Konkurs: Czy musztarda to tylko banalny dodatek? ? Wasze propozycje ? cz.2

W dniu dzisiejszym następna porcja waszych propozycji na temat musztardy.

 

Można patrzeć, a nie widzieć, pożna słychać, a nie słyszeć, mozna żyć, ale nie przeżywać………….mozna jeść, ale sie nie delektować. Dla mnie musztarda to dodatek niebanalny, jest dla dania tym samym, co zapach dla kobiety. Wyobraźmy sobie piękne, kuszące, skwierczące, dymiące, łechcące powonienie danie…próbujemy…kompletnie bez smaku. Czasem choć muśnięcie mojej ulubionej MUSZTARDY SAREPSKIEJ dziala cuda. Tradycyjna o umiarkowanie ostrym smaku….TO JEST TO! Ten smak rzuca mnie na kolana, mruczę do siebie..mmmmm. Musztarda banalnym dodatkiem? Musztarda po obiedzie? Bardzo proszę! O każdej porze!

Krystyna

***

musztarda to nie tylko dodatek bez niej smak bylby plytki. Nie wyobrazam sobie mielonych bez 2 lyzeczek musztardy, pieczonego miesa z sosem bez musztardy i grilla bez niej .
moja ulubiona to sarepska. połączenie delikatnosci i pikanterii. jest delikatna a zarazem ostarwa z lekka goryczka. barwa mieniacego sie w sloncu piasku. Kojarzy mi sie z ciepłem i radością. wzbogaca każdą potrawę

Karolina

***
Czy musztarda to tylko banalny dodatek? Oczywiście!!! Ale czym byłaby banalna kiełbaska bez banalnej musztardy?…

Monika

***

Moim zdaniem musztarda absolutnie nie jest banalnym dodatkiem.Jej orginalny smak-słodkawy badź bardziej ostry może całkowicie odmienić potrawę.Weźmy na przykład taką zwykła parówkę-gdy jest solo na talerzu jej smak jest pospolity,nijaki.Natomiast w towarzystwie musztardy,dajmy na to FRANCUSKIEJ,zamienia się w danie przesmaczne,godne najbardziej wymagającego podniebienia.
Osobiście używam musztardy do wielu dań-np.tworząc sosy do mięs,bądź do kanapeczek dla całej rodziny.
I wszyscy pałaszują potrawy z wielkim smakiem.

Justyna

***

Ja jako musztarda sarepska absolutnie zaprzeczam temu niedorzecznemu twierdzeniu, że jestem tylko banalnym dodatkiem. Kto tak sądzi jest chyba sam przeciętnym zjadaczem chleba, skoro ma o mnie takie zdanie! No bo proszę mi powiedziec jaki smak by miały ogórki w zalewe musztardowej bez musztarty? Byłyby zwykłymi, przeciętnymi korniszonami, niczym więcej. A pieczony schab? Byłby tylko kawałkiem upieczonego mięsa,bez wyrazu. To właśnie JA nadaję mu delikatny, pikantny posmaczek, który wszyscy tak lubią. Nie sądzę, by ktoś też wyobrażał sobie codzienniego hot-doga bez mojego udziału, wtedy to nie byłby hot dog tylko kawałek parówki w bułce. Wszyscy mnie uwielbiają, nie wyobrażają sobie życia beze mnie! Potrwa ślądkie hekele powiedziała mi, że śledzie nie spełniają swoich standardów w tym daniu beze mnie!! A grillowana ryba? Nie ma chyba wspanialszego dania z grilla jak zwykła rybka z moim udziałem, gdyby nie ja, byłaby nikim. Nawet sałatka jarzynowa beze mnie nie ma żadnego smaku. Może nie jestem daniem z górnej połki, może i jestem łatwo dostępna i dosc popularna, ale jak na miłosc boską ktoś mógł mnie nazwac „banalnym dodatkiem”?!?!?! To nie do pojęcia. Prosze sobie wyobrazic zycie bez Musztardy: wiekszosc salatek beze mnie traci swoj charakterek, kanapki tracą swoj potencjal, nawet kiełbasa z grilla jest nijaka. Faszerowane jajka, zwijane zrazy, indyk, sałatka z surimi, zapiekanki… mogłabym tak wymieniac do końca dnia..
Przecież Moi Drodzy, nie ma lepszego wynalazku na świecie niż ja! Mam gładką konsystencję, piękny, niepowtarzalny kolor, ahh.. długo nad nim pracowałam… A aromat..? Może na pierwszy rzut oka wydaję się byc łagodna.. ale.. jak każda kobieta-dopiero przy bliższym spotkaniu pokazuję pazurki. W kontakcie z podniebieniem też na pozór jestem nieśmiała, jednak to tylko złudzenie, zawsze wiem, kiedy uwolnic swóje walory smakowe aby podniebienie przeżyło kulinarną rozkosz.
Moze nie jestem głownym składnikiem tych wszystkich dan, ale, Kochani, diabeł przeciez tkwi w szczegółach, a tym kulinarnym szczegółem jestem JA- MUSZTARDA!

Ann

***

Czy musztarda to tylko banalny dodatek?
A czy Robin to tylko Batmana marny pomocnik,
A czy Tom, ten od Jerry?ego, to tylko naiwny harcownik,
a czy prezydentura dla Obamy to słaby początek,
a czy Tasmania dla Tonego Halika to banalny zakątek.
Gdyby to wszystko prawdą się okazało,
To i przyprawa przypraw wyglądałaby blado,
Ale uwierzyć jest nie sposób,
Że banalnym dodatkiem może być ambrozja tylu osób.

Paweł

***

Uważam, że musztarda to nie banalny, ale wspaniały dodatek do najróżniejszych dań, zarówno mięsnych, jak i warzywnych, bowiem, doskonale ożywia ich smak i zmienia go. Stanowi doskonały składnik wiążący sosy, nadając im tym samym znakomitą i jednolitą strukturę. Jest również wspaniałym dodatkiem do kiełbas, tłustych mięs, gotowanych ryb, gorących i zimnych sosów oraz potraw z jaj.Jest nie tylko cenną przyprawą, ale też posiada właściwości lecznicze. Ziarna gorczycy łagodzą bóle reumatyczne, pobudzają trawienie tłuszczu, działają antybakteryjnie i obniżają ciśnienie krwi.

Moją ulubioną musztardą jest Musztarda Sarepska KAMIS. To była i jest moja ulubiona musztarda. Dla mnie jest to najlepsza musztarda na rynku. Jest smaczna, w sam raz przyprawiona. Jest dobrym dodatkiem do mięs pieczonych i gotowanych. Idealna do zrazów, gorących sosów i grilla! Jest to pyszna musztarda o kremowej konsystencji i doskonałym smaku. Świetnie nadaje się jako dodatek do wędlin , zimnych mięs, sałatek oraz zimnych przystawek. Jej gładka struktura oraz oryginalny smak stanowią gwarancję niepowtarzalnych doznań kulinarnych . Charakteryzuje się umiarkowanie ostrym, tradycyjnym smakiem, gęstą konsystencją i stonowaną barwą z widocznymi ciemnymi kawałeczkami gorczycy.Jest również doskonała jako element marynaty nadającej pożądaną kruchość i aromat. Myślę, że do jej smaku może przekonać się każdy i doskonale sprawdzi się na niejednym stole. Dzięki niejkażdy posiłek to prawdziwa uczta dla podniebienia, któraurozmaici nasze menu.Polecam , bo jest naprawdę wspaniała.

Jola

***

Musztarda wzbogaca smak każdego dania, mimo że może być smaczne bez jej dodania, to ten co nie używa musztardy i nie słucha swych braci, nie wie niestety co biedaczek traci. Bo szynka jak szynka zawsze smakuje, lecz z dobrą musztardą dopiero ujmuje.. Musztarda to dodatek, to teza prawdziwa, lecz czym jest samochód, bez dodatku – paliwa? Z natury osoba ze mnie dość twarda, więc u mnie gości rosyjska musztarda. I jak tutaj siedzę i lampka na mnie świeci ufff, że nikt nie widzi jak mi ślinka leci. I tak właśnie zakończę chyląc przed Wami czapkę, mam musztardę gdzieś w lodówce – pora zjeść kanapkę!

Peterpunk7

***

Bardzo lubię musztardę,nie wyobrażam sobie posiłków bez jej udziału. kiedyś było mortusowo to w sklepac stała cały czas na półkach określana była jako „dodatek banalny”wtedy wiele straciła na aktualności .
Obecnie jest bardzo popularna.Głownym składnikiem jej jest gorczyca,dodaje się do niej różne przyprawy ,bo są różne jej rodzaje.
Wiele potraw z nią łączy różne wariacje kulinarne,szybkie dania tak jak hotdogi hamburgery,do grilowania wszelkiego rodzaju mięs,różnych kiełbasek z grila.Wyostrza smak
dodana do niektórych surówek ,różnego rodzaju sosów.Często robię sos tatarski -dodatek
do niego to musztarda.Przy obiedzie powszechnie dodawana do pieczonego mięsiwa,pyszna do golonki pieczonej.

Elżbieta

***

Moją ulubioną musztardą jest musztarda francuska firmy Kamis. Jej smak jest tak niepowtarzalny jak nasze sytuacje życiowe. Każda łyzka zjedzona jej z potrawa która jemy wyraża to co jest najlepsze. Każde przegryzione ziarenko daję nam efekt splendoru dania które mamy na talerzu. Musztarde tą uwielbiam jeść z kaszaneczką z grilla bądz z patelni. Jej smak emanuje słodyczą i lekką goryczą co w połączeniu daje znakomity efekt. Według mnie musztarda nie jest banalnym dodatkiem, ponieważ nadaje potrawom wyrazistości i charakteru.

Patrycja

***
Musztarda w świecie najlepsza
do krowy, świni i wieprza
do parówki, szynki i kieŁbasy
zawsze warto zrobić z nią zapasy
Najważniejsza jest bowiem w lodówce
musztarda wyśmienita i w szufladzie sztućce
Pamiętajcie moi kochani
Z musztardą nic nie smakuje do bani!

Agnieszka

***
to Ci ona! Moja jedyna, lecz wcale nie najdroższa!
Bez niej ma kuchnia tysiąckroć uboższa!
Wyjątkowa ma luba, przepyszna, żółciutka!
W czeluści lodówki stoi skromna, malutka..
Sarepska się zowie, klasyka ponad czasy
cud prawdziwy, stworzony do kiełbasy,
lecz ba, nie tylko! Przecież nie nowiną
że wszystko z nią smakuje, że podać tylko wino!
Konsystencja urokliwa również niebywale
widoczna gorczyca pasuje doskonale!
Ciut ostra, akuratnie, tak, jak być musi
z nią się żaden człek na pewno nie udusi!
A co najważniejsze, szlachetna jej nazwa
KAMIS brzmi ona i pasuje do jadła!

Taaa daaaam:)

Karolina

***

Musztardą która kocham, uwielbiam, i nie mogę bez niej żyć jest „Musztarda po obiedzie”:)

Ewelina

***

Musztarda nie jest banalnym dodatkiem do potraw, wręcz przeciwnie, do niektórych dań jest wręcz niezastąpionym składnikiem. Posiada specyficzne cechy, które wyróżniają ją spośród innych dodatków do potraw, przypraw i sosów. Są to smak, zapach i kolor, który może przemienić zwykłe danie w całkiem nowe.
Idealnie sprawdza się w roli marynaty. Musztarda w połączeniu z curry idealnie nadaje się jako marynata do pokrojonychi w kostkę kawałków piersi z kurczaka, które po zamoczeniu w marynacie, wystarczy usmażyć na złocisto na patelni.
Równie dobrze, jako marynata pasuje do „ciężkich” mięs. Polecam, przy robieniu kotletów schabowych, zanim obtoczymy je w panierce, należy natrzeć ze wszystkich stron musztardą, po usmażeniu staną się miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, nie mówiąc już o niepowtarzalnym smaku i aromacie;)
Najlepsze w niej jest to, że daje nam moc możliwości jej zastosowania. Od zwykłego maczania w niej grillowanych kiełbasek, poprzez dodanie jej do głównego dania w postaci sosu ( np. dodając do musztardy oliwę z oliwek, rozgnieciony czosnek i ostrą paprykę w proszku), do użycia jej jako tajemniczej marynaty, dającej wyrazisty, niebanalny smak i zapach.
Ponadto posiada ona właściwości lecznicze: pobudza trawienie tłuszczu, łagodzi bóle reumatyczne i obniża ciśnienie krwi.
Jest wielofunkcyjną, niezastąpioną przyprawą, oryginalnym dodatkiem do potraw oraz aromatycznym sosem.
Podsumowując, życie bez musztardy byłoby nudne;)

Monika

***
Musztarda to niebanalny dodatek
wie o tym każdy dziatek
że gdy musztardy próbuje
to cała buzia mu się raduje

każdy dojrzały człowiek
nie bacząc na swój wiek
gdy w wakacyjny dzień grilluje
to musztardy kamis próbuje!

z musztardą potrawy udane
nie musisz szeptać już mamie
że nawet śniadanie
z musztardą nieoceniane!

jej kwaśny posmaczek
sprawia że masz wielki smaczek
i cieszysz się niezmiernie
kiedy do potraw towarzyszy ci wiernie!

a_s91

 

Część pierwsza z propozycjami: Konkurs: Czy musztarda to tylko banalny dodatek? ? Wasze propozycje ? cz.1

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (245 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany