Kouluri – ciasteczka maślane w greckim stylu na Wielkanoc
Nieodłączną częścią greckiej Wielkanocy są Kouluri – ciasteczka maślane z nutą wanilii i pomarańczy, okrągłe, zaplatane lub skręcane, posypane ziarnem sezamu, oprószone cynamonem, a wersji dla dorosłych, z paroma kroplami greckiego alkoholu anyżkowego – ouzo. Wypieka się je tradycyjnie w Wielką Sobotę i chowa przed żądnymi smakołyków dziećmi do metalowych puszek. Ich sekretem jest lekko dostrzegalny smak cytrusa i dobrze wyrobione ciasto.
Przygotowanie ciasta zajmuje ok. 30 minut, pieczenie ok. 15 minut.
Ciasto:
- 225 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
- ½ szklanki soku z pomarańczy
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki ekstraktu z migdałów
- 6 szklanek mąki
Glazura:
- 6 łyżek mleka
- 1 jajko
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i w oddzielnej misce przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Osobno ucieramy masło przez 5 minut, dodajemy cukier i dalej ucieramy od 5 do 7 minut. Następnie dodajemy jajka, dolewamy sok pomarańczowy i ekstrakt waniliowy oraz stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wyrabiamy, aż nabierze sprężystości i będzie ładnie odchodzić od brzegów miski. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Kolejnym krokiem jest nadanie kształtu naszym preclom – wałeczki ciasta skręcamy w kółka, ósemki lub ślimaki i układamy na natłuszczonej masłem formie. Osobno ubijamy jajko z mlekiem i smarujemy wierzch precli, by nadać im blasku. Pieczemy przez ok. 15 minut lub gdy staną się złotobrązowe.