KRATONG THONG – siekany kurczak z kukurydzą w miseczce z ciasta
Składniki na KRATONG THONG – miseczki:
Przesiana mąka – ½ filiżanki
Mąka ryżowa – ½ filiżanki
Żółtko jaja – 1
Sól – 1/2 łyżeczki
Cukier – 1 łyżeczka
Olej roślinny – 1 łyżka
Sok z limonki – ½ filiżanki
Woda – – ½ filiżanki
Wykonanie:
Wykonanie ciasta
- Połącz obie mąki, dodaj żółtko jaja, sól, cukier, sok z limonki i wodę. Bardzo dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Przecedź przez sito i zostaw na 20 minut.
Smażenie miseczki (Krathong)
- Rozgrzej w garnku olej roślinny i włóż do niego foremki do babeczek, aby je ogrzać. Kiedy będą gorące, wyjmij je i odsącz nadmiar tłuszczu na papierze.
- Gorące foremki napełnij ciastem, tak aby pokrywało ich wewnętrzne ścianki i włóż do garnka z gorącym olejem.
- Smaż w głębokim tłuszczu aż ciasto stanie się chrupkie. Po kilkudziesięciu sekundach ciasto powinno odkleić się od foremki.
- Kontynuuj smażenie miseczek do uzyskania złotego koloru. Potem wyjmij je z garnka i zostaw do odsączenia na papierze.
- Gotowe miseczki należy trzymać pod przykryciem.
Składniki na KRATONG THONG – farsz:
Ziarna kukurydzy – 4 kolby
Marchew (pokrojona w kostkę) – ½ filiżanki
Nasiona grochu cukrowego – ½ filiżanki
Drobno posiekana pierś kurczaka -200 gramów
Roztarty korzeń pietruszki z czosnkiem i pieprzem – 2 łyżeczki
Sól – 1 łyżeczka
Cukier – 1-2 łyżki
Mleko skondensowane – ½ filiżanki
Olej do smażenia – 3 łyżki
Liście pietruszki/ czerwona papryka do dekoracji
Wykonanie farszu
- W garnku rozgrzej mocno olej i włóż masę z korzenia pietruszki, czosnku i pieprzu.
- Smaż przez chwilę, aż zacznie pachnieć i dodaj kurczaka.
- Kiedy kurczak się usmaży, dodaj kukurydzę i marchew.
- Wymieszaj dobrze, dodaj trochę cukru, sól i skondensowane mleko.
- Spróbuj i dopraw do smaku. Zdejmij z patelni i zostaw do wystygnięcia.
Napełnij farszem miseczki z ciasta, udekoruj liśćmi pietruszki i czerwoną pokrojoną papryką.