Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku
Ilość: 24 klopsiki
Składniki na: Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku
· 480 g mielonej cielęciny
· 4 g suszonego, mielonego majeranku
· 50 ml soku z cytryn Limmi
· 20 g tartego sera typu parmezan
· 2 średniej wielkości jajka
· 10 g bułki tartej
· 60 g mąki
· olej roślinny
· sól, pieprz
· 5 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
Sposób przygotowania:
Włóż mięso mielone do dużej miski. Wbij do niej także 2 jajka, dodaj parmezan i bułkę tartą. Wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryn Limmi, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wszystkie składniki wymieszaj dobrze widelcem aż do otrzymania jednolitej masy. Uformuj klopsiki wielkości orzechów włoskich.
Uformowane klopsiki obtocz w mące. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, doprowadź do wysokiej temperatury ( 170 stopni Celsjusza). Smaż klopsiki na głębokim tłuszczu, dopóki osiągną złoty kolor z każdej strony. Wyjmij klopsiki z patelni i połóż na papierowych ręczniczkach kuchennych, aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz.
Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub ulubioną sałatką!