Koktajle ze złotym owocem – czyli jagodą peruwiańską

Nie wiecie jak wygląda miechunka? Jagoda peruwiańska znana jako miechunka czy jagody inkaskie to dziwny owoc, który czasami możemy zobaczyć na półce z egzotycznymi owocami: żółta kuleczka wielkości pomidorka koktajlowego w środku a wokół niej  suche jak papier kielichy. Początkowo rosła tylko w Ameryce Południowej – w Wenezueli, Kolumbii, Ekwadorze czy Peru. Obecnie jej odmiany można spotkać w całej Europie, gdzie uprawiana jest jako roślina jednoroczna.

Jaki smak ma miechunka?

Owoce te posiadają słodko-kwaśny smak z nutą goryczki przypominający nieco pomidor, ananas czy kiwi. Miechunka wbrew pozorom nie jest owocem, ale warzywem należącym do tej samej rodziny psiankowatych, co pomidor, papryka czy bakłażan.

Właściwości zdrowotne i odżywcze miechunki

Zdrowotne działanie miechunki było znane już za czasów Inków. Stosowano ją jako środek moczopędny i przeciwzapalny i przeciwbakteryjny. Dzisiaj potrafimy określić pełny skład i prozdrowotne właściwości miechunki. Przede wszystkim to bogate źródło witaminy A (720 IU/100 g), która ma zbawienne działanie na stan naszej skóry i wzrok oraz wzmacnia układ odpornościowy. Jagoda peruwiańska zawiera także dużą ilość witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12). To jedyne roślinne źródło witaminy B12.  Miechunka zawiera także witaminę C oraz beta karoten, niacynę i fosfor. Miechunkę charakteryzuje także wysokie stężenie bioflawonoidów, jest więc cennym antyoksydantem. 

Owoce miechunki chronią przede wszystkim przed nowotworami, wrzodami i grzybicą. Jagody inkaskie mają także działanie moczopędne. Pomagają w przypadku przewlekłych chorób stawów. Miechunka to bez wątpienia superfood, który warto hodować na działce lub w ogrodzie. Jeśli nie mamy takich możliwości, sięgnijmy po nią w sklepie – jako świeży owoc/warzywo lub w formie suszonej.

Poznajcie przepisy na orzeźwiające koktajle z jagodą peruwiańską o charakterystycznym smaku

Przepisy na orzeźwiające koktajle z miechunką

Koktajl z marakują, miechunką peruwiańską i nutą mięty

Składniki:

  • 4 dojrzałe owoce marakui
  • 60g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • Kilka listków świeżej mięty
  • 250 ml mleczka kokosowego

Do naczynia wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy owoce marakui  i Złote owoce, wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę. Gotowy koktajl ozdabiamy listkiem mięty.

 

 

Słodki mus z nektarynek i miechunki peruwiańskiej

Składniki

  • 4 dojrzałe nektarynki
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • 1 łyżeczka nasion Chia

Nasiona Chia moczymy w schłodzonym mleczku kokosowym przez ok. 1 godzinę. Następnie blendujemy nektarynki i Złote owoce. Gotowy mus dodajemy do mleczka kokosowego. Wszystkie składniki dokładnie z sobą mieszamy. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony.

 

 

 

 

 

Bananowo ananasowy koktajl z miechunką peruwiańską

Składniki:

  • 2 duże banany
  • 1 świeży ananas
  • 1 jabłko
  • Sok z połowy cytryny
  • 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej)
  • 0, 5 litra mleka roślinnego (np. migdałowego)

Złote owoce zalewamy mlekiem migdałowym (wystarczy pół szklanki) i odstawiamy na ok. 20 – 30 minut, aż zmiękną. Następnie miksujemy banany, jabłko i ananasa oraz dodajemy sok z połowy cytryny. Do gotowego musu dodajemy pozostałe mleko oraz Złote owoce. Wszystko dokładnie mieszamy. Koktajl podajemy schłodzony, przed podaniem możemy dodać do niego pokruszone kostki lodu. 

Szukasz innych pomysłów na koktajle? Może poniższe przepisy przypadną Ci do gustu:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (237 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...