Konfitura wiśniowa z migdałami prażonymi w karmelu
Składniki:
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
- 500g Cukru białego DIAMANT (ilość sugerowana)
- 100g migdałów
- 50g cukru trzcinowy DIAMANT Dark Muscovado (do prażenia migdałów)
Przygotowanie:
Migdały posiekać i prażyć na suchej patelni przez minutę, dodać cukier trzcinowy, mieszać, aż się rozpuści i pokryje migdały. Zdjąć migdały z patelni, rozłożyć na papierze do pieczenia i gdy wystygną pokruszyć na małe kawałeczki. Wiśnie wymieszać z cukrem białym i Konfitur-Fix, przełożyć do rondla i doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty, na końcu mieszając z prażonymi migdałami. Gorącą konfiturę przełożyć szybko do wyparzonych słoiczków i odwrócić na kilka minut do góry dnem. 5 minut i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Konfitury z wiśni smażę co roku, a w tym – właśnie zaczyna się wiśniowy sezon-spróbuję tego przepisu.Odmiana zawsze jest wskazana, a migdały dodadzą smaczku konfiturze.
Spróbowałabym…
Wygląda apetycznie, ale jem dżemy bez cukru.
Pychota 🙂
już wiem co jem jutro na śniadanie! 😀