krem z batatów i pieczonej papryki z pastą z pestkami słonecznika, suszonymi pomidorami i bazylią

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 4

Składniki na: Krem z batatów i pieczonej papryki z pastą z pestkami słonecznika, suszonymi pomidorami i bazylią

  • 850 g czerwonej papryki (ok. 4-5 sztuk)
  • 1 duży batat lub 2 małe (200 g)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 opakowania pasty z pestkami słonecznika z suszonymi pomidorami i bazylią Well Well
  • sól
  • 300 ml przegotowanej wody

Przygotowanie

Papryki myjemy, rozcinamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 st. C. Wyjmujemy i za pomocą noża szybko zdejmujemy oddzielające się skórki. Bataty gotujemy do miękkości, a następnie obieramy ze skórki. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pastę oraz ocet balsamiczny. Wszystko blendujemy na jednolitą masę i doprawiamy solą.
Podajemy ze świeżym pieczywem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (86 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. A. czy  21 sierpnia 2017 13:26

    No i mam już pomysł na obiad :);)

    Odpowiedz
  2. martucha180  21 sierpnia 2017 14:59

    Ciekawe danie.

    Odpowiedz
  3. xtina120  23 sierpnia 2017 21:52

    Bardzo niecodzienne to danie. Ja w ogóle nie mam w zwyczaju robić kremów…mogła bym się przełamać i spróbować ale mój narzeczony nie lubi takich rzeczy;( A lubię ugotować coś co zjemy razem

    Odpowiedz
    • Jaworka  10 września 2017 21:00

      U mnie też raczej za takimi daniami nie przepadamy co prawda od czasu do czasu próbuję coś nowego wprowadzić ale to raczej potem ja muszę sama zjadać

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.