Kokardki z makiem i bakaliami, zapieczone pod koglem moglem z rumem
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki na danie: Kokardki z makiem i bakaliami, zapieczone pod koglem moglem z rumem
Makaron Lubella Classic Kokardki nr 51 400 g
50 g suchego maku
50 g masła
100 g miodu
100 g ulubionych orzechów i bakalii
Cukier 200 g
5 żółtek
20 g rumu lub innego ulubionego alkoholu
Skórka otarta z pomarańczy
Skórka otarta z cytryny
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta i jeszcze gorący mieszamy z masłem, miodem, bakaliami oraz skórkami z cytrusów. Następnie przekładamy wszystko do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Przy pomocy miksera ubijamy żółtka z cukrem aż powstanie kogel mogel, dodajemy do niego rum polewamy makaron.
Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, aż góra się zrumieni.