Kokosowe pancakes z bananem i sezamem
Czas na przygotowanie dania: Kokosowe pancakes z bananem i sezamem : ¼ h
Poziom trudności: prosty
Liczba porcji: 4
Składniki na Kokosowe pancakes z bananem i sezamem:
Pancakes:
- 100g zwykłej mąki
- szczypta soli
- 2 jajka
- 300ml mleka
- 2 łyżki stołowe stopionego masła
Sos karmelowy:
- 75g masła
- 100g złotego syropu (sam syrop jest trudno dostępny w Polsce. Można go jednak wykonać samodzielnie – należy gotować cukier z wodą, aż cukier się skarmelizuje. Do gorącego syropu dodać wrzącą wodę, sypki cukier i sok z cytryny. Całość zagotować.)
Skarmelizowane banany:
- 8 bananów, obranych i przekrojonych na pół – wzdłuż
- 2 łyżki stołowe drobnego cukru
- 25g masła
- ½ limonki
- 4 łyżki stołowe słodzonego skondensowanego mleka
- 4 łyżki stołowe wiórków kokosowych
- 1 łyżka stołowa prażonego sezamu, do dekoracji
Przygotowanie
Aby zrobić ciasto na pancakes, wsyp mąkę i sól do miski, zrób w środku wgłębienie. Wbij jajka w zagłębienie, następnie wlej trochę mleka i połowę masła. Zaczynaj mieszać od środka, powoli nanosząc mąkę na jajka, mleko i stopione masło. Gdy cała mąka zostanie wmieszana, ugniataj ciasto, aż otrzymasz gładką pastę, następnie stopniowo wmieszaj resztę mleka.
Aby zrobić sos karmelowy, włóż masło i złoty syrop do małego garnka i zagotuj. Zredukuj ogień i gotuj przez 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia.
Obtocz banany w cukrze i stop masło na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj przekrojone banany i smaż je z obu stron, aż do uzyskania złocistej barwy. Przenieś na talerz i dodaj odrobinę soku z limonki.
Wytrzyj patelnię i wstaw na średni ogień, następnie natrzyj odrobiną pozostałego stopionego masła. Dodaj chochlę ciasta i kręć patelnią, aż ciasto całkowicie pokryje jej spód.
Smaż pancakes po 1-2 minut z jednej strony, następnie obróć je, zredukuj ogień na mały i nałóż na każdy placek dwa kawałki skarmelizowanych bananów oraz odrobinę skondensowanego mleka. Posyp wiórkami kokosowymi i zawiń, tworząc pakiecik. Obróć i smaż przez kilka minut, obracając co 30 sekund. Przenieś na talerz na czas smażenia następnych. Składników powinno wystarczyć na cztery placki.
Połóż każdy pakiecik na podgrzanym talerzu i pokrój na małe kwadraty, następnie polej odrobiną sosu karmelowego i posyp sezamem. Resztę sosu można podać oddzielnie.
Autor przepisu: mistrz kucharski Donal Skehan z Wietnamu. Przepis pochodzi z programu Za Donalem… do Wietnamu” emitowanego w Polsat Food Network. Premiera: wtorek 1 września, godz. 18:30