Konfitura truskawkowa z pieprzem krok po kroku
Truskawki to niewątpliwie jeden ze smaczniejszych symboli lata. Na te czerwone, słodkie i soczyste owoce czekamy z utęsknieniem cały rok. Gdy nacieszymy się już ich smakiem, jedząc je z cukrem, śmietanką lub deserach nadchodzi czas na domowe konfitury. Dzięki nim aromatyczny truskawkowy smak lata zostanie z nami na dłużej!
Konfitura truskawkowa jest od Ciebie oddalona o 5 kroków!
Składniki:
- 1 kg truskawek
- Opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
- 350g – 500g Cukru białego DIAMANT
- 5-7 ziaren zielonego pieprzu (zmielonych)
Krok 1: Truskawki umyć, odszypułkować, odważyć 1 kg.
Krok 2: Owoce pokroić na drobne kawałki, przełożyć do garnka.
Krok 3: Wsypać Konfitur-Fix DIAMANT i wybraną ilość cukru białego DIAMANT ( od 350-500 g – ilość cukru dobrać można do indywidualnych gustów smakowych oraz słodkości owoców, z której przyrządza się konfiturę), wymieszać.
Krok 4: Mieszając masę owocową doprowadzić do wrzenia. Dodać zmielony pieprz. Gotować 3 minuty na większym ogniu, stale mieszając.
Krok 5: Jeszcze gorącą konfiturą napełnić słoiki, zamknąć i gotowe!
Nasza porada:
Dodatek octu bądź kremu balsamicznego idealnie podkreśli smak konfitury truskawkowej z zielonym pieprzem.
Konfitury stanowią doskonały dodatek nie tylko do śniadania, popołudniowej herbaty, ciast, deserów, ale również lekkich przekąsek, serów i wędlin. Teraz możesz tworzyć dowolne smaki z ulubionych owoców i dodatków!
DIAMANT Konfitur-Fix to nowoczesny i wyjątkowy środek żelujący umożliwiający indywidualne dobierania ilości cukru do rodzaju przetwarzanych owoców oraz gustów smakowych.W zależności od upodobań, do jednego kilograma przygotowanych owoców można dodawać od 350 do 500g cukru, uzyskując bardziej lub mniej słodkie konfitury. Pojemność: 25 g; Cena: 2,89 zł
Zdjęcia: materiały nadesłane
Konfitury bardzo lubię i robię.Do tej pory nie dodawałam pieprzu,aczkolwiek teraz spróbuję i porównam.
Truskawki <3
mniami:)