Konkurs: Czy musztarda to tylko banalny dodatek? ? Wasze propozycje ? cz.6

Nasz konkurs na odpowiedź: „Czy musztarda to tylko banalny dodatek?” zbliża się powoli ku końcowi. Wasze odpowiedzi są fantastyczne i leci nam w redakcji ślinka do ust, jak niektóre z nich czytamy (szczególnie te z opisami pachnącego grilla). Wciąż macie szansę wziąć w naszej zabawie udział –  konkurs trwa do 22.08.2011. Poniżej następna partia waszych odpowiedzi.

***

Pacholęciem będąc, a były to lata 70., wtedy, gdy chleb kupowało się w piekarni – niekrojony, prosto z pieca, z chrupiącą skórką – kultywowałem, wymyslonej przeze mnie, „nowej świeckiej tradycji”- a mianowicie po powrocie do domu krajałem sobie kilka grubych pajd i … smarowałem je grubo musztardą. Był to mój delikatesowy specjał. Sentyment do musztardy – a raczej – musztard pozostał mi do dziś. Jedną z mych ulubionych jest musztarda czosnkowa – z racji tego, iż jest po prostu musztardą, czyli – od dzieciństwa – jedną z moich ulubionych potraw (sic!), ale również dlatego, iż ma smak czosnku – mojego ulubionego dodatku „do wszystkiego”, bez którego nie wyobrażam sobie prawie żadnej potrawy. Delektowanie się ową musztardą jest (so)czystą przyjemnością – spożywając ją, przenoszę się do nieistniejącego „kraju mych lat dziecinnych” – czuję woń świeżego chleba, zapach specjałów wydobywających się z kuchni mojej babci, pogoń za mną, podjadającego palcem ze słoika (jak wiadomo – taka smakuje najlepiej) musztardę…

Andrzej T.

***

?Czy musztarda to tylko banalny dodatek?? to trudne pytanie
Niechże do końca to tylko moją tajemnicą zostanie.
Fakt jest faktem co tu ukrywać wiele
Jest ona codziennie moim przyjacielem.
Gdy tylko rano wstaję i oczy przecieram
Na Musztardę Chrzanową po cichu spozieram.
Ciężki dzień mnie w pracy dziś czeka
Więc wstaje szybko i nie narzekam.
Zbiegam do kuchni, wodę gotuję
Wyjmuję słoik z lodówki, odkręcam i od razu wspaniały zapach korzenno- ziołowy jej czuję.
Dzięki temu że jest gęsta, kremowa i ostra z bułką, szyneczką, pomidorkiem świetnie się komponuje
Tylko z nią czuję że cały świat zwojuje.
Nie straszny wówczas poranek i pracy nowy dzień
Wszystko z musztardą Kamis usunie się w cień.
W pracy kolejne kęsy kanapki z żółtym serkiem, wędliną i musztardą delikatesową podjadam swobodnie
By polecenia szefa wykonać godnie.
Pochmurna twarz współpracowników i nieskończony aktów stos
Po zjedzeniu lunchu zabieram się do nich żywo by dać im pstryczka w nos.
Po pracy zmęczona wracam swej dziecinie czas poświęcam
Ale po pieczonym, delikatnym i lekko słodkim kurczaku w marynacie z musztardą Bawarską niczym się już nie zadręczam.
Po szkole dziecku kanapki z delikatną i niezwykle słodkawą musztardą miodową serwuję
Sama z nim podjadając od razu lepiej się czuje.
Kocham różne musztardy Kamisa i tak mi pozostanie
Bo zawsze w szczególnych okolicznościach mogę polegać na nie.
Gdy teściów chcę czymś zaskoczyć
Muszę przecież największe działo wytoczyć.
Podaję więc im najmocniejszą w smaku czyli musztardę ognistą z zaskoczenia
I wiem, że udało mu się spełnić ich najskrytsze marzenia.
Gdy tylko z mężem pragnę spędzić wieczór uroczy
Podjadamy koreczki z wędlin i sera wraz z gęstą musztardę Sarepską słynną ze swoje cudownej mocy.
Aby babski wieczór był udany i boski
Podaję kremową i gładką musztardę Dijon a do tego deskę najlepszych serów i małe kabanoski
Moi rodzice zwykle oczekują wiele
Więc sprawiałam, że ostra musztarda Meksykańska i Łagoda Francuska to ich najlepsi przyjaciele
Cała rodzina ma powody do radości
Kiedy na naszym stole Kamis Specialite gości.
Wskazać jednego z wielu produktów musztardy Kamis to ciężka sprawa
Zarówno z musztardą piekielnie ostrą Ognistą jak i Węgierską z dodatkiem ostrej papryki, jest wspaniała zabawa.
Nie potrafię wybrać najlepszego smaku i aromatu, bo problem mam wielki
Każdy z nich jest wspaniały niczym nadmorskie muszelki.
Ich delikatny smak jest jak motyla dotyk
Wszystkie działają na mnie jak prawdziwy narkotyk.
Tylko one towarzyszą mi przez wszystkie życiowe troski
Sprawiając, że każdy jeden dzień z nimi jest szczególny i boski.
Na rynku jest dużo Musztardy niczym w rzece wody
Ale tyko z Kamisem rozdają wspaniałe nagrody.
Wygrać główną cichą mam nadzieję
I wysyłając ten wierszyk pod nosem się śmieję.

Katarzyna J.

***

Ależ absolutnie NIE ! Musztarda to niezastąpiony dodatek prawie do
wszystkiego, stanowi podstawę dobrej kuchni. Wprowadza do potraw
wyjątkowe nuty smakowe, których nie da się zastąpić niczym innym.
Używam wielu różnych musztard, ale najbardziej przypadła mi do gustu
„musztarda francuska”. Po prostu ją uwielbiam za jej wyrazistą barwę,
smak i zapach. Ziarenka gorczycy, stanowiące jej bazę są jak malutkie
bomby, które po rozgryzieniu strzelają, uwalniając aromat i
doprowadzając moje kubki smakowe do szaleństwa. Jest lekko ostra, a
zarazem delikatna, jej składniki tworzą idealną kompozycję będącą rajem
dla mojego podniebienia. Niebo w gębie…

Adela W.

***

Oczywiście, że musztarda nie jest tylko banalnym dodatkiem. Nadaje smak dzięki któremu potrawa staje się niebem dla podniebienia. Nadaje różnorodność dzięki czemu każda z potrwa z odrobinką musztardy jest niepowtarzalna.

Joanna W.

***

Czy musztarda to tylko banalny dodatek?
Nie w potrawach to niezły gagatek,
Tu zasłodzi, tam zaostrzy
I już z nią żaden smak nie jest taki prosty.
Raz kremowa, raz chrzanowa
Cieszy co dzień nas od nowa.
I nie nudzi się nam wcale
Bo Kamisa smakuje doskonale!

Emilia W.

***

Moja ulubiona musztarda to musztarda sarepska.Jej smak kojaży mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak często robiliśmy z rodzicami na kolację serdelki a czymże byłby ich smak bez musztardy sarepskiej.Teraz sama jestem mamą i do dziś używam tej musztardy,pasuje do wszystkiego,ma wspaniały zapach,świetnie komponuje się z ketchupem. Dla mnie musztarda sarepska to smak tradycji,delikatnie ostra ale zarazem łagodna.

Jolanta E.

***
Cz musztarda to tylko banalny dodatek ?
Skądże znowu;
Przecież wiecie że najlepsza jest na świecie !
Czy w słoiku czy w plastiku
Zawsze stoi na stoliku
I od rana do wieczora
Rządzi w kuchni mała zmora
Do kiełbaski i jajeczka
Do śledzika i befsztyka
Do ogorka i do chleba
I do mięska też sie przyda
No bo bez niej to jest bida

Janina M.

***

Musztarda banalna nie jest – o nie!
Musztardę każdy lubi i je!
Czy banał musztardy to fakt, czy mit
odpowie nawet dziecko w mig, że mit!
Magicznie przemieni potrawy Twe
w niezapomniane smakowo kombinacje
A każdy z gości szczerze uśmiechnie się,
gdy na stole musztarda Kamis pojawi się!

Paulina S.

***

Na półce sklepowej z musztardami Kamis takie toczą się rozmowy –
każda się przechwala ? ta smaczniejsza, tamta ostra, ten słoiczek
bardziej zdrowy?
I tak przysłuchuję się im z ciekawością,
może zaskoczą mnie jakąś nowością?
Bo dla mnie musztarda to nie tylko banalny dodatek,
to idealny składnik kanapek, sosów, do serów czy też sałatek.
Wiele smaków sobie cenię i wiele rodzai musztardy kupuję,
wszystko zależy do czego jej aktualnie potrzebuję.
I tak sarepska największą zaletę ? tradycyjny smak i uniwersalność zachwala,
przyznaję – z nią i paróweczki i warzywna sałatka smakuje jak ta lala!
Musztardy francuskiej za to grube ziarna gorczycy są zaletą,
nie dość, że wyborna to jeszcze się chwali kolorów paletą 😉
Dla lubiących mocny smak musztarda rosyjska jest interesująca,
zaś węgierska dla amatorów papryki i pieprzu kusząca.
Słychać też głośne argumenty nowych musztard Specialite dla koneserów –
one smaki mają niebanalne, sama jestem fanką słodkiej z żurawiną do
wszelakich serów.
Dobrze, że taki wybór musztard tradycyjnych i o nowych smakach na
półkach mam,
bo po musztardy najróżniejsze często do sklepu gnam!

Aleksandra F.

***

Nie jestem mistrzynia w kuchni, wlasciwie to gotuje od zaledwie 2 lat…;))
Ilosc serwowanych przeze mnie dac, rowniez jest ograniczona. JEDNAK!

Ogromnie wierzę w moc dodatków, moje motto, przez oczy do żołądka!;]

dlatego często korzystam z musztardy francuskiej, jej wygląd także potrafi nacieszyć zmysł wzroku, a można z niej wyczarować dosłownie wszystko.

Uwielbiam kwaśno-ostry smak, nie gustuję w potrawach mdłych i mało aromatycznych, a właśnie ten smak uzyskuje dzięki musztardzie!

Zaczynając od śniadania, bułeczki z serkiem, sałatą, pomidorem, szynką, ozdobione kuleczkami gorczycy smakują i wyglądają bajecznie!

Do obiadu, wszelkie sosy na bazie musztardy, aromatyczne, wykwintne i niezwykle urokliwe.
Omawiana musztarda świetnie nadaje się również do wszelkich sosów serwowanych do śledzi! Mmmm cudowny smak!
A na kolacje? Mój autorski wymysł! Sushi – do Wasabi dodaje musztardę francuską, mieszkam w małej miseczce i dopiero dodaje do środka, czasem przyklejam ziarenka gorczycy z tej musztardy również do ryżu, cudownie się prezentuje, a goście są zaskoczeni!;] Polecam!

Musztarda banalna?;) Łatwiej żyć bez chleba!

Edyta N.

***

MOJA ULUBIONA MUSZTARDA DO MUSZTARDA FRANCUSKA JEJ BOGACTWO KOLOROWYCH ZIARENEK I PRZYPRAW DAJE MI WIELE PRZYJEMNOŚCI,CUDOWNEGO SMAKU KIEDY ROZPŁYWAJĄ SIĘ W USTACH. JEST TO ZNAKOMITE POŁĄCZENIE JAK Z MIASTEM TWOJEJ TEŚCIOWEJ, JEŚLI MIESZKASZ W GDAŃSKU A ONA W BIESZCZADACH,WŁAŚNIE SPADŁ METR ŚNIEGU A TORY KOLEJOWE DAWNO UKRADLI ZŁOMIARZE.

Edyta W.

***
Gorczyca, ocet, cukier sól
trzyj mocno, aż poczujesz w rękach ból
To działanie smak nam da
tak powstaje musztarda.

I sarepska i dijon
każda da potrawom ton
i bawarska i angielska
każda nada się do mięska

Wynaleźli ją Rzymianie
zjadając ją na każde danie.
Nasza era dała początek
i kontynuując ten wątek…

Ma lecznicze właściwości
łagodzi bóle kości,
Ma działanie antybakeryjne
gdy stosujesz ją seryjnie.

Pobudza spalanie tłuszczy
no i skóra się nie łuszczy
i w tym cały szkopuł jest
by musztardę zawsze jeść.

Moja ulubiona to francuska
po niej trochę wykrzywiam usta
lubię chrupiącą gorczycę
no i z ceną się nie liczę.

Kolorowa, pyszna, zdrowa
każda inna niech się schowa.
Apetyczna i pachnąca
moja francuska inspirująca….

 

Małgorzata T.

***
Czy musztarda to tylko banalny dodatek? Takie pytanie mogą zadać tylko osoby, którenigdy jej nie próbowały. Oczywiście musztarda nie jest banalnym dodatkiem. Wszyscy, którym kiedykolwiek przemknęła taka nieprawdopodobna myśl przez głowę, powinny spróbować mojej ulubionej musztardy francuskiej KAMIS.

Już patrząc na nią przez szklany słoiczek wiemy, że czekają na nas niesamowite wrażenia?Pierwszy zmysł, którego dotyka musztarda francuska to wzrok, drobniutkie kolorowe kuleczki gorczycy mienią się paletą barw od żółtego pełnego słońca do czerwieni i brązu.

Odkręcam słoiczek i już czuję niesamowity zapach doskonale dobranych przypraw i białego gronowego wina, które sprawiają, że wszystkie przyrządzane przeze mnie potrawy nabierają głębi i szczególnego aromatu.

Kęs każdego dania z musztardą francuską Kamis to chwila wspaniałego uniesienia, jej łagodny smak i gorczyca łaskocząca podniebienie pozwalają zapomnieć o całym świecie i rozkoszować się eksplozją smaków. Czy na wytwornej pieczeni czy na zwykłej kanapce z pasztetem, francuska musztarda zawsze smakuje tak samo zniewalająco.

Małgorzata D.

***

Musztarda to banalny dodatek?
Który to wykrzyczał gagatek?!
Niech on się lepiej szybko schowa
Bo każda musztarda jest wyjątkowa!
Każda gosposia wie przecież o tym
Że ona dodatkiem jest po prostu złotym!
Gdy DELIKATESOWĄ stawiam na stół
każdy czuje ten zapach- cudny bukiet ziół
Jej smak kremowy lecz lekko słodkawy
Mistrzowskie danie czyni z każdej potrawy
FRANCUSKA z dodatkiem białego wina?
Takiej ulegnie każda dziewczyna!
Mężczyzn zachwyca jej lekko ostry smak
Nie ma tu takiego kto nie jest na TAK!
MEKSYKAŃSKA?! To nie bagatela
Bez niej niesmaczna każda niedziela!
Gdy grill na działce- ona zawsze tu gości
Bo choć my nie szlachta tylko ludzie prości
Znamy co to szlachetny smaczek
A z nią przesmaczny jest z grilla kurczaczek!
Kiełbaska, boczuś czy kartkóweczka
Cudnie dopełni smak ich jej kropeleczka!
CZOSNKOWĄ często do pizzy dodaję
Wtedy ani okruszek na stole nie zostaje
Jej cudny aromat i korzenne przyprawy
Sprawią, że wyjątkowo smakują potrawy!
Kto jeszcze wątpi kto mi zaprzeczy
Kto rozpowiada te niemądre rzeczy
Musztarda banalna?! Ach nigdy w życiu
Niech to powtórzy po jej spożyciu
Bo ten kto tak twierdzi nigdy nie kosztował
Musztardy KAMIS- więc będzie żałował
Zatem niech choć jednej najpierw spróbuje
Później swoich słów z pewnością pożałuje!!!

Izabela K.

***

Bez musztardy nie ma tego smaku i efektu,
wszystko smakuje inaczej, musztarda nadaje wędlinie odpowiedniego smaku,
czasami pikantności której potrzebuje innym razem łagodniejszego smaku,
na tłustszej kiełbasce nie czuć tego tłuszczu gdyż smak i aromat musztardy dopełniają resztę

dulce

***

Zacząć moje uzasadnienie wypadało by od zapewnienia że żaden dodatek nie jest w moim mniemaniu banalny….Dlaczego? To proste-jestem 100 % kobietą ! ! ! Moja szafka na buty pęka w szwach ( to te małe slodkie dodatki tak ją wypełniają szczelnie.)…Moja szkatułka na biżuterie zapełniona jest po brzegi dodatkami bez których żadna kreacja nie jest w pełni dokończona…To tyle jeśli chodzi o mnie a jak temat wygląda z szerszej perspektywy? Przykłady można wymieniać w nieskończoność -zacznijmy od kultowej już gwiazdy kina takiej jak Audrey Hepburn i jej niezapomnianych wspaniałych kapeluszach o wielkich rondach, toczkach i dużych okularach przeciwsłonecznych .Przejdżmy dalej do dziedziny motoryzacji i samochodu typu Ford Mustang rozpoznawalnemu na pierwszy rzut oka poprzez ten mały dodatek w postaci charakterystyczne logo ? galopującego konia na tle czerwonych, białych i niebieskich pasków symbolizujących Stany Zjednoczone i amerykańskie korzenie. .a skończywszy na niepowtarzalnych dodatkach stworzonych przez samą matkę naturę takich jak choćby-oczka na pawich ogonach „, na które składają się koncentryczne kręgi: czarny, niebieski, płowy i żółty.
Takimi samymi prawami rządzi się konsumpcyjna strona naszego życia. W świecie kulinarnym dodatki ” grają pierwsze skrzypce’. Czy można sobie wyobrazić pizzę bez sera, bigos bez suszonych grzybów czy też kielbaskę z grilla bez musztardy? Nie sądzę!Wszak dodatki to zmaterializowanie naszych potrzeb i pragnień. Bez dodatków nic nie wyglądałoby ani nie smakowało by tak jak powinno. A moją faworytką jest musztarda -Francuska i specjalnie dla niej napisałam ten oto krótki wierszyk.-

O najlepsza najdoskonalsza z wszystkich
Twój smak jest rozkoszą dla podniebienia
Twój aromat rozpala zmysły
Ziarna gorczycy z czułością zebrane
Wraz z słodyczą wina na kubki smakowe rozlane
Bukiet co na myśl przywodzi Andaluzje słoneczną
Chcę Cię kosztować i mieć zawsze pod ręką
przy Tobie inne dodatki po prostu bledną !!!
Niech mój zachwyt odda to jedno zdanie
Przed Państwem Musztarda Francuska –
czapki z głów Panowie i Panie !!!

 

Monika D

***
Moją ulubioną musztardą jest Sarepska. Dlaczego? – spytacie
Bo ja stawiam na tradycję, to procentuje – przyznacie!

Odpowiednio ostra, ostra… umiarkowanie,
podkreśli nawet wykwintne danie!

Niezastąpiona do mięsa, wędlin i serów,
zaspokoi nawet największych smakowych koneserów!

Sprawdza się nie tylko do mięs, ale i sałatek,
Sarepska – najsmaczniejszy w kuchni dodatek!

Anna S.

***

Musztarda banalnym dodatkiem? Jak dla kogo, dla mnie z całą pewnością jest czymś więcej i nie kojarzy mi się jedynie z tradycyjną polską letnią grillowaną kiełbasą.

Musztarda może uszlachetnić prawie każdą potrawę, nadać jej niezwykłych walorów, zarówno smakowych, jak i zapachowych.
Moją ulubioną musztardą jest gorczycowa musztarda francuska. Jej kolor trudno określić, waha się pomiędzy ciemną żółcią, tą musztardową, a delikatnym brązem. Jej zapach jest słodko-ostry- wdychany dłużej podrażnia nieco nos. Posiada charakterystyczny posmak gorczycy, który sprawia, że zwykłe potrawy zmieniają się z jej dodatkiem w wykwintne dania, godne kuchni najlepszych kucharzy świata.

werwiel

***

Według mnie absolutnie nie, musztarda dodaje charakter każdej potrawie zaczynając od zwykłej tradycyjnej sałatki a kończąc na marynacie do szynki i dodatku do kiełbasy grillowej. Gdyby mjusztarda byłaby banalnym dodatkiem nie byłoby takiej różnorodności w jej gatunkach dijon, sarebska , rosyjska, czy francuska, każdy znajdzie odpowiednią dla siebie, od łagodnej po piekielnie ostrą jak i również od zmielonej po ziarnistą.

Ola D.

***

Musztarda to nie tylko banalny dodatek,
Ona jest jak w morzu woda,
i jak w bukiecie kwiatek.

Tak delikatnie słodka i pachnąca ziołami,
Niepowtarzalnym aromatem i konsystencją jak aksamit-
– ożywia moje zmysły rano i wieczorem,
Taka smaczna, że przed innymi – chowam ją pod stołem !

Idealna na czas letniego grillowania,
Ja namiętnie dodaję również do smażenia i gotowania.
Nie powiem już więcej na ten temat ani słowa, poza tym, że…
…moja ulubiona to Kamis Delikatesowa.

Natalia P.

Część pierwsza z propozycjami: Konkurs: Czy musztarda to tylko banalny dodatek? ? Wasze propozycje ? cz.1

Część druga z propozycjami: Konkurs: Czy musztarda to tylko banalny dodatek? ? Wasze propozycje ? cz.2

Część trzecia z propozycjami: Konkurs: Czy musztarda to tylko banalny dodatek? ? Wasze propozycje ? cz.3

Część czwarta z propozycjami: Konkurs: Konkurs: Czy musztarda to tylko banalny dodatek? ? Wasze propozycje ? cz.4

Część piąta z propozycjami:Konkurs: Czy musztarda to tylko banalny dodatek? ? Wasze propozycje ? cz.5

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (191 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...