Konfitura wiśniowa z migdałami prażonymi w karmelu

Konfitura wisniowa z migdalami

Składniki:

  • 1 kg  wydrylowanych wiśni
  • 1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
  • 500g Cukru białego DIAMANT (ilość sugerowana)
  • 100g migdałów
  • 50g cukru trzcinowy DIAMANT Dark Muscovado (do prażenia migdałów)

Przygotowanie:

Migdały posiekać i prażyć na suchej patelni przez minutę, dodać cukier trzcinowy, mieszać, aż się rozpuści i pokryje migdały. Zdjąć migdały z patelni, rozłożyć na papierze do pieczenia i gdy wystygną pokruszyć na małe kawałeczki. Wiśnie wymieszać z cukrem białym i Konfitur-Fix, przełożyć do rondla i doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty, na końcu mieszając z prażonymi migdałami. Gorącą konfiturę przełożyć szybko do wyparzonych słoiczków i odwrócić na kilka minut do góry dnem. 5 minut i gotowe! Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (241 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Wusia  10 lipca 2016 08:32

    Konfitury z wiśni smażę co roku, a w tym – właśnie zaczyna się wiśniowy sezon-spróbuję tego przepisu.Odmiana zawsze jest wskazana, a migdały dodadzą smaczku konfiturze.

    Odpowiedz
  2. martucha180  10 lipca 2016 16:05

    Spróbowałabym…

    Odpowiedz
  3. marrika  10 lipca 2016 18:06

    Wygląda apetycznie, ale jem dżemy bez cukru.

    Odpowiedz
  4. luna341  10 lipca 2016 19:46

    Pychota 🙂

    Odpowiedz
  5. mama_kazala  10 lipca 2016 22:45

    już wiem co jem jutro na śniadanie! 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany