Kolorowe kulinarne wynalazki: produkty spożywcze w nietypowych barwach

Udowodniono, że kolorowe potrawy, ciekawie zaaranżowane cieszą nasze oczy, poprawiają apetyt oraz nastrój. Przedstawiamy produkty spożywcze, które ze względu na swoje nietypowe barwy stały się ostatnio niezwykle popularne. Oto kolorowe kulinarne wynalazki ostatnich miesięcy! 

Jemy oczami – dosłownie!

 Kolor jedzenia ma ogromny wpływ na to, czy dany pokarm uznamy za smakowity, czy nie. Na efekt przyjemności płynącej z jedzenia składa się nie tylko smak potrawy, ale też zapach, atmosfera towarzysząca jedzeniu i atrakcyjny wygląd dania. Wiele badań pokazuje, że najważniejszy w wyborach żywieniowych jest zmysł wzroku. Narzuca on interpretację smaku, korzystając ze wcześniejszych doświadczeń i skojarzeń.

Produkty o kontrowersyjnej kolorystyce ostatnimi czasy stały się bardzo modne. Przełamują nasze żywieniowe przyzwyczajenia, zachęcają do pokonywania barier i eksperymentowania ze smakiem. Cieszą oczy niezwykłymi barwami i zachęcają do zabawy, przypominając, że jemy nie tylko z potrzeby, ale też przyjemności. Często wcale nie zawierają sztucznych barwników, mają naturalny skład. 

Przeczytaj także: Dziwne diety– przedstawiamy najbardziej szalone z nich

Zobacz również: Lody, latte i koktajl w kolorze smoły? Nadeszła moda na czarne jedzenie!

Pączki i czekolada w kolorze Millenial Pink

Różowe dania oraz napoje to kulinarny hit ostatnich miesięcy. Obecnie dużo mówi się o pączkach i czekoladzie w kolorze Millenial Pink  (blady róż). Co to za zaskakująca barwa? Millenial Pink to jeden z najmodniejszych odcieni tego roku. Mówi się, że jest kolorem generacji dzisiejszych 20- i 30-latków, manifestem pokolenia, które uwielbia przełamywać konwencje i nie znosi ograniczeń. Tak też jest w wypadku najnowszych różowych dań.

Różowe pączki (Beetroot donuts) swoją uroczą, modną barwę zawdzięczają nie sztucznemu barwnikowi, a zdrowemu składnikowi. Popularnie słodycze mają bowiem w składzie – buraka! W smaku są słodkie, a warzywny posmak jest ledwie odczuwalny. Cieszą się ogromną popularnością wśród londyńskich millenialsów.

Czekolada w kolorze Millenial Pink podobno łączy w sobie słodki i słony smak, posiada owocowy aromat. Słodycz o nazwie „Ruby” swoją nietypową barwę uzyskał w całkowicie naturalny sposób! Czekolada posiada kremową konsystencję i ciekawą nutę smakową, dzięki ziarnom kakaowca pochodzącym z Wybrzeża Kości Słoniowej. Smakołyk niedługo zostanie wypuszczony na rynek. Jak do tej pory przeprowadzono testy konsumenckie w USA, Chinach, Wielkiej Brytanii  i Japonii. We wszystkich krajach nowy smak czekolady spotkał się ze sporym entuzjazmem.

 

 

Post udostępniony przez Duo (@duofactory)

Niebieskie wino

Niebieskie wino w bajkowym, kobaltowym kolorze zachwyca morskim odcieniem. Wbrew pozorom barwa to wcale nie zasługa jagód czy spiruliny. Niezwykły kolor trunek zawdzięcza związkom zawartym w czerwonych i zielonych winogronach oraz naturalnemu barwnikowi indygo. Na pomysł jego stworzenia wpadła grupa hiszpańskich studentów. Projektem zainteresował się Uniwersytet Kraju Basków i tak powstał słodki trunek, wyglądem przypominający denaturat. Napój produkuje się z owoców zbieranych w regionie Kastylia-La Manch. To jeden z najmodniejszych alkoholi ostatnich miesięcy, tuż obok wina pomarańczowego.

Niezwykły trunek swoją premierę miał w 2016 roku, od tamtej pory mocno zyskał na popularności. Jest dostępny w wielu europejskich krajach, np. w Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Francji i we Włoszech.

Wino ma 11,5% i kosztuje 10 Euro.

Zielony ketchup

Zielony ketchup produkowany jest z naturalnych składników. W jego składzie znajdują się m.in. zielone jabłka. Kolor jest dodatkowo wzmacniany naturalnym barwnikiem roślinnym (chlorofil). Fani nietypowego produktu chwalą sobie jego smak i twierdzą, że to idealny dodatek do kanapek, jajek i wielu innych potraw. Coraz większą popularnością cieszy się domowy ketchup z zielonych pomidorów o równie ciekawej barwie, jak sklepowy produkt.

Kolorowe kulinarne wynalazki: inne barwne produkty spożywcze

Wśród wielu kolorowych produktów spożywczych warto wspomnieć m.in. o warzywach w dziwnych kolorach, np. fioletowym kalafiorze, niebieskiej kukurydzy, czarnych pomidorach czy fioletowej marchewce.

A Wy jakie znacie inne, kolorowe kulinarne wynalazki? Jakich dań próbowałyście?

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (92 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  8 września 2017 08:19

    Tylko niebieskie wino mnie przekonuje…

    Odpowiedz
  2. justyna8  8 września 2017 09:52

    Zachwyciły mnie te różowe pączki, ciekawy pomysł. Może kiedyś spróbuję zrobić swoją wersję:)

    Odpowiedz
  3. Aldona81  8 września 2017 10:04

    Parę lat temu jakaś polska firma „wypuściła”na rynek limitowaną serię zielonego keczupu. Był smaczny ale jakoś dziwnie wyglądał na talerzyku😉. To niebieskie wino mnie nie zachęciło- 1sze skojarzenie-denaturat☺☺☺

    Odpowiedz
    • xtina120  8 września 2017 10:10

      O tak ja też od razu mam skojarzenia z denaturatem…raczej to nie zachęca do wypicia 😉

      Odpowiedz
    • Aneta  8 września 2017 11:56

      Ha ha ha to prawda! 😀

      Odpowiedz
  4. xtina120  8 września 2017 10:10

    Różowe pączki są najlepsze i najbardziej zachęcają do zjedzenia 😉

    Odpowiedz
  5. Aromer0209  8 września 2017 13:17

    Niebieskie wino trochę kojarzy mi się z denaturatem więc nie wiem czy bym się zdecydowała takie spróbować. Różową czekoladę już widziałam, a warzywa prezentują się trochę zbyt chemicznie, niezdrowo…

    Odpowiedz
  6. Tara  10 września 2017 13:22

    Mnie takie barwy nie zachęcają 😉

    Odpowiedz
  7. Wusia  11 września 2017 09:46

    Czekolada – do przyjęcia ale to wino?- rzeczywiście pierwsze skojarzenie to denaturat.Farbowane warzywa też mnie nie przekonują i nie wywołują ochoty na ich konsumpcję.

    Odpowiedz
  8. Anett13  12 września 2017 08:45

    mnie to niebieskie wino od dawna kusi, tylko póki co nie udało mi sie go znaleźć w Polsce 🙁

    Odpowiedz
  9. efffciaa  11 października 2017 14:03

    Pewnego dnia kupiłam barwniki spożywcze i zaczęłam się nimi bawić i eksperymentować , niestety na przykład niebieski chleb nie smakuje tak samo jak biały , chociaż robiłam je tak samo .

    Odpowiedz
    • efffciaa  11 października 2017 14:04

      Własnie z powodu moich eksperymentów kuchennych zupełnie nie przekonuje mnie kolorowe jedzenie , chociaż smak ma niby ten sam , ale przez swój wygląd może odrzucać …

      Odpowiedz
  10. Ewcia  13 listopada 2017 11:22

    Jakoś mnie nie przekonuje np. czarna kukurydza, różowa czekolada! Nie zachęca do jedzenia 🙁

    Odpowiedz
  11. Aneta  15 listopada 2017 14:39

    Chcę różową czekoladę i niebieskie wino! *_*

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.