Łatwe koktajle na karnawał, którymi zadziwisz wszystkich na imprezie!

Oto przepisy autorstwa Mateusza Szuchnika – jednego z 20 najlepszych barmanów na świecie, finalisty World Class Competition 2015. Łatwe do przygotowania, a zarazem mistrzowskie.

Koktajl New Year’s Fizz

fot. mat nadesłane

 

Składniki:

  • 40 ml wódki Ketel One
  • 20 ml soku z cytryny
  • 20 ml domowej grenadyny (sok z granatu, cukier)
  • 10 ml białka z kurzego jajka
  • 5 ml wody różanej
  • 50 ml szampana

Przygotowanie:

Domową grenadynę możemy przyrządzić samodzielnie. Za pomocą wyciskarki do owoców uzyskujemy około 100 ml soku z granatu, który zagęszczamy 100 g białego cukru. Wszystkie składniki koktajlu – poza szampanem – łączymy w szejkerze i wstrząsamy z lodem, aby schodzić napój. Następnie przecedzamy miksturę do schłodzonego kieliszka i uzupełniamy szampanem. Całość możemy ozdobić skórką z cytryny i wisienką koktajlową.

Fizzy to przeważnie orzeźwiające koktajle bazujące na słodko-kwaśnym smaku, z dodatkiem bąbęlków. Do ich przygotowania mogą zostać użyte bezalkoholowe napoje gazowane, ale świetnie sprawdzi się szampan bądź prosecco. Pierwsze spisane przepisy na fizz pochodzą z przewodnika Bartender’s Guide Jerryego Thomasa z 1887 roku, a najsłynniejszy reprezentant tego gatunku to gin fizz, który stał się wizytówką barów w Nowym Orleanie.

Koktajl Last Christmas – wspomnienie Świąt

Składniki:

  • 50 ml Johnnie Walker Gold Label Reserve, infuzowanego skórką mandarynki
  • 10 ml piernikowego gastrique (sok jabłkowy, cukier trzcinowy, ocet jabłkowy, przyprawy do piernika)
  • 3 dashe/ 5ml Angostury Bitters (gorzka alkoholowa przyprawa ziołowa)

Przygotowanie:

Infuzja: łączymy 500 ml Johnnie Walker Gold Label z oczyszczonymi z bielma skórkami z 5 mandarynek, a następnie pozostawiamy na 3 dni w ciepłym miejscu. Piernikowy gastrique: w rondelku łączymy razem 100 ml tłoczonego soku jabłkowego, 200 g cukru trzcinowego typu Demerara który delikatnie karmelizujemy na ogniu, 20 ml octu jabłkowego i 10 g przyprawy do piernika (zmielony cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, anyż, imbir). Całość mieszamy i podgrzewamy, aby mikstura połączyła się dokładnie, tworząc gęsty emulsyjny syrop. Następnie łączymy infuzję whisky z piernikowym gastrique, dodajemy 3 dashe, tj. ok. 5ml Angostury Bitters oraz kostki lodu. Koktajl możemy ozdobić suszonym jabłkiem oraz laską cynamonu.

Ciasto na domowe pierniki – podobnie jak wino – powinno leżakować, choć według staropolskiego zwyczaju w przypadku pierników wystarczy miesiąc. Do przywołania atmosfery Świąt za pomocą koktajlu o aromacie pierników i mandarynki na szczęście potrzebujemy tylko trzech dni.

 

Poleca: Mateusza Szuchnik – jeden z 20 najlepszych barmanów na świecie

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (237 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  16 stycznia 2016 13:46

    Nie jestem mistrzynią łączenia alkoholi 🙂 Dobrze mieć ściągę, co z czym 🙂

    Odpowiedz
  2. sylwiawes  16 stycznia 2016 13:48

    Ciekawe przepisy 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  16 stycznia 2016 14:06

    A skosztowałoby się 😉

    Odpowiedz
  4. Jaworka  16 stycznia 2016 16:13

    To już jest mistrzostwo w drinkach ja robię takie najprostsze i z najłatwiej dostępnych składników

    Odpowiedz
  5. joanna252  16 stycznia 2016 17:11

    Fajne 😀

    Odpowiedz
  6. bbo  16 stycznia 2016 20:34

    Super, że mamy swojego człowieka w światowej czołówce.

    Odpowiedz
    • BlackMary  16 stycznia 2016 21:54

      Ciekawe pomysły

      Odpowiedz
  7. Wusia  16 stycznia 2016 21:34

    Być może koktajle są super ,ale ilość składników i ich rodzaj chyba będą trudne do zrobienia w domu.

    Odpowiedz
  8. Patriszia  17 stycznia 2016 17:36

    chciałabym spróbować jak smakują 🙂

    Odpowiedz
  9. lilkawodna  18 stycznia 2016 14:03

    Mógłby mi ktoś takie wieczorem przygotować:-)!

    Odpowiedz
  10. Aneta  18 stycznia 2016 15:53

    Fajne pomysły 🙂

    Odpowiedz
  11. Magda  24 marca 2017 17:54

    Warto spróbować

    Odpowiedz
  12. Dusia  18 lipca 2018 12:24

    Genialnym drinkiem, który mi osobiście smakuje najbardziej ze wszystkich, które miałam okazję próbować, jest French 75. Idealne połączenie ginu i szampana, smak jest obłędny 🙂 Po raz pierwszy próbowałam go w moim ulubionym barze w Warszawie, czyli Bubbles. Od tego odwiedzam ich jeszcze częściej, jestem już stałą klientką – i zawsze zamawiam French 75 :p

    Odpowiedz
  13. Magdalena  7 lipca 2022 20:03

    Pewnie są bardzo smaczne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany