Kolorowe kulinarne wynalazki: produkty spożywcze w nietypowych barwach

Udowodniono, że kolorowe potrawy, ciekawie zaaranżowane cieszą nasze oczy, poprawiają apetyt oraz nastrój. Przedstawiamy produkty spożywcze, które ze względu na swoje nietypowe barwy stały się ostatnio niezwykle popularne. Oto kolorowe kulinarne wynalazki ostatnich miesięcy! 

Jemy oczami – dosłownie!

 Kolor jedzenia ma ogromny wpływ na to, czy dany pokarm uznamy za smakowity, czy nie. Na efekt przyjemności płynącej z jedzenia składa się nie tylko smak potrawy, ale też zapach, atmosfera towarzysząca jedzeniu i atrakcyjny wygląd dania. Wiele badań pokazuje, że najważniejszy w wyborach żywieniowych jest zmysł wzroku. Narzuca on interpretację smaku, korzystając ze wcześniejszych doświadczeń i skojarzeń.

Produkty o kontrowersyjnej kolorystyce ostatnimi czasy stały się bardzo modne. Przełamują nasze żywieniowe przyzwyczajenia, zachęcają do pokonywania barier i eksperymentowania ze smakiem. Cieszą oczy niezwykłymi barwami i zachęcają do zabawy, przypominając, że jemy nie tylko z potrzeby, ale też przyjemności. Często wcale nie zawierają sztucznych barwników, mają naturalny skład. 

Przeczytaj także: Dziwne diety– przedstawiamy najbardziej szalone z nich

Zobacz również: Lody, latte i koktajl w kolorze smoły? Nadeszła moda na czarne jedzenie!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (57 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. martucha180  8 września 2017 08:19

    Tylko niebieskie wino mnie przekonuje…

    Odpowiedz
  2. justyna8  8 września 2017 09:52

    Zachwyciły mnie te różowe pączki, ciekawy pomysł. Może kiedyś spróbuję zrobić swoją wersję:)

    Odpowiedz
  3. Aldona81  8 września 2017 10:04

    Parę lat temu jakaś polska firma „wypuściła”na rynek limitowaną serię zielonego keczupu. Był smaczny ale jakoś dziwnie wyglądał na talerzyku😉. To niebieskie wino mnie nie zachęciło- 1sze skojarzenie-denaturat☺☺☺

    Odpowiedz
    • xtina120  8 września 2017 10:10

      O tak ja też od razu mam skojarzenia z denaturatem…raczej to nie zachęca do wypicia 😉

      Odpowiedz
    • Aneta  8 września 2017 11:56

      Ha ha ha to prawda! 😀

      Odpowiedz
  4. xtina120  8 września 2017 10:10

    Różowe pączki są najlepsze i najbardziej zachęcają do zjedzenia 😉

    Odpowiedz
  5. Aromer0209  8 września 2017 13:17

    Niebieskie wino trochę kojarzy mi się z denaturatem więc nie wiem czy bym się zdecydowała takie spróbować. Różową czekoladę już widziałam, a warzywa prezentują się trochę zbyt chemicznie, niezdrowo…

    Odpowiedz
  6. Tara  10 września 2017 13:22

    Mnie takie barwy nie zachęcają 😉

    Odpowiedz
  7. Wusia  11 września 2017 09:46

    Czekolada – do przyjęcia ale to wino?- rzeczywiście pierwsze skojarzenie to denaturat.Farbowane warzywa też mnie nie przekonują i nie wywołują ochoty na ich konsumpcję.

    Odpowiedz
  8. Anett13  12 września 2017 08:45

    mnie to niebieskie wino od dawna kusi, tylko póki co nie udało mi sie go znaleźć w Polsce 🙁

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.