Kofta kebab z fetą

kofta_kebab_z_feta

Składniki na danie: Kofta kebab z fetą

  • 300 g mięsa wieprzowego z szynki
  • 100 g sosu czosnkowego
  • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 300 g mięsa wołowego
  • 300 g mięsa z jagnięciny (można zastąpić wieprzowym)
  • 2 łyżki pokrojonych oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 pęczek mięty
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g sera feta

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mięso mielone z Przyprawą do grilla Knorr, która doskonale je doprawi, kminkiem, oraz startą na tarce cebulą. Dokładnie wyrób wszystko tak, by składniki stanowiły jednolitą masę.
  2. Pomieszaj w drugiej misce pokruszony ser feta z posiekaną kolendrą, miętą i oliwkami, a następnie wymieszaj powstałą masę. Może ona mieć różną konsystencję, w zależności od pochodzenia sera. Farsz powstały z polskiego sera będzie bardziej kremowy, a z greckiego – bardziej suchy.
  3. Do zmoczonej w zimnej wodzie ręki weź porcję mięsa mielonego i uformuj z niego (naciągając go na kciuk prawej dłoni) owalny kotlet z dziurką w środku. Włóż do środka kotleta przygotowany wcześniej farsz z sera. Zamknij nim kotlety szczelnie z obu stron.
  4. Natłuść delikatnie przygotowane kebaby obracając je w rękach z oliwą. Mięso grilluj na dobrze rozgrzanym grillu, obracając je co jakiś czas. Zgrillowane kebaby podawaj z tortillą i sosem czosnkowym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (251 głosów, średnia: 4,44 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. kasia87g  16 czerwca 2016 10:27

    bardzo ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. sylwiawes  16 czerwca 2016 10:50

    Smaczny przepis 🙂

    Odpowiedz
  3. Aneta  16 czerwca 2016 11:28

    Ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  4. blogujemytestujemy  16 czerwca 2016 16:04

    Smakowicie wygląda,już na sam widok ślinka cieknie 🙂
    Koniecznie muszę skorzystać z przepisu i zrobić na obiad.

    Odpowiedz
  5. luna341  16 czerwca 2016 20:14

    Nadziewanej kofty jeszcze nie robiłam .Zazwyczaj robie z miesa mieszanego wołowo-wieprzowego i nadziewam na patyczki .Piekę na rożnie elektrycznym lub grillu węglowym

    Odpowiedz
  6. luna341  16 czerwca 2016 20:15

    Miechunka to taki krzew ozdobny ,jego kwiaty przypominają malutkie czerwone papryczki. Na pewno nie raz widziałyście go w jesiennych kompozycjach kwiatowych. Owoce miechunki to taka mała czerwona kuleczka. Po zasuszeniu robi się żółta Owoc jest mięsisty i potwornie kwaśmy

    Odpowiedz
    • luna341  16 czerwca 2016 20:16

      Prośba do admina o skasowanie tego komentarza,Nie zauwazyłam,że piszę go nie w odpowiednim temacie.

      Odpowiedz
  7. Wusia  18 czerwca 2016 19:10

    Świetny przepis i ciekawa propozycja na grilla.Nie tylko karkówka i boczek mogą być smaczne w grilowym dymie i na świeżym powietrzu, a do tego z lekko orientalnym smakiem.

    Odpowiedz
  8. Tereniasz  19 czerwca 2016 18:11

    Musi być pyszne

    Odpowiedz
  9. martucha180  20 czerwca 2016 13:57

    Ciekawy pomysł, choć ja zamiast fety wolałabym pieczarki na przykład.

    Odpowiedz
  10. Jaworka  26 czerwca 2016 19:21

    Ja lubię nadziewane pieczarkami ale warto to ten przepis wyprobować

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany