Kokosowe pancakes z bananem i sezamem

Kokosowe-pancakes-z-bananem-i-sezamem

Czas na przygotowanie dania: Kokosowe pancakes z bananem i sezamem : ¼ h
Poziom trudności: prosty
Liczba porcji: 4

Składniki na Kokosowe pancakes z bananem i sezamem:

Pancakes:

  • 100g zwykłej mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 300ml mleka
  • 2 łyżki stołowe stopionego masła

Sos karmelowy:

  • 75g masła
  • 100g złotego syropu (sam syrop jest trudno dostępny w Polsce. Można go jednak wykonać samodzielnie – należy gotować cukier z wodą, aż cukier się skarmelizuje. Do gorącego syropu dodać wrzącą wodę, sypki cukier i sok z cytryny. Całość zagotować.)

Skarmelizowane banany:

  • 8 bananów, obranych i przekrojonych na pół – wzdłuż
  • 2 łyżki stołowe drobnego cukru
  • 25g masła
  • ½ limonki
  • 4 łyżki stołowe słodzonego skondensowanego mleka
  • 4 łyżki stołowe wiórków kokosowych
  • 1 łyżka stołowa prażonego sezamu, do dekoracji

 

Przygotowanie

Aby zrobić ciasto na pancakes, wsyp mąkę i sól do miski, zrób w środku wgłębienie. Wbij jajka w zagłębienie, następnie wlej trochę mleka i połowę masła. Zaczynaj mieszać od środka, powoli nanosząc mąkę na jajka, mleko i stopione masło. Gdy cała mąka zostanie wmieszana, ugniataj ciasto, aż otrzymasz gładką pastę, następnie stopniowo wmieszaj resztę mleka.

Aby zrobić sos karmelowy, włóż masło i złoty syrop do małego garnka i zagotuj. Zredukuj ogień i gotuj przez 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia.

Obtocz banany w cukrze i stop masło na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj przekrojone banany i smaż je z obu stron, aż do uzyskania złocistej barwy. Przenieś na talerz i dodaj odrobinę soku z limonki.

Wytrzyj patelnię i wstaw na średni ogień, następnie natrzyj odrobiną pozostałego stopionego masła. Dodaj chochlę ciasta i kręć patelnią, aż ciasto całkowicie pokryje jej spód.

Smaż pancakes po 1-2 minut z jednej strony, następnie obróć je, zredukuj ogień na mały i nałóż na każdy placek dwa kawałki skarmelizowanych bananów oraz odrobinę skondensowanego mleka. Posyp wiórkami kokosowymi i zawiń, tworząc pakiecik. Obróć i smaż przez kilka minut, obracając co 30 sekund. Przenieś na talerz na czas smażenia następnych. Składników powinno wystarczyć na cztery placki.

Połóż każdy pakiecik na podgrzanym talerzu i pokrój na małe kwadraty, następnie polej odrobiną sosu karmelowego i posyp sezamem. Resztę sosu można podać oddzielnie.

Autor przepisu: mistrz kucharski Donal Skehan z Wietnamu. Przepis pochodzi z programu Za Donalem… do Wietnamu” emitowanego w Polsat Food Network. Premiera: wtorek 1 września, godz. 18:30

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (253 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...