Kolorowe szaszłyki z kurczaka ze śliwką kalifornijską
Czas przygotowania dania: Kolorowe szaszłyki z kurczaka ze śliwką kalifornijską – 40 min
Czas oczekiwanie: 3 godz.
Ilość: 20 szaszłyków
SKŁADNIKI na danie: Kolorowe szaszłyki z kurczaka ze śliwką kalifornijską
SZASZŁYKI
2 piersi kurczaka o łącznej wadze do 350 g
20 drewnianych patyczków do szaszłyków
40 śliwek kalifornijskich
1 czerwona papryka
1 pomarańczowa papryka
2 średnie cukinie
20 sztuk średniej wielkości brązowych
pieczarek
do smażenia – patelnia grillowa oraz 1 łyżeczka oleju kokosowego
MARYNATA
3 ząbki czosnku drobno posiekane
kawałek korzenia imbiru (wielkości kciuka) drobno posiekany
sok i skórka z jednej limonki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki syropu klonowego
3 łyżki sosu sojowego
6 łyżek oleju kokosowego
szczypta suszonych płatków chili
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem. Oczyszczone piersi kurczaka kroimy na 2-3 cm kawałki i przekładamy do pojemnika z marynatą. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy całość do lodówki na 3 godz. W międzyczasie obie papryki myjemy, osuszamy, kroimy w paski i każdy pasek kroimy na 3 części. Umyte cukinie kroimy w grubsze krążki. Pieczarki oczyszczamy i większe sztuki kroimy wzdłuż na pół.
Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie przez 10 min (mokre nie spalą się podczas grillowania). Na każdy patyk nadziewamy na zmianę śliwkę, kawałek mięsa, cukinię, paprykę oraz pieczarkę w dowolnej konfiguracji i kolejności. Każdy szaszłyk polewamy dodatkowo marynatą i smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej olejem kokosowym przez ok. 2 min z każdej strony. Podajemy gorące z mieszanką sałat i kawałkiem limonki. Możemy dodatkowo każdy szaszłyk posypać szczypiorkiem.
Autorka przepisu: blogerka Ewelina Majdak – Around the Kitchen Table
Kocia mama, miłośniczka fotografii, celebrowania jedzenia i zapachów domowych, bezglutenowych wypieków. Kulinarna hedonistka,uzależniona od polskiej kuchni w nowoczesnym, zdrowym wydaniu.