Kolendra – aromat, smak i doskonałe samopoczucie!

Nasiona kolendry są znaną od wieków przyprawą do zup, sałatek, różnych rodzajów mięs, ciast, chleba, a także marynat. Jej charakterystyczny łagodny, ziołowy zapach stanowi świetne uzupełnienie wielu potraw. Owoce tej rośliny uważane były od lat za środek poprawiający trawienie. Kiedyś po zmieleniu dodawano je również do leków, aby poprawić ich smak. Mają właściwości wiatropędne, moczopędne, żółciopędne i rozkurczowe. Owoce kolendry, zgodnie z poradą dr Henryka Różańskiego można parzyć w mleku z dodatkiem miodu i pić kilka razy dziennie przy złym samopoczuciu, kaszlu, przeziębieniu, grypie, depresji i osłabieniu. Mleko kolendrowe jest bezpieczne także dla dzieci.

Olejek kolendrowy Dr Beta

Dr Henryk Różański radzi również jak można wykorzystać właściwości przeciwdepresyjne i przeciwstresowe kolendry. Poleca nalewkę sporządzoną z pogniecionych owoców rośliny (100g owoców na 300ml alkoholu 30-50%), które należy wymieszać z miodem w proporcji 1:1 i zażywać po 1 łyżce 3-4 razy dziennie.

Olejek kolendrowy otrzymywany jest z owoców kolendry siewnej uprawianej w Europie, Chinach, północnej Afryce, USA i Japonii. Ma działanie antyseptyczne oraz uspokajające, usuwające zmęczenie i stres, a także przeciwbólowe i rozgrzewające. Dlatego wskazany jest przy zdenerwowaniu, zmęczeniu fizycznym, napięciach nerwowych, bólach reumatycznych i artretycznych, a także w grypie, przeziębieniach, zatruciach pokarmowych i wzdęciach. Warto pamiętać, że świetne efekty przy bólach reumatycznych dają również okłady z rozgrzanych nasion kolendry. Podczas takiego zabiegu efekt ciepła sumuje się z właściwościami wydzielającego się olejku. Aromaterapia wykorzystuje olejek kolendrowy przede wszystkim do masażu, kąpieli i inhalacji w kominkach aromaterapeutycznych.

 

Receptury z użyciem olejku kolendrowego Dr Beta®:

Bóle reumatyczne i artretyczne

Olejek kolendrowy 2 krople

Olejek rozmarynowy 1 kropla

Olejek goździkowy 1 kropla

Olejek eukaliptusowy 1 kropla

Stosować w formie roztworu w oleju roślinnym do nacierania bolących miejsc 2-3 razy dziennie. Olejki dodać do 10 ml oleju (łyżka stołowa).

Zdenerowowanie, napięcie nerwowe

Olejek kolendrowy 5 kropli

Olejek lawendowy 3 krople

Olejek petitgrain 2 krople

Stosować w kominku aromaterapeutycznym lub do masażu całego ciała.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (73 głosów, średnia: 4,38 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. m258  17 września 2012 10:50

    Uwielbiam dodawać ją do zup, ale nie wiedziałam, że ma tak fantastyczne działanie!!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany