KobietaMag poleca: „Z miłości do jedzenia. Najlepsze przepisy polskich blogerów”

W dobie internetu zastanawiamy się czasami, czy warto kupować książki kucharskie. Wszak wystarczy wpisać w wyszukiwarkę internetową produkty, które mamy w lodówce, dodać słówko „przepis” i wyskakuje nam lista różnorodnych propozycji kulinarnych. Czy jest  zatem sens inwestować w następną książkę z kulinariami? Moja odpowiedź w przypadku pozycji  „Z miłości do jedzenia. Najlepsze przepisy polskich blogerów” brzmi: zdecydowanie tak! Dlaczego? O tym poniżej.

Ksiazka - Z milosci do jedzenia

Chciałam Was oczywiście trochę sprowokować powyższym wstępem. Ilekroć bowiem próbowałam zastosować opisaną powyżej metodę, to czas, który poświęciłam wyszukaniu najlepszego (moim zdaniem) przepisu, czytaniu komentarzy czy ewentualnemu obejrzeniu kulinarnych filmików znacznie przewyższał mój limit, który wstępnie przeznaczyłam na wybór potrawy. Ponieważ należę do osób, które szanują swój czas, to książka wydaje mi się jednak lepszym rozwiązaniem, ograniczając moje możliwości wyboru przepisu do jednej czy dwóch pozycji drukowanych zawierających ograniczoną ilość propozycji, w porównaniu do setek często powtarzających się receptur w internecie. Dlatego w mojej kuchni znajdują się dziesiątki książek kucharskich, zamiast miejsca na blacie przygotowanego na laptopa. Jakie zatem książki wybrać?  „Z miłości do jedzenia…” stała się ostatnio moją ulubioną pozycją do wertowania w poszukiwaniu kulinarnego natchnienia.

Książka ta jest efektem całorocznego konkursu na blog kulinarny roku, do którego stanęło ponad 200 autorów blogów z przepisami. Jej zawartość to najciekawsze receptury przygotowane przez biorących udział w konkursie. Wyboru dokonali sami internauci oraz przewodniczący jury  – krytyk kulinarny  Piotr Bikont. To propozycja dla tych wszystkich, którzy szukają tak stosunkowo prostych pomysłów na  zestawienia smakowe, jak i wyrafinowanych kulinarnych inspiracji.

Książka zawiera ponad 70 przepisów podzielonych  na 7 działów – według konkursowych zadań:

  • Słodkie maślane wypieki
  • Jajko na dzień dobry
  • Słone przekąski dla kibiców
  • Świeże ryby i owoce morza
  • Wykwinty ziemniak
  • Domowe pieczywo
  • Sylwestrowe kreacje kulinarne

Niezależnie od poziomu kulinarnego, który sobą prezentujemy – warto po nią sięgnąć. Znajdziecie w niej bowiem bardzo proste przepisy, jak na przykład Shakshouka – tunezyjskie jajka z papryką i chili czy Łosoś po prosu z czterema masłami; jak i bardzo wyszukane (mój faworyt!) – Halibut z bobem w sosie waniliowym. Poszukiwacze smaków  znajdą zaś zaskakujący przepis na Kakaowe łódeczki z pastą z wątróbki i jarzębiną. Każda receptura opatrzona jest informacją o czasie przygotowania oraz poziomie trudności, a także zawiera link do bloga autora przepisu. Dodatkowo, każda potrawa została doskonale sfotografowana  – widzimy więc do czego dążyć przygotowując nasze danie.

Książka jest bardzo starannie wydana, na dobrym kredowym papierze – co zdecydowanie zwiększa wszystkim książkomaniakom przyjemność płynącą z obcowania z tą pozycją. Tego zapachu dobrze wydanej książki nic nie jest w stanie zastąpić…

Czas kończyć. Dzisiaj mam w planie przygotowanie właśnie z tej książki ciasta na weekend: Puszystego sernika z serkiem mascarpone i chili. Stopień trudności – cztery gwiazdki, czas przygotowania – powyżej 2 godzin. Ale niedzielne ciasto ma swoje prawa i bardzo korci mnie, by wypróbować ten smacznie brzmiący przepis. Życzcie mi powodzenia

autor: MaaGaa

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (135 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. gusia.  31 sierpnia 2013 09:12

    Ciekawe co jest w tej książce.Czy te przepisy są skomplikowane czy proste,czym komisja się kierowała w wyborze przepisów do umieszczenia.Napisane w art. jest dla osób szukających prostych pomysłów na zestawienia oraz wyrafinowanych inspiracji.Nie wiem…, za mało wiem o tej książce,żebym miała chęć ją kupić.Jednak jak zobaczę ją w księgarni,zajrzę do środka.

    Odpowiedz
  2. bbo  1 września 2013 19:33

    Chętnie przeczytam. Nie jestem mistrzynią w kuchni, ale z dobrym przepisem, krok po kroku, potrafię coś stworzyć 🙂

    Odpowiedz
  3. Anna Molska  8 października 2016 13:40

    Sama jestem blogerką i na moim blogu zamieszczam przepisy – ale wyłącznie na słodkości. Korzystam też z przepisów na innych blogach. Myślę ze taką książką to świetny pomysł aby to co najlepsze w sieci mieć zawsze pod ręką.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany