Konkurs: Czy musztarda to tylko banalny dodatek? ? Wasze propozycje ? cz.5

Kolejne propozycje na nasz konkurs ogłoszony z marką Kamis pod tytułem „Czy musztarda to tylko banalny dodatek?” Wciąż czekamy na Wasze wypowiedzi. Zostało kilka dni do końca…

***

Zarys historyczny pewnej rozmowy telefonicznej. Zaznaczam ze to tylko historia a zaczęło się tak. Dzwoni telefon w piątek koło południa. Znudzony pracą gdyż w piątki praca się nie klei odebrałem telefon, którego obudowa była koloru ciemnego jak piasek na plaży. Żywy głos w słuchawce dobrego przyjaciela rozbudził mnie trochę. Mówił coś o wieczorze, pogodzie czy mam czas itd. Pomyślałem, pewnie nudzi mu się tak jak mi i zawraca głowę. Nie wiadomo skąd nagle głowę przeszył dźwięk jednego wyrazu ? GRILL? Chyba na to czekałem żeby się ożywić. Od razy zapachniało mi przed nosem kiełbasą, karkówką i oczywiście rysowanych na talerzykach buźkami z musztardy. Nim skończył mowić o szczegółach ja powiedziałem ze kupię musztardę. Zgodził się. Pożegnałem się zdaniem grill bez musztardy byłby banalny. Po rozmowie już nie mogłem utrzymać moich receptorów smakowo-węchowych na wodzy a wizje przed oczami miałem smaczne. Widziałem jak piaskowy kolor musztardy spływa po kiełbasie. Jak każdy kęs jest najpierw ostry a potem robi się slodki w ustach. Na zakończenie pracy w notesie zapisałem ? smak banalny przy musztardzie zmienia się w wyborne żarcie ?

Mariusz G

***

Oj musztardo ma kochana w mej lodówce cię nie braknie. Czyś sarepska czyś stołowa,na kanapki kiełbaski w sam raz.A jedną z moich ulubionych jest francuzka ta z gorczycą bardzo kolorowa.A mój maż w raz z golonką też ma swoją ulubioną a sarepską bardzo ostrą. I dla naszej córci też się znajdzie, delikatesowa ta kremowa bardzo smakowa.I tak właśnie w naszej rodzince Kamisowa dobra,przepyszna jest. I na pierwszym miejscu jest.

Spinka

***

Musztarda sarepska firmy KAMIS.

Smakuje ona idealnie. Jest idealna do każdego typu potrawy. Idealna dla całej rodziny!
Jej kolor..musztardowy, żółto- żółty z odrobiną złotego połysku. Na talerzu wygląda..królewsko.
Najlepiej podana w odpowiednim naczyniu do tego typu przypraw. Nadaje ona całej potrawie tego czegoś!
Smak.. pikantny w ustach, ale pod koniec lekko słodko- kwaśna.
Jej aromat jest po prostu nie do opisania. Coś pięknego!

Polecam!

Marcin

***

Oczywiście, że musztarda to nie tylko banalny dodatek. Będąc małymi dziewczynkami ja i moja siostra uwielbiałyśmy kanapki z musztardą. Ponieważ byłyśmy niejadkami i wszystko co zawierało mięso było „trujące” mama nam pozwalała nawet na obiad jeść ulubione kanapki, oczywiście bez żadnych dodatków. Więc jak widać musztzrda może być „daniem głównym” a nie tylko banalnym dodatkiem. Żałuję tylko że działo się to w latach 80-tych i nie było takiego wyboru musztard jak obecnie, to by była uczta :). Teraz moją ulubioną musztardą jest musztarda francuska, może nie jest „daniem głównym” ale potrafię zjeść jednorazowo cały słoiczek, jest taka chrupiąca i smaczna.

Alicja Z.

***
Witam,
Jak można twierdzić, że musztarda to banalny dodatek?
To tak jak powiedzieć, że VAT to „pryszcz” a nie podatek.
Musztarda specyficznie smakuje,
podobnie jak kawior lecz mniej kosztuje,
to nie znaczy, że nie jest ekskluzywn,
choć dla niektórych w smaku jest dziwna,
bo nie którym nie smakuje,
bo nie każdy na poznanie tego smaku zasługuje.
Musztarda dodaje potrawą przebojowości
tak, że rybom same wyskakują ości!

Na zakończenie już poważnie Wam powiem
ze lodówka bez musztardy jest jak „Świat według Kiepskich” bez Waldusia,
Niby da się oglądać, czasem jest śmiesznie ale tak naprawdę czegoś brakuje.

Mateusz B.

***

Czy musztarda to tylko banalny dodatek? Takie pytanie mogą zadać tylko osoby, które nigdy jej nie próbowały. Oczywiście musztarda nie jest banalnym dodatkiem. Wszyscy, którym kiedykolwiek przemknęła taka nieprawdopodobna myśl przez głowę, powinny spróbować mojej ulubionej musztardy francuskiej KAMIS.

Już patrząc na nią przez szklany słoiczek wiemy, że czekają na nas niesamowite wrażenia?Pierwszy zmysł, którego dotyka musztarda francuska to wzrok, drobniutkie kolorowe kuleczki gorczycy mienią się paletą barw od żółtego pełnego słońca do czerwieni i brązu.

Odkręcam słoiczek i już czuję niesamowity zapach doskonale dobranych przypraw i białego gronowego wina, które sprawiają, że wszystkie przyrządzane przeze mnie potrawy nabierają głębi i szczególnego aromatu.

Kęs każdego dania z musztardą francuską Kamis to chwila wspaniałego uniesienia, jej łagodny smak i gorczyca łaskocząca podniebienie pozwalają zapomnieć o całym świecie i rozkoszować się eksplozją smaków. Czy na wytwornej pieczeni czy na zwykłej kanapce z pasztetem, francuska musztarda zawsze smakuje tak samo zniewalająco

Małgorzata D.

***
Czy musztarda to banalny dodatek?
Odpowiedź nasuwa się od razu – musztarda niezwykłym dodatkiem jest
i trzeba oddać jej cześć!
Rodzajów jej jest co nie miara,
ostra rosyjska,
gruboziarnista francuska,
słona Dijon.
A ja tam na klasykę stawiam i chrzanową swoje kanapki doprawiam.
Chrzanowa musztarda KAMIS,
w szklanym słoiczku skrywa się
i swoim aromatem do skosztowania
codziennie zachęca mnie.
Klasyczna i jednorodna,
żadna inna nie jest do niej podobna.
Kusi mnie chrzanową nutą,
brak jej w lodówce jest dla mnie pokutą.
Doskonale dobrana mieszanka ziół,
nie oprze się temu żaden zbój.
Korzennymi elementami oczarowuje
i moje podniebienie adoruje.
A ja daję się uwodzić,
i kulinarnym zakątkom dogodzić.
Do mięsa się nada,
grillowymi imprezami włada.

Paulina K.

***

Po cóż w takim razie istnieje tyle gatunków musztard jeśli nic specjalnego nie wnoszą do kuchni?
Odpowiedź na pytanie czy musztarda to tylko banalny dodatek, nasuwa się sama. Musztarda zdecydowanie nie jest tylko banalnym dodatkiem!
Musztarda wyznacza smak wielu potraw! Różnorodne zestawienia powodują, że nasze potrawy stają się wyraziste. Każda pasuje do zupełnie innych produktów jak chociażby do grilla, do mięsa wieprzowego czy też do sałatek. Sama wprost przepadam za musztardą i w wielu potrawach nie wyobrażam sobie jej braku. Mam spośród wielu gatunków swoje ulubione, ale zawsze chętnie eksperymentuje z nowościami.
Musztarda w moich daniach wyznacza ostrość, wyrazistość, pikanterie, po prostu całość smaku. Dania bez musztardy stałyby się nudne i mdłe.
Chyba nie ma na świecie osoby, która nie ceniłaby musztardy i nie miała chociażby jednego opakowania tego produktu w swojej lodówce.
Jest tak ogromna liczba dań, które bez musztardy całkowicie straciłyby swoją wartość. To w końcu musztarda potrzebna jest do zrobienia chociażby majonezu. To ona łączy składniki sałatki wydobywając jej smak, to ona sprawia, że mdłe mięso ma unikalny i niepowtarzalny smak dzięki marynacie.
Jestem zdecydowaną fanką musztardy i wiem, że kuchnia bez niej stałaby się straszna i przede wszystkim niesmaczna.

Ela L.

***
Pytanie : Czy musztarda to tylko banalny dodatek?? Odpowiedź : TAK

Marta M.

***

Ależ skądże ! Musztarda to dodatek niebanalny. Moja Sarepska niebanalnie delikatna, o kremowej, aksamitnej konsystencji, przyjemnie muska podniebienie. Zapach lekko pieprzny, lekko kwaskowy sprawia, że oczy sie przymykają, kolana uginają, kąciki ust wyginają do góry, a gdzieś z głębi duszy wydobywa się mruczenie……..mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmniam. A jej barwa… letniego złotego slońca sprawia, że to jednocześnie uczta dla oczu. Musztarda banalnym dodatkiem?! Skądże! To dodatek pierwsza klasa, vip imprezy, bo założę się, że na pewno przy suto zastawionym stole, gdzie mnóstwo mięs i potraw z grilla, nikt nic nie spróbuje, dopóki na jego talerzyku nie znajdzie się odrobina Musztardy. A właśnie…..jakie jest pytanie, kiedy na stół wjadą danie glówne?!…. „Gdzie jest musztarda, czy widział ktoś musztardę, kto ma musztardę?” . I to własnie sprawia, że musztarda to dadatek niabanalny, powiedziałabym nawet, że to królowa wśród całego królestwa dodatków!

Katarzyna S.

***

– Moja ulubiona musztarda ma wspaniały smak w końcu w jej skład wchodzą tak cenione ziarna gorczycy. Moim ulubionym smakiem jest musztarda sarepska chociaż i delikatesowa nie jest taka zła.
W końcu nie zawsze będąc tego świadomi jedząc musztardę służymy naszemu zdrowiu, więc jak tu można mówić że jest ona tylko banalnym dodatkiem?
Jeżeli kiedyś musieliśmy tuszować wredne smaki i przełamywać nadzwyczajną tłustość musztardy, tak teraz możemy wybierać musztardy delikatne o subtelnych smakach.
Nie zapominajmy, że musztarda poza walorami smakowymi, ma wiele innych dobroczynnych właściwości: reguluje układ trawienny, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi.
Musztarda – z pożytkiem dla smaku i zdrowia.

Moja musztarda,którą jem w smaku jest umiarkowanie ostra, gęsta, o stonowanej barwie i wyraźnie widocznymi zmielonymi ziarenkami gorczycy. Niepowtarzalny smak i aromat musztardy zawdzięczamy specjalnemu gatunkowi gorczycy oraz przypraw. Szlachetności dodaje także proces leżakowania, jaki musztarda musi przejść, by wszystkie składniki nabrały odpowiedniego smaku i aromatu.

Klaudia K.

***
Oczywiście, że musztarda NIE jest tylko banalnym dodatkiem!! Oto kilka dowodów:

M jak miłość aż chce się rzec – miłość pełna gor(y)czycy
U jak ubaw, gdy komuś musztarda upaćka buzię
S jak ten drapieżny smak z pozoru zwykłej kanapki
Z jak kolor złota
T jak talerz pełen musztardówki
A jak angielska? bawarska, rosyjska, francuska? cały świat się nią zachwyca!
R jak raj dla kiełbasek z grilla
D jak dominacja nad majonezem i ketchupem
A jak apetyt na kuchenny sukces

Musztarda do śniadania, obiadu, deseru i kolacji! Każda jest smaczna, ważne co do niej 😉

Magdalena Ł

***

Musztarda bije na zakrętkę inne dodatki,
Bo jej smak jest wyjątkowy, niebanalny, rzadki.
Dodaje intensywnej nuty i wyrazistości,
Czasem, zależnie od rodzaju, nawet i ostrości.
Z wieloma potrawami idealnie się komponuje,
Mięso bez niej zupełnie inaczej smakuje.
A kiedy żołądek pretensje po uczcie wznosi,
Jedna łyżeczka musztardy jego sprzeciw znosi.
Kiedy stoi na drzwiach lodówki odrzucona
Nikt nie wie jak bardzo czuje się rozgorczycona.

Iwona M

***
Czy musztarda to tylko banalny dodatek?
Oczywiście że nie…to płynący dookoła świata statek….
Musztarda to smaku głębia,
Który tajniki w sobie zgłębia:
Subtelności i ostrości,
One jedzeniu dodają radości.
Musztarda to przewodnik taki,
Który łączy w sobie smaki.
Elegancji i przygody,
Numer 1 w świecie mody.
Ostra musztarda z dodatkiem chili,
Męskie wieczory z pewnością umili.
Wtedy w mej kuchni meksykańska dominuje,
Bo silny i pikantny smak się jej czuje.
Francuska wyraża nasze nastroje,
Kiedy jesteśmy razem we dwoje.
Możesz z nią poczuć smak elegancji,
Białego wina i pięknej stancji.
Bawarska zaś słynie ze swej subtelności,
Miodowa nuta nadaje jej delikatności.
Smak łagodności i wyrafinowania,
Najlepsza na wieczorne z przyjaciółmi spotkania.
A najlepsza jest delikatesowa,
Bo to po prostu musztarda domowa.
Urok tradycji, harmonia w niej gości,
Rodzinka nasza jest pełna miłości.
I taka musztardy uroda,
Że zawsze smaku nam doda.
I wie to dziecko i chłopak i dama,
Co spróbowała ją całkiem sama.
I dobrze o tym wiecie
Musztardy Kamis Najlepsze są na świecie.

Beata B.

Część pierwsza z propozycjami: Konkurs: Czy musztarda to tylko banalny dodatek? ? Wasze propozycje ? cz.1

Część druga z propozycjami: Konkurs: Czy musztarda to tylko banalny dodatek? ? Wasze propozycje ? cz.2

Część trzecia z propozycjami: Konkurs: Czy musztarda to tylko banalny dodatek? ? Wasze propozycje ? cz.3

Część trzecia z propozycjami: Konkurs: Konkurs: Czy musztarda to tylko banalny dodatek? ? Wasze propozycje ? cz.4

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (234 głosów, średnia: 4,75 z 5)
loading... zapisuję głos...