Kolorowe szaszłyki z kurczaka ze śliwką kalifornijską

Kolorowe szaszłyki z kurczaka ze śliwką kalifornijską

Czas przygotowania dania: Kolorowe szaszłyki z kurczaka ze śliwką kalifornijską – 40 min
Czas oczekiwanie: 3 godz.
Ilość: 20 szaszłyków

 

SKŁADNIKI na danie: Kolorowe szaszłyki z kurczaka ze śliwką kalifornijską

SZASZŁYKI
2 piersi kurczaka o łącznej wadze do 350 g
20 drewnianych patyczków do szaszłyków
40 śliwek kalifornijskich
1 czerwona papryka
1 pomarańczowa papryka
2 średnie cukinie
20 sztuk średniej wielkości brązowych
pieczarek
do smażenia – patelnia grillowa oraz 1 łyżeczka oleju kokosowego

MARYNATA
3 ząbki czosnku drobno posiekane
kawałek korzenia imbiru (wielkości kciuka) drobno posiekany
sok i skórka z jednej limonki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki syropu klonowego
3 łyżki sosu sojowego
6 łyżek oleju kokosowego
szczypta suszonych płatków chili

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem. Oczyszczone piersi kurczaka kroimy na 2-3 cm kawałki i przekładamy do pojemnika z marynatą. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy całość do lodówki na 3 godz. W międzyczasie obie papryki myjemy, osuszamy, kroimy w paski i każdy pasek kroimy na 3 części. Umyte cukinie kroimy w grubsze krążki. Pieczarki oczyszczamy i większe sztuki kroimy wzdłuż na pół.

Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie przez 10 min (mokre nie spalą się podczas grillowania). Na każdy patyk nadziewamy na zmianę śliwkę, kawałek mięsa, cukinię, paprykę oraz pieczarkę w dowolnej konfiguracji i kolejności. Każdy szaszłyk polewamy dodatkowo marynatą i smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej olejem kokosowym przez ok. 2 min z każdej strony. Podajemy gorące z mieszanką sałat i kawałkiem limonki. Możemy dodatkowo każdy szaszłyk posypać szczypiorkiem.

Autorka przepisu: blogerka Ewelina Majdak – Around the Kitchen Table
Kocia mama, miłośniczka fotografii, celebrowania jedzenia i zapachów domowych, bezglutenowych wypieków. Kulinarna hedonistka,uzależniona od polskiej kuchni w nowoczesnym, zdrowym wydaniu.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (166 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  19 września 2015 13:29

    Ano mam ochotę!

    Odpowiedz
  2. Jaworka  19 września 2015 21:00

    Muszę zaczekać do przyszłego weekendu aby je wypróbować muszą smakować nieziemsko

    Odpowiedz
  3. Żanett  19 września 2015 23:23

    A już myślałam, że o śliwce kalifornijskiej w tym roku nie przeczytam 😀

    Odpowiedz
  4. Madziulka444  20 września 2015 16:00

    Apetycznie wyglądają, aż chce się je spróbować 🙂

    Odpowiedz
  5. Wusia  20 września 2015 17:50

    Fajny i kolorowy szaszłyk.warto spróbować!

    Odpowiedz
  6. Patriszia  20 września 2015 20:33

    nie przepadam za śliwką kalifornijską, ale poza tym muszą być pyszne 🙂

    Odpowiedz
  7. lilkawodna  21 września 2015 06:24

    Na pewno ciekawe polaczenie smakow.

    Odpowiedz
  8. Aneta  21 września 2015 16:15

    O śliwce kalifornijskiej głośno ostatnio się zaczyna robić 🙂

    Odpowiedz
  9. Tereniasz  26 czerwca 2016 14:46

    Mimo wszystko, trochę dziwne połączenie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany