Konfitura truskawkowa z pieprzem krok po kroku

Truskawki to niewątpliwie jeden ze smaczniejszych symboli lata. Na te czerwone, słodkie i soczyste owoce czekamy z utęsknieniem cały rok. Gdy nacieszymy się już ich smakiem, jedząc je z cukrem, śmietanką lub deserach nadchodzi czas na domowe konfitury. Dzięki nim aromatyczny truskawkowy smak lata zostanie z nami na dłużej!

konfitura z truskawek

Konfitura z truskawek z pieprzem, fot. pixel-shot, Freepik

Konfitura truskawkowa jest od Ciebie oddalona o 5 kroków!

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • Opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
  • 350g – 500g Cukru białego
  • 5-7 ziaren zielonego pieprzu (zmielonych)

 

Krok 1: Truskawki umyć, odszypułkować, odważyć 1 kg.

Krok 2: Owoce pokroić na drobne kawałki, przełożyć do garnka.

Krok 3: Wsypać Konfitur-Fix DIAMANT i wybraną ilość cukru białego ( od 350-500 g – ilość cukru dobrać można do indywidualnych gustów smakowych oraz słodkości owoców, z której przyrządza się konfiturę), wymieszać.

Krok 4: Mieszając masę owocową doprowadzić do wrzenia. Dodać zmielony pieprz. Gotować 3 minuty na większym ogniu, stale mieszając.

Krok 5: Jeszcze gorącą konfiturą napełnić słoiki, zamknąć i gotowe!

 

Nasza porada:

Dodatek octu bądź kremu balsamicznego idealnie podkreśli smak konfitury truskawkowej z zielonym pieprzem.

Konfitury stanowią doskonały dodatek nie tylko do śniadania, popołudniowej herbaty, ciast, deserów, ale również lekkich przekąsek, serów i wędlin. Teraz możesz tworzyć dowolne smaki z ulubionych owoców i dodatków!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (210 głosów, średnia: 4,34 z 5)
loading... zapisuję głos...