Kouluri – ciasteczka maślane w greckim stylu na Wielkanoc

Nieodłączną częścią greckiej Wielkanocy są Kouluri – ciasteczka maślane z nutą wanilii i pomarańczy, okrągłe, zaplatane lub skręcane, posypane ziarnem sezamu, oprószone cynamonem, a wersji dla dorosłych, z paroma kroplami greckiego alkoholu anyżkowego –  ouzo. Wypieka się je tradycyjnie w Wielką Sobotę i chowa przed żądnymi smakołyków dziećmi do metalowych puszek.  Ich sekretem jest lekko dostrzegalny smak cytrusa i dobrze wyrobione ciasto.

ciasteczka maślane

Fot. Freepik, Shaojan

 

Przygotowanie  ciasta zajmuje ok. 30 minut, pieczenie ok. 15 minut.

Ciasto:

  • 225 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • ½ szklanki soku z pomarańczy
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • 6 szklanek mąki

Glazura:

  • 6 łyżek mleka
  • 1 jajko

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i w oddzielnej misce przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Osobno ucieramy masło przez 5 minut, dodajemy cukier i dalej ucieramy od 5 do 7 minut. Następnie dodajemy jajka, dolewamy sok pomarańczowy i ekstrakt waniliowy oraz stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wyrabiamy, aż nabierze sprężystości i będzie ładnie odchodzić od brzegów miski. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Kolejnym krokiem jest nadanie kształtu naszym preclom – wałeczki ciasta skręcamy w kółka, ósemki lub ślimaki i układamy na natłuszczonej masłem formie. Osobno ubijamy jajko z mlekiem i smarujemy wierzch precli, by nadać im blasku. Pieczemy przez ok. 15 minut lub gdy staną się złotobrązowe.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (150 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...