Koszyczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i śliwkami kalifornijskimi
Składniki na deser: Koszyczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i śliwkami kalifornijskimi
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 mała śmietana 18%
10 śliwek kalifornijskich
100g sera leśniowego
50g sera Ementaler
50g orzechów włoskich
3 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 szczypty soli
masło do smarowania foremek
Przygotowanie:
W zależności od wielkości foremek (kokilek), którymi dysponujemy, ciasto podzielić na 6 lub 8 porcji. Foremki wysmarować masłem, wyścielić kawałkami ciasta francuskiego. Śliwki kalifornijskie pokroić w paski. Orzechy włoskie posiekać. Do wyższej miski wbić jaja, dodać śmietanę, zetrzeć Ementaler, dodać pokruszony ser pleśniowy, sól, całość dokładnie wymieszać (można użyć blendera). Dodać pokrojone śliwki kalifornijskie, orzechy włoskie i natkę pietruszki. Masę przełożyć do foremek wyłożonych ciastem francuskim. Koszyczki piec przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, funkcja grzanie góra-dół, ostatnie 5 minut z funkcją termoobieg.
Ciekawy przepis 🙂
Piękna potrawa , a jaka stylizacja! po prostu palce lizać.
Wolałabym inny farsz.
Bardzo interesujący przepis 🙂
Pięknie się prezentują a ciekawe jak smakują tak podane na stole dla gości na pewno zrobia wrażenie
Nie przepadam za ciastem francuskim i byłabym ciekawa, czy dałoby się zrobić je z czegoś innego, aby też ładnie wyglądały te koszyczki. Na pewno nadają się na domówki, bo fantazyjnie wyglądają.
Ciekawy przepis i efektownie wyglądają te koszyczki. Ale zastanawia mnie to pieczenie 35-40 minut. Czy to się nie spali? Gotowe ciasto francuskie piecze się dość szybko. Ale wyglądają te koszyczki bardzo fajnie i pomysłowo.
Coś dla mnie 🙂
Zawsze mozna tu znalesc jakis nietypowy przepis na niedziele 🙂 i zawsze wychodzi bardzo bardzo fajnie!