Krem z batatów i pieczonej papryki z pastą z pestkami słonecznika, suszonymi pomidorami i bazylią

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 4

Składniki na: Krem z batatów i pieczonej papryki z pastą z pestkami słonecznika, suszonymi pomidorami i bazylią

  • 850 g czerwonej papryki (ok. 4-5 sztuk)
  • 1 duży batat lub 2 małe (200 g)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 opakowania pasty z pestkami słonecznika z suszonymi pomidorami i bazylią Well Well
  • sól
  • 300 ml przegotowanej wody

Przygotowanie

Papryki myjemy, rozcinamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 st. C. Wyjmujemy i za pomocą noża szybko zdejmujemy oddzielające się skórki. Bataty gotujemy do miękkości, a następnie obieramy ze skórki. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pastę oraz ocet balsamiczny. Wszystko blendujemy na jednolitą masę i doprawiamy solą.
Podajemy ze świeżym pieczywem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (272 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...