Przepis na: Kociołek po meksykańsku
Czas przygotowania: 1/2 h
Ilość porcji: 3-5
Składniki na danie – Kociołek po meksykańsku:
– 1 opakowanie Knorr Fix Chili con carne
– 2 puszki czerwonej fasoli
– 1/2 kg mielonego mięsa, najlepiej mieszanego wieprzowo-wołowego
– 1 puszka pomidorów
– 1 świeża czerwona papryka
– 1 papryczka chilli
– 1 średniej wielkości cebula
– 1/2 pęczka świeżej bazylii
– 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę.
2. Dodaj mięso i smaż do momentu, aż będzie gotowe.
3. Paprykę pokrój w drobne paski i dodaj ją do mięsa. Wszystko zalej pomidorami z puszki wraz z zalewą i duś 10 minut. Od czas do czasu mieszaj.
4. Fasolę odcedź, a papryczkę chili drobno posiekaj. Dodaj do mięsa i wymieszaj.
5. Zawartość Fix Chili con carne wsyp do 150 ml wody (3/4 szklanki) i dokładnie wymieszaj. Całość przelej na patelnię i duś, aż potrawa zgęstnieje.
6. Na koniec posyp danie liśćmi bazylii i dopraw papryczką chili do smaku.
Wskazówka: Do dań z kuchni meksykańskiej idealnie pasuje ugotowany ryż.
źródło: www.przepisy.pl