Koreczki śledziowe ze śliwką, pomarańczą i skórką pomarańczową w oleju lnianym
Porcja 20 koreczków, czas przygotowania: 40 minut
Składniki na danie – Koreczki śledziowe ze śliwką, pomarańczą i skórką pomarańczową:
- 10 śledzi matiasów
- 10 suszonych śliwek kalifornijskich
- 2 pomarańcze
- 300 ml oleju lnianego
- wykałaczki
Przygotowanie:
Matiasy odmaczać przynajmniej przez2 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę, lub odmaczać
w mleku, każda z form jest dopuszczalna. Odmoczone matiasy przekroić w połowie wysokości, aby koreczki były zgrabne i nie za wysokie. Jeśli filety są bardzo grube dla łatwiejszego ich zawijania można je trochę ściąć na wysokości.
Pomarańcze najpierw dokładnie umyć, a później sparzyć wrzątkiem. Zesterem ściąć skórkę
z dwóch pomarańczy. Później obydwie pomarańcze filetować, tj. ściąć biały miąższ, pozbyć
się wszystkich białych części, pozostawiając tylko soczyste filety z owocu. Śliwki kalifornijskie pokroić na pół.
Na filet matiasa kłaść połowę śliwki kalifornijskiej, filet z pomarańczy oraz kilka nitek skórki
z pomarańczy, całość zwinąć w koreczek, przekłuć wykałaczką.
Tak przygotowane koreczki umieścić w głębokim naczyniu, zalać olejem lnianym do momentu pokrycia wszystkich koreczków. Koreczki najlepiej odstawić do lodówki na min. kilka godzin.