Redakcja, 1 sierpnia 2020
Składniki na danie: Kofta kebab z fetą
- 300 g mięsa wieprzowego z szynki
- 100 g sosu czosnkowego
- 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
- 300 g mięsa wołowego
- 300 g mięsa z jagnięciny (można zastąpić wieprzowym)
- 2 łyżki pokrojonych oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 pęczek mięty
- 1 pęczek kolendry
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g sera feta
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mięso mielone z Przyprawą do grilla Knorr, która doskonale je doprawi, kminkiem, oraz startą na tarce cebulą. Dokładnie wyrób wszystko tak, by składniki stanowiły jednolitą masę.
- Pomieszaj w drugiej misce pokruszony ser feta z posiekaną kolendrą, miętą i oliwkami, a następnie wymieszaj powstałą masę. Może ona mieć różną konsystencję, w zależności od pochodzenia sera. Farsz powstały z polskiego sera będzie bardziej kremowy, a z greckiego – bardziej suchy.
- Do zmoczonej w zimnej wodzie ręki weź porcję mięsa mielonego i uformuj z niego (naciągając go na kciuk prawej dłoni) owalny kotlet z dziurką w środku. Włóż do środka kotleta przygotowany wcześniej farsz z sera. Zamknij nim kotlety szczelnie z obu stron.
- Natłuść delikatnie przygotowane kebaby obracając je w rękach z oliwą. Mięso grilluj na dobrze rozgrzanym grillu, obracając je co jakiś czas. Zgrillowane kebaby podawaj z tortillą i sosem czosnkowym.