Konfitura truskawkowa z pieprzem krok po kroku
Truskawki to niewątpliwie jeden ze smaczniejszych symboli lata. Na te czerwone, słodkie i soczyste owoce czekamy z utęsknieniem cały rok. Gdy nacieszymy się już ich smakiem, jedząc je z cukrem, śmietanką lub deserach nadchodzi czas na domowe konfitury. Dzięki nim aromatyczny truskawkowy smak lata zostanie z nami na dłużej!
Konfitura truskawkowa jest od Ciebie oddalona o 5 kroków!
Składniki:
- 1 kg truskawek
- Opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT
- 350g – 500g Cukru białego
- 5-7 ziaren zielonego pieprzu (zmielonych)
Krok 1: Truskawki umyć, odszypułkować, odważyć 1 kg.
Krok 2: Owoce pokroić na drobne kawałki, przełożyć do garnka.
Krok 3: Wsypać Konfitur-Fix DIAMANT i wybraną ilość cukru białego ( od 350-500 g – ilość cukru dobrać można do indywidualnych gustów smakowych oraz słodkości owoców, z której przyrządza się konfiturę), wymieszać.
Krok 4: Mieszając masę owocową doprowadzić do wrzenia. Dodać zmielony pieprz. Gotować 3 minuty na większym ogniu, stale mieszając.
Krok 5: Jeszcze gorącą konfiturą napełnić słoiki, zamknąć i gotowe!
Nasza porada:
Dodatek octu bądź kremu balsamicznego idealnie podkreśli smak konfitury truskawkowej z zielonym pieprzem.
Konfitury stanowią doskonały dodatek nie tylko do śniadania, popołudniowej herbaty, ciast, deserów, ale również lekkich przekąsek, serów i wędlin. Teraz możesz tworzyć dowolne smaki z ulubionych owoców i dodatków!