KRATONG THONG – siekany kurczak z kukurydzą w miseczce z ciasta

kratong-thong

Składniki na KRATONG THONG – miseczki:

Przesiana mąka – ½ filiżanki
Mąka ryżowa – ½ filiżanki
Żółtko jaja – 1
Sól  – 1/2 łyżeczki
Cukier – 1 łyżeczka
Olej roślinny – 1 łyżka
Sok z limonki – ½ filiżanki
Woda – – ½ filiżanki

Wykonanie:

Wykonanie ciasta

  1. Połącz obie mąki, dodaj żółtko jaja, sól, cukier, sok z limonki i wodę. Bardzo dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  2. Przecedź przez sito i zostaw na 20 minut.

 

Smażenie miseczki (Krathong)

  1. Rozgrzej w garnku olej roślinny i włóż do niego foremki do babeczek, aby je ogrzać. Kiedy będą gorące, wyjmij je i odsącz nadmiar tłuszczu na papierze.
  2. Gorące foremki napełnij ciastem, tak aby pokrywało ich wewnętrzne ścianki i włóż do garnka z gorącym olejem.
  3. Smaż w głębokim tłuszczu aż ciasto stanie się chrupkie. Po kilkudziesięciu sekundach ciasto powinno odkleić się od foremki.
  4. Kontynuuj smażenie miseczek do uzyskania złotego koloru. Potem wyjmij je z garnka i zostaw do odsączenia na papierze.
  5. Gotowe miseczki należy trzymać pod przykryciem.

Składniki na KRATONG THONG – farsz:

Ziarna kukurydzy – 4 kolby
Marchew (pokrojona w kostkę)  –  ½ filiżanki
Nasiona grochu cukrowego –  ½ filiżanki
Drobno posiekana pierś kurczaka -200 gramów
Roztarty korzeń pietruszki z czosnkiem i pieprzem – 2 łyżeczki
Sól – 1 łyżeczka
Cukier  – 1-2 łyżki
Mleko skondensowane –  ½ filiżanki
Olej do smażenia – 3 łyżki
Liście pietruszki/ czerwona papryka do dekoracji

Wykonanie farszu

  1. W garnku rozgrzej mocno olej i włóż masę z korzenia pietruszki, czosnku i pieprzu.
  2. Smaż przez chwilę, aż zacznie pachnieć i dodaj kurczaka.
  3. Kiedy kurczak się usmaży, dodaj kukurydzę i marchew.
  4. Wymieszaj dobrze, dodaj trochę cukru, sól i skondensowane mleko.
  5. Spróbuj i dopraw do smaku. Zdejmij z patelni i zostaw do wystygnięcia.

 

Napełnij farszem miseczki z ciasta, udekoruj liśćmi pietruszki i czerwoną pokrojoną papryką.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (259 głosów, średnia: 4,48 z 5)
loading... zapisuję głos...