Kolorowe kulinarne wynalazki: produkty spożywcze w nietypowych barwach

Udowodniono, że kolorowe potrawy, ciekawie zaaranżowane cieszą nasze oczy, poprawiają apetyt oraz nastrój. Przedstawiamy produkty spożywcze, które ze względu na swoje nietypowe barwy stały się ostatnio niezwykle popularne. Oto kolorowe kulinarne wynalazki ostatnich miesięcy! 

Jemy oczami – dosłownie!

 Kolor jedzenia ma ogromny wpływ na to, czy dany pokarm uznamy za smakowity, czy nie. Na efekt przyjemności płynącej z jedzenia składa się nie tylko smak potrawy, ale też zapach, atmosfera towarzysząca jedzeniu i atrakcyjny wygląd dania. Wiele badań pokazuje, że najważniejszy w wyborach żywieniowych jest zmysł wzroku. Narzuca on interpretację smaku, korzystając ze wcześniejszych doświadczeń i skojarzeń.

Produkty o kontrowersyjnej kolorystyce ostatnimi czasy stały się bardzo modne. Przełamują nasze żywieniowe przyzwyczajenia, zachęcają do pokonywania barier i eksperymentowania ze smakiem. Cieszą oczy niezwykłymi barwami i zachęcają do zabawy, przypominając, że jemy nie tylko z potrzeby, ale też przyjemności. Często wcale nie zawierają sztucznych barwników, mają naturalny skład. 

Przeczytaj także: Dziwne diety– przedstawiamy najbardziej szalone z nich

Zobacz również: Lody, latte i koktajl w kolorze smoły? Nadeszła moda na czarne jedzenie!

Pączki i czekolada w kolorze Millenial Pink

Różowe dania oraz napoje to kulinarny hit ostatnich miesięcy. Obecnie dużo mówi się o pączkach i czekoladzie w kolorze Millenial Pink  (blady róż). Co to za zaskakująca barwa? Millenial Pink to jeden z najmodniejszych odcieni tego roku. Mówi się, że jest kolorem generacji dzisiejszych 20- i 30-latków, manifestem pokolenia, które uwielbia przełamywać konwencje i nie znosi ograniczeń. Tak też jest w wypadku najnowszych różowych dań.

Różowe pączki (Beetroot donuts) swoją uroczą, modną barwę zawdzięczają nie sztucznemu barwnikowi, a zdrowemu składnikowi. Popularnie słodycze mają bowiem w składzie – buraka! W smaku są słodkie, a warzywny posmak jest ledwie odczuwalny. Cieszą się ogromną popularnością wśród londyńskich millenialsów.

Czekolada w kolorze Millenial Pink podobno łączy w sobie słodki i słony smak, posiada owocowy aromat. Słodycz o nazwie „Ruby” swoją nietypową barwę uzyskał w całkowicie naturalny sposób! Czekolada posiada kremową konsystencję i ciekawą nutę smakową, dzięki ziarnom kakaowca pochodzącym z Wybrzeża Kości Słoniowej. Smakołyk niedługo zostanie wypuszczony na rynek. Jak do tej pory przeprowadzono testy konsumenckie w USA, Chinach, Wielkiej Brytanii  i Japonii. We wszystkich krajach nowy smak czekolady spotkał się ze sporym entuzjazmem.

 

Niebieskie wino

Niebieskie wino w bajkowym, kobaltowym kolorze zachwyca morskim odcieniem. Wbrew pozorom barwa to wcale nie zasługa jagód czy spiruliny. Niezwykły kolor trunek zawdzięcza związkom zawartym w czerwonych i zielonych winogronach oraz naturalnemu barwnikowi indygo. Na pomysł jego stworzenia wpadła grupa hiszpańskich studentów. Projektem zainteresował się Uniwersytet Kraju Basków i tak powstał słodki trunek, wyglądem przypominający denaturat. Napój produkuje się z owoców zbieranych w regionie Kastylia-La Manch. To jeden z najmodniejszych alkoholi ostatnich miesięcy, tuż obok wina pomarańczowego.

Niezwykły trunek swoją premierę miał w 2016 roku, od tamtej pory mocno zyskał na popularności. Jest dostępny w wielu europejskich krajach, np. w Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Francji i we Włoszech.

Wino ma 11,5% i kosztuje 10 Euro.

Zielony ketchup

Zielony ketchup produkowany jest z naturalnych składników. W jego składzie znajdują się m.in. zielone jabłka. Kolor jest dodatkowo wzmacniany naturalnym barwnikiem roślinnym (chlorofil). Fani nietypowego produktu chwalą sobie jego smak i twierdzą, że to idealny dodatek do kanapek, jajek i wielu innych potraw. Coraz większą popularnością cieszy się domowy ketchup z zielonych pomidorów o równie ciekawej barwie, jak sklepowy produkt.

Kolorowe kulinarne wynalazki: inne barwne produkty spożywcze

Wśród wielu kolorowych produktów spożywczych warto wspomnieć m.in. o warzywach w dziwnych kolorach, np. fioletowym kalafiorze, niebieskiej kukurydzy, czarnych pomidorach czy fioletowej marchewce.

A Wy jakie znacie inne, kolorowe kulinarne wynalazki? Jakich dań próbowałyście?

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (248 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...