Kochasz owocowe smoothie? Sprawdź dlaczego warto przygotować je w blenderze próżniowym!

Szybkie w przygotowaniu, pełne witamin i minerałów, doskonale zastąpi śniadanie. Zobacz, czym jest smoothie, jak go zrobić i dlaczego będzie ci potrzebny blender próżniowy.

smoothie

 

Czym jest smoothie i dlaczego warto go pić?

Smoothie to koktajl owocowo-warzywny. Ważną rolę odgrywają w nim zielone warzywa liściaste, np. jarmuż, szpinak, natka pietruszki, świeże zioła. Jego podstawą jest najczęściej sok z owoców lub warzyw. Do smoothie można dodać garść płatków owsianych lub bakalii.

Smoothie jest czymś, co opiera się standardowym pojęciom związanym z jedzeniem. Trudno nazwać go potrawą twardą, nie jest też typowym napojem. Na pewno nie zasługuje na miano zupy. Smoohtie to po prostu smoothie. Prawdziwa bomba witaminowa i zastrzyk energii bez zbędnych kalorii.

Jak zrobić smoothie?

Szybko i prosto. Zrobienie smoothie nie trwa długo i nie jest skomplikowane. Do blendera wlewamy wodę mineralną, sok, mleko ryżowe, ewentualnie zwykłe mleko lub jogurt. Kroimy owoce i warzywa w niedużą kostkę, dodajemy opcjonalnie garść nasion, spiruliny, płatków, bakalii i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na ogół samo blendowanie nie trwa dłużej niż dwie minuty.

Co do czasu zrobienia smoothie to wiele zależy od wprawy, wybranych owoców i warzyw. Pokrojenie ananasa na pewno potrwa dłużej niż pokrojenie banana. Ogólnie zrobienie smoothie nie powinno trwać dłużej niż kwadrans.

 

W czym zrobić smoothie?

Do zrobienia smoothie najlepszy jest blender kielichowy. To kwestia wygody. Do kielicha wlewamy i wkładamy wszystkie potrzebne składniki, miksujemy i smoothie gotowe. Napój jest gotowy do spożycia od razu po przygotowaniu. Jeśli nie wypijemy go od razu, można przechować go w lodówce.

Blender po prostu rozkręcamy, ruchome części wkładamy do zmywarki.

 

Czy każdy blender kielichowy nadaje się do zrobienia smoothie?

Z mechanicznego punktu widzenia na pewno tak. Każdy blender jest tak skonstruowany, że dobrze potnie i zmiksuje wszystkie składniki na smoothie. Jednak warto przyjrzeć się bliżej blenderom próżniowym, które przygotowują smoothie w warunkach zbliżonych do naturalnej próżni. Chociaż może się wydawać, że nie ma to większego znaczenia, różnica w jakości przygotowanego napoju okazuje się kolosalna.

 

Dlaczego blender próżniowy jest lepszy do przygotowania smoothie?

Tlen, chociaż jest warunkiem naszego życia na ziemi, nie jest dobry dla owoców i warzyw. Pod jego wpływem zwyczajnie się psują. Nietrudno to zauważyć, gdy przekroi się owoc na pół i położy na talerzyku. Po kilku godzinach pojawi się na nim charakterystyczny nalot. Podobnie jest w przypadku blendowania owoców i warzyw w zwykłym blenderze. Chociaż zmiany nie są widoczne gołym okiem, wpływ tlenu działa destrukcyjnie na smoothie. Przygotowane w tradycyjnym blenderze smoothie zawiera mniej witamin i minerałów niż to z blendera próżniowego (sprawdź np. blender próżniowy Eldom).

 

Jak wybrać blender próżniowy?

Na pewno warto zwrócić uwagę na jego moc, ale ważna jest też pojemność dzbanka i dodatkowy pojemnik próżniowy. W niektórych blenderach można nie tylko robić koktajle i smoothie, ale też siekać orzechy i kruszyć lód.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (151 głosów, średnia: 4,05 z 5)
zapisuję głos...