Konkurs: Czy musztarda to tylko banalny dodatek? ? Wasze propozycje ? cz.3

Poniżej następna porcja Waszych konkursowych propozycji na nasz konkurs: „Czy musztarda to tylko banalny dodatek?”

kamis, musztarda, konkurs, Czy musztarda to tylko banalny dodatek?,

***

Musztarda jest dodatkiem ale na pewno nie banalnym. Jest tajemnicą smaku zaklętą w idealnym połączeniu prostoty. Jest dla mnie dodatkiem bez którego nie byłoby całego dania. Jej niepojęta treść uzupełnia bukiet smaków, jego barwę i wyrazistość. Lubię różne rodzaje musztard ale najbardziej starofrancuską musztardę, która jest kwintesencją rodowitej kuchni francuskiej. Sporządzona na bazie gorczycy i białego wina w oparciu na starodawnych przepisach francuskich kucharzy. Najbardziej w tej musztardzie lubię całe ziarenka gorczycy, które sprawiają że musztarda nabiera bardzo ostrego charakterystycznego smaku. Jest wyśmienitym dodatkiem do polskich wędlin i mięs czy ryb na zimno. Sama bardzo często na jej bazie robię ciepły sos do kotletów jagnięcych, gdzie właśnie ta musztarda jest głównym składnikiem. Stosuje ją również do zimnych sosów na przykład do wiosennej sałatki. Musztarda francuska nadaje elegancji każdej zwyczajnym potrawą, choćby przy letnim, domowym grillowaniu. Dzięki tej musztardzie można odkryć na nowo smak kuchni francuskiej, która niektórym może wydawać się mdła. Świetnie smakuje z maślanym homarem, to idealne połączenie pełne niezapomnianej treści smaku.

Cecylia

***
Musztarda Kamis jest najlepsza, ja nią smaruję chleb rano.

Krzysztof

***

Oczywiście, że banalny- Ale to taki banał ,bez którego nie można się OBEJŚĆ w żadnej kuchni. Nie daj boże aby zapomnieć o musztardzie podczas grilla! GRZECH MUROWANY! ^^

Kim

***
Odpowiem krótko i zwięźle: NIE, musztarda to styl życia.
Najlepiej gdy jest dodatkiem do pysznego dania.

Piotr

***

Musztarda nigdy nie była banalnym dodatkiem. Wystarczy przywołać pewne fakty: znana jest nam już od wieków, Rzymianie nazywali ją palącym sokiem, zrobiła furorę między innymi w Paryżu, który dyktuje gusta Europejczyków od zawsze. Warto wspomnieć o Muzeum Musztardy w USA, którego to istnienie jedynie potwierdza sąd o wyjątkowości musztardy. Tak więc istotnie musztarda nosi w sobie znamiona niebanalności. Istnieje wiele smaków musztardy, a jej składniki przechodzą proces leżakowania, by osiągnąć idealny aromat i smak. Musztarda nadaje niepowtarzalny smak wielu daniom. Jej wyjątkowy smak sprawia, że nawet prosty obiad może nabrać wykwintności. Często używam musztardy do wzmocnienia smaku i aromatu sosów, stosuję ją również do ryb, wieprzowiny i wołowiny. Nie wyobrażam sobie również Grilla bez musztardy, która jest nieodłącznym elementem każdego rodzinnego grillowania. Moją specjalnością są ogórki do słoiczków, idealne jedynie w zalewie musztardowej, w której uzyskują doskonały smak. Każda zapiekanka bez musztardy traci smak, żaden sos nie nabierze idealnej konsystencji bez musztardy, która posiada właściwości wiążące. Musztarda nigdy nie była banalna i nigdy nie będzie, bo tylko ona potrafi wydobyć z potraw to, co najlepsze .

Karolina S.

***

Musztarda sarepska na mym stole to podstawa
Ten ostry smak podniebieniem mym włada.
Ten intensywnie żółty kolor niczym pszczoła emanuje,
Taka właśnie jest sarepska!
Aromat jej taki zniewalający
ale mimo wszystko w pamięć zapadający.

Ah bez mej musztardy smak potrawy byłby nieznany!

san

***

Myślę, że nikogo nie zaskoczę, gdy odpowiem: musztarda to nie banał, ale podstawa 😉 Sama uwielbiam musztardę sarepską o pięknym, żółtym kolorze i wyrazistym, pikantnym smaku. Dla jednych nie ma grilla bez kiełbasy, a dla mnie nie ma grilla bez musztardy – to ona nadaje potrawom smaku, pieści nasze podniebienie i karmi zmysły swym pięknym, ostrzejszym aromatem. Warto jednak zaznaczyć, iż każdy smakosz znajdzie coś dla siebie wśród musztard KAMIS: jedyni zadowolą się pięknie wyglądającą na stole musztardą francuską, kobiety zaś – i wielbicielki delikatnych smaków zarazem – zadowolą się musztardą z dodatkiem żurawiny.
A tak poza tym, chciałabym udowodnić, iż każdy z nas tak naprawdę uwielbia kolor żółty – chociaż często nie jesteśmy tego świadomi, musztarda sarepska drzemie w każdym z nas! 😉
Zapraszam do obejrzenia zdjęcia 🙂

Karolina O.

***
Muszatrda ostra ma kto nam dodaje smaku tak?
przyprawi i zamarynuje żadne mięsiwo się nie zmarnuje,
od lat smakuje wszystkim nam,
od panów, panien, dam.
A ja? używam ją jak królową czy damę mą.

A tak na serio nie jako buch i na talerz do kiełbasy. Chociaż z dobrą musztardą nawet kiepska kiełbasa zyska:), tylko natrzeć mieso jak marynatą. Zależne od miesa to takim gatunkiem musztardy. Ja do drobiu używam Kamis słodkiej z miodem po prostu pycha . Delikatne , ze smakiem a do innych mięs bardziej ostre. Moje ulubione miodowa kamis i stołowa. Ale są nowe z żurawiną. Wreszcie jak chrzan, który zmienia smak pod wplywem dodatków a ostrość zachowuje. Dla smakoszy z gorczycą nie zmieloną.  Bardziej własnie do marynat. Kawałki gorczycy są wyjątkowo smaczne przy wędzonym mięsku. Np. karkówka, łopatka na chleb prima. Nie trzeba przyprawiać tylko natrzeć mięso marynatą lub musztardą -nawet lepiej- francuska z kawałkami gorczycy i marzenie. Ja sobie nie wyobrażam życia bez musztardy, bo bez musztardy to bez smaku, bez smaku bez powera, bez powera nie ma życia. A życie musi mieć smak……………

Katarzyna

***
Kto powiedział, że musztarda to tylko banalny dodatek?

Prostota i klasyka. W tym właśnie tkwi sekret smaku. Każdy zna smak musztardy i wie, że stara dobra receptura daje ten wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Musztarda do kiełbasy czy kaszanki z grilla jest rzeczą niezastąpioną. Musztarda jako marynata do mięsa. Musztarda jako składnik sosów i sałatek. To w końcu musztarda towarzyszy nam od dziejów. Reasumując Kamis szczyci nas od lat bogatą gamą smaków i sprawdzoną recepturą. Dziękuje za ten wyjątkowy smak. Wiele razy moje potrawy wzbogacał.

Anna G

***
Stoi przede mną Kamis Curry,
musztarda wykwintna . Na stół podana…
kremowa dama.
Stoi i aromatem gorczycy mnie kusi,
Pewnie niezwykle ostra być musi…
Uff, jak nęcąca!
Ach, jak pachnąca!
I jak czarownie orientem pachnąca!

Jej kolor skrzy się, zapach paruje,
Woń cudna Curry się wije i snuje…
A skąd ten zapach?
Rzecz niezbadana,
Lecz dla efektu jest pożądana.
Do tego jakże kolendrą wabi,
Choć bywasz silny, tu będziesz słaby…
I choćbyś bronił się z całej siły,
Myśl o kurkumie sprawia dreszcz ciała miły…
I choćbyś nie wiem jak się opierał,
Przegrany jesteś tu, jak cholera…

Najpierw powoli do ust ją podnoszę,
Bo delektować w pośpiechu sie musztardą nie znoszę…
I delektuję się jej widokiem,
Czuję ją w nozdrzach…
I pieszczę wzrokiem…
O, co za boski dodatek z tej Kamis !
Więc ją odstawiam…, bo choć spragniony
I niecierpliwy, i wytęskniony
Jestem jej smaku i aromatu,
Nie chcę zbyt szybko doświadczyć jej braku…

Siedzę przy stole. Naprzeciw – ona.
żółta, kremowa i lekko schłodzona…
Kochanka wyśniona.
Stoi i czeka, jedwabną konsystencją czaruje…
Serce moje przyspiesza, wariuje,
A co za żądze szarpią me zmysły!
W głowie się roją szalone pomysły…
Stoi i całą uwagę mą skupia.
I myśl się taka kołacze niegłupia:
Chciałbym zatopić się w tobie do dna,
Tak jak cię wielbię i pragnę do cna…
„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„

Lidia C

***

Musztarda to banalny dodatek – tak powie tylko bez gustu gagatek.
Każdy, kto choć trochę się ceni, wyciągnie drobne z kieszeni
Do sklepu po francuską się uda, a w kuchni zrobi z nią cuda.
Każda nudna potrawa po dodaniu jej łyżeczki dostanie brawa.

Emilia


***
Odkąd odkryłam musztardy „Kamis”,
już nie zamienię ich nigdy na nic!
Co dzień zasiadam z moją rodziną,
by jeść musztardę z żurawiną.
Cała rodzina wnet zachwycona..
kiedy na stole pojawi się ONA!
Ten smak, ten zapach,
to opakowanie!
w lodówce od zawsze będzie miejsce dla niej!

Magdalena K

 

***

Jeżeli chodzi o musztardę, mmm to w myślach utkwiła mi jedna z pierwszych, którą smakowałem w dzieciństwie. Pamiętam jeden ze zwykle szarych dni, gdy wracający tato przyniósł JĄ-musztardę SAREPSKĄ. Do tej pory pamiętam jak delikatnie pieściła me podniebienie. A ja aby tego smaku nie popsuć, na świeżą kromkę dużego okrągłego chleba naniosłem warstwę swojskiego masła a na nią delikatną atłasową powłoczkę z piaskowo-słonecznej musztardki (tak zapamiętałem jej barwę).
Jeżeli chodzi o musztardę sarepską – moją ulubioną, jest wytwarzana z dwóch rodzajów gorczyc: czarnej i białej z dodatkiem octu cukru i przypraw. Gdy smakujemy ją możemy poczuć delikatną nutkę ostrego brzmienia co dopełnia smak potraw. Stosuje ją po za samej, także do uwydatniania smaku kanapek (przede wszystkim wszelkiego rodzaju wędzonki), wszelkiego rodzaju mięs nadając im kruchość, smakołyk ten traktuje jako bazę do eksperymentowania np. : różnego rodzaju sosy.
Na zakończenie dodam iż tak naprawdę cała przygoda zaczyna się po otwarciu wieczka wtedy to ulatnia się aromat rozmiażdżonych ziaren gorczycy, jednocześnie emanując słodyczą oraz delikatną nutką rozbudzającą kubki smakowe goryczką.

Marcin Z.

***

Musztarda to wspaniajy dodatek, do mięsa sosów I salatek. Musztardy francuskiej wysmienity smak zawojowal moje podniebienie – o traaak!!!!
Pyszna z ziarenkami gorczycy to się w niej najbardziej liczy. Umiarkowanie ostra I pięknie pachnąca poezję smaku z potrawy wydobywająca. Jej cudna barwa mnogoscią kolorów mieniąca sprawia że każda potrawa blyszczy w blasku letniego slońca.

Justyna B

***
Z musztardą Kamis się nie rozstawaj,
potrawy przyrządzaj, do dań ją dodawaj.
Mistrzem smaku staniesz się w chwil kilka,
i zaspokoisz głód każdego łakomego wilka!
Delektując się tym niesamowitym smakiem,
Każdy, prędzej czy później zostanie ich maniakiem!
Ten smak zauroczy nawet najbardziej wybrednego,
Tak, że sięgnie po nie jeszcze dnia niejednego !
Gdy sobie grilluje
od smakowitych zapachów, świat mi wkoło wiruje.
Czyż może być coś pyszniejszego
od mięsa z musztardą grillowanego ?
Samą musztardą najeść się co prawda nie można,
Lecz bez niej cóż wart by był np. szaszłyk z rożna?
Ona też potrzebna do wielu mięs,
ileż na smaku zyskuje wtedy każdy kęs!
To ona smak kiełbasy, karczku potęguje
I dzięki niej wszystko nam smakuje.
Karkówka w musztardowo-miodowej marynacie,
smaczna to perspektywa ? sami przyznacie!
Delikatny aromat i lekko słodki smak,
Jakichkolwiek wad jej po prostu brak!
Gdy czuję w ustach smak jej boski,
Nagle znikają wszystkie troski.
Rozkosz dla podniebienia
Musztarda Specialite z rodzynkami i miodem godna uwielbienia!

Monika K

***
Musztardo, moja musztardo!
Cóż by to były za kiełbaski z grilla gdyby nie ty?
A kaszanka i skrzydełka? Dodajesz im smaku i aromatu
A kanapki z boczkiem ? Gdyby nie ty musztardo , na pewno bym, ich nie zjadła..
A co by zrobił mój synek gdyby nie miał musztardy przy swoich ulubionych paróweczkach?
Może i jesteś dodatkiem , ale czy banalnym?
Na pewno nie! Jesteś dodatkiem , który rozbudza moje kubki smakowe i sprawia, że dana potrawa smakuje jeszcze bardziej aromatycznie i finezyjnie.
Moja ulubiona musztardo Rosyjska!
Sprawiasz, że staję się ostra i seksowna
Pobudzasz mnie do działania
Kusisz mnie tym swoim cierpkim smakiem tak, że w żadnym miejscu nie mogę się Ciebie oprzeć
Karm mnie sobą, karm..

Justyna T.

cdn.

Część pierwsza z propozycjami: Konkurs: Czy musztarda to tylko banalny dodatek? ? Wasze propozycje ? cz.1

Część druga z propozycjami:Konkurs: Czy musztarda to tylko banalny dodatek? ? Wasze propozycje ? cz.2

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (252 głosów, średnia: 4,42 z 5)
loading... zapisuję głos...