Konkurs: Sekret doskonałej szarlotki? Olej palmowy!

Ilu cukierników, tyle przepisów na szarlotkę. Zapewne od lat sięgasz po sprawdzoną recepturę, może Twojej mamy lub babci. Pierwszy jabłecznik na bazie ciasta kruchego przygotował francuski mistrz cukiernictwa Marie-Antoine Carême. Skomponował go dla cara Aleksandra I i nazwał „charlotte russe”. Jak przygotować idealne ciasto kruche?

Konkurs Palma

Podstawą ciasta kruchego jest dobrze schłodzony tłuszcz dobrej jakości i odpowiednio zbalansowane składniki. Proporcja wagowa mąki do margaryny powinna wynosić 2:1. To dużej zawartości tłuszczu ciasto zawdzięcza kruchość. Należy je zagniatać szybko, aby ciepło dłoni nie rozgrzało i nie roztopiło margaryny. Ciasto wyrabiane zbyt długo będzie twarde.

Wybierając margarynę, zwrócić uwagę na skład produktu. Dodatek oleju palmowego to duży atut. Jego trwałość  i odporność na wysokie temperatury decyduje o przydatności do pieczenia i smażenia. Niezwykle istotne jest również to, że olej palmowy nie zawiera szkodliwych izomerów trans. Margaryną na bazie oleju palmowego, jest Palma z Murzynkiem Zakładów Tłuszczowych Bielmar. Jej dodatek nada ciastu pożądaną konsystencję i kruchość, zapewni też dłuższą świeżość.

W nadzieniu tradycyjnej szarlotki nie może zabraknąć jabłek, np. antonówek, przypraw korzennych i cynamonu. Reszta składników to pole do popisu dla wyobraźni. Orzechy laskowe i włoskie, wanilia, kandyzowana skórka pomarańczowa zróżnicują konsystencję nadzienia i wprowadzą dodatkowe akcenty smakowe i zapachowe.

 

Zadanie konkursowe!

Producent margaryny Palma z Murzynkiem, ufundował dla czytelników 4 tortownice z silikonowym brzegiem i szklanym dnem. Aby otrzymać jedną z nich, należy prawidłowo odpowiedzieć na pytanie:

Jaki olej znajduje się w składzie margaryny Palma z Murzynkiem?

 

Na Wasze odpowiedzi, wraz z danym adresowymi, czekamy do 02.12.12. Nagrodzimy osoby, które prześlą do nas odpowiedzi jako 1., 60., 120. oraz 180.! Nasz redakcyjny mail: redakcja@beta.kobietamag.pl

 

Przepis: Wyborny Jabłecznik

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki pszennej (np. tortowej)

200 g schłodzonej margaryny Palma z Murzynkiem

1 jajko

szczypta soli

50 g zmielonych orzechów laskowych

1 opakowanie cukru wanilinowego

3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych

 

Nadzienie:

12 średniej wielkości jabłek (2kg)

sok z pół cytryny

1/4 szklanki wody

3 łyżki brązowego cukru jasnego (możemy zastąpić zwykłym)

2 łyżeczki cukru wanilinowego

1/2 łyżeczki cynamonu

50 g mąki kukurydzianej

3 łyżki poszatkowanych orzechów włoskich

3 łyżki drobnych rodzynek

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Kruszonka:

10 łyżek stopionej margaryny Palma z Murzynkiem

70 g brązowego cukru jasnego

100 g mąki pszennej

50 g zmielonych orzechów laskowych

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Sposób przygotowania:

Kruszonka:

1. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i odstawić.

 

Nadzienie I:

2. Jabłka obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić na kawałeczki i skropić sokiem z cytryny.

3. Jabłka przełożyć na patelnię, dodać wodę i podsmażać przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić, w międzyczasie przygotujemy ciasto.

 

Ciasto:

4. Mąkę pszenną wymieszać z solą, zmielonymi orzechami, cukrem wanilinowym i płatkami owsianymi. Dodać jajko i posiekaną margarynę, szybko zagnieść ciasto.

5. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Przygotowaną blaszkę wyłożyć ciastem, robiąc wysoki brzeg na około 6-6,5cm (tortownica ma wysokość 7cm). Z ciasta, które nam zostanie, powycinać wzorki jak kwiatuszki, listki itp.

 

Nadzienie II:

6. Mąkę kukurydzianą wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem.

7. Do jabłek dodać bakalie i wsypać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać. Nadzienie przełożyć do przygotowanej formy, wylepionej ciastem, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 20 minut.

8. Następnie ciasto wyjąć, posypać kruszonką, poukładać powycinane wzorki z ciasta i znów wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na 40 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (116 głosów, średnia: 4,61 z 5)
loading... zapisuję głos...