Kotleciki wieprzowe z grzybami – Walentynkowa Rajska Namiętność
Kotleciki wieprzowe z grzybami
Walentynkowa propozycja na kolację: mięso nadziewane farszem z pieczarek, cebuli i czosnku, a po pokrojeniu na plastry nadzienie przypominające kształt serca.
Składniki:
- 400 polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 200 g pieczarek
- 100 g mrożonych prawdziwków
- 1 cebula szalotka
- 1 Sos do pieczeni ciemny Knorr
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta czarnego pieprzu mielonego
- szczypta soli
- 1 łyżka majeranku
- 50 ml oleju słonecznikowego
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyść z błon i zamarynuj, obsypując Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 10 minut do lodówki.
- Grzyby pokrój w półplastry, cebulkę w kostkę, a czosnek posiekaj.
- Na patelni podsmaż cebulkę z czosnkiem. Dodaj grzyby i smaż do momentu, w którym grzyby będą zupełnie suche (bez sosu). Dopraw do smaku majerankiem, czarnym pieprzem i odrobiną soli (jeśli uznasz, że jest to konieczne). Całość wystudź i dodaj żółtko oraz bułkę tartą.
- Polędwiczkę natnij z wierzchu na całej długości (co najmniej 1 centymetrowej grubości). Obsmaż z obu stron na patelni. W powstałą szczelinę nałóż farsz. Ułóż w piekarniku nagrzanym do 190°Ci piecz 10 – 15 minut.
- Sos powstały z pieczenia odlej do garnuszka i uzupełnij wodą do 300 ml. Rozmieszaj w nim Sos do pieczeni ciemny Knorr. Następnie sos zagotuj i nalej właściwą porcję na talerz.
- Pokrój polędwiczkę w plastry i ułóż na sosie (w przekroju mięso powinno mieć wyraźny kształt serca).