Koszyczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i śliwkami kalifornijskimi

Koszyczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i śliwkami kalifornijskimi

Składniki na deser: Koszyczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i śliwkami kalifornijskimi

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 mała śmietana 18%
10 śliwek kalifornijskich
100g sera leśniowego
50g sera Ementaler
50g orzechów włoskich
3 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 szczypty soli
masło do smarowania foremek

Przygotowanie:

W zależności od wielkości foremek (kokilek), którymi dysponujemy, ciasto podzielić na 6 lub 8 porcji. Foremki wysmarować masłem, wyścielić kawałkami ciasta francuskiego. Śliwki kalifornijskie pokroić w paski. Orzechy włoskie posiekać. Do wyższej miski wbić jaja, dodać śmietanę, zetrzeć Ementaler, dodać pokruszony ser pleśniowy, sól, całość dokładnie wymieszać (można użyć blendera). Dodać pokrojone śliwki kalifornijskie, orzechy włoskie i natkę pietruszki. Masę przełożyć do foremek wyłożonych ciastem francuskim. Koszyczki piec przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, funkcja grzanie góra-dół, ostatnie 5 minut z funkcją termoobieg.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (311 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aromer0209  1 marca 2017 13:49

    Ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. Wusia  1 marca 2017 13:57

    Piękna potrawa , a jaka stylizacja! po prostu palce lizać.

    Odpowiedz
  3. martucha180  1 marca 2017 15:40

    Wolałabym inny farsz.

    Odpowiedz
  4. sylwiawes  1 marca 2017 17:44

    Bardzo interesujący przepis 🙂

    Odpowiedz
  5. Jaworka  1 marca 2017 22:16

    Pięknie się prezentują a ciekawe jak smakują tak podane na stole dla gości na pewno zrobia wrażenie

    Odpowiedz
  6. Hidari11  2 marca 2017 09:29

    Nie przepadam za ciastem francuskim i byłabym ciekawa, czy dałoby się zrobić je z czegoś innego, aby też ładnie wyglądały te koszyczki. Na pewno nadają się na domówki, bo fantazyjnie wyglądają.

    Odpowiedz
  7. AnnStyl  4 marca 2017 21:01

    Ciekawy przepis i efektownie wyglądają te koszyczki. Ale zastanawia mnie to pieczenie 35-40 minut. Czy to się nie spali? Gotowe ciasto francuskie piecze się dość szybko. Ale wyglądają te koszyczki bardzo fajnie i pomysłowo.

    Odpowiedz
  8. Aneta  8 marca 2017 15:05

    Coś dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  9. Amaretta  13 sierpnia 2017 12:26

    Zawsze mozna tu znalesc jakis nietypowy przepis na niedziele 🙂 i zawsze wychodzi bardzo bardzo fajnie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany