Kleiki i kaszki w diecie dziecka – podpowiadamy, kiedy po nie sięgnąć!

Rozszerzanie diety maluszka to ważny etap w jego życiu, ale do tych zmian, podobnie jak rodzice, pociecha musi się przyzwyczaić. To uzasadnione, że możecie nie wiedzieć do końca, w jakiej kolejności podawać swojemu dziecku nowe produkty spożywcze. Sprawdźcie razem z nami, jaki moment będzie dobry na podanie dziecku kleików i kaszek.

Rozszerzanie diety dziecka zgodnie z ustalonym schematem

Schemat żywienia niemowląt może być swoistym drogowskazem i nieocenioną pomocą dla rodziców planujących rozszerzanie diety swojego dziecka. Pokazuje on, kiedy rozpocząć podawanie maluszkowi innych produktów niż mleko, a także w jakiej formie i porcjach powinny być serwowane te posiłki. Zwróćcie uwagę na to, że zakłada on podanie pierwszych pokarmów zbożowych o półpłynnej konsystencji, takich jak kleiki i kaszki, po ukończeniu przez dziecko co najmniej 4. miesiąca życia. Co więcej, produkty zbożowe, według zaleceń ze schematu, powinny pojawić się w diecie do końca 12. miesiąca życia dziecka.

W 5.-6. miesiącu życia pociecha może rozpocząć przygodę z nowymi smakami. Obok 4 posiłków mlecznych, jakie na tym etapie powinny się jeszcze znaleźć w menu maluszka, może otrzymywać już wtedy jeden inny posiłek, o konsystencji gładkiego puree. Schemat żywienia niemowląt wskazuje, że mogą to być np. gotowane, miksowane warzywa lub owoce z dodatkiem mięsa czy jaja, ale także kleiki i kaszki. Macie przy tym do wyboru produkty zbożowe glutenowe lub bezglutenowe.

 

Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka produkty zbożowe?

Pierwszymi produktami zbożowymi, z jakimi najczęściej mają do czynienia dzieci, są kleiki i kaszki– glutenowe lub bezglutenowe. Są to produkty zbożowe stworzone specjalnie z myślą o najmłodszych, które pozwolą wam urozmaicić jadłospis maluszka. Dziecko rozwija się i rośnie, zwiększa się jego zapotrzebowanie na energię, które trzeba zaspokajać, podając mu, obok mleka mamy, także inne produkty.

Kleiki i kaszki dla niemowląt, posiadają odpowiednią dla maluszka konsystencję i stanowią ważny element rozszerzania jego menu. Mogą być wykorzystane przez rodziców podczas przygotowywania samodzielnych dań dla dzieci albo w formie dodatku do innych posiłków, np. zupek, w celu ich zagęszczenia. Ich uniwersalne zastosowanie to jednak nie koniec zalet tej grupy produktów.

 

Prosty skład kleiku dla niemowląt

Podczas planowania pierwszego zbożowego posiłku dla dziecka możecie sięgnąć po kleik na bazie ryżu lub kukurydzy, czyli zbóż bez zawartości glutenu. Mają one prosty skład i pozwalają łagodnie wprowadzić dziecko w świat zbóż i pierwszych półpłynnych konsystencji. Wśród takich produktów dla niemowląt warto zwrócić uwagę np. na Kleik ryżowy Nestlé. Zawiera on bakterie Bifidus BL, które naturalnie zasiedlają przewód pokarmowy dzieci karmionych piersią. Ten kleik ryżowy został też wzbogacony o witaminę B1, uczestniczącą w metabolizmie węglowodanów, prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu układu nerwowego.

To produkt wysokiej jakości – zalicza się go do grupy żywności dla niemowląt i małych dzieci, co sprawia, że Kleik ryżowy Nestlé, podobnie jak i inne produkty z tej kategorii, musi spełniać bardziej rygorystyczne normy i wymagania niż żywność przeznaczona dla dorosłych. Szczegółowo badany jest między innymi poziom metali ciężkich, jak kadm, arsen i ołów, oraz pestycydów. Ponadto Kleik ryżowy Nestlé, który możecie włączyć do diety dziecka już na początkowym etapie jej rozszerzania, nie zawiera dodatku cukru, a jedynie naturalnie występujące cukry. To jednak rodzic podejmuje decyzje o tym, od jakiego rodzaju produktów zbożowych rozpocznie zapoznawanie maluszka ze zbożowymi smakami. Możecie też podjąć decyzję o włączeniu już na tym etapie kaszek zbożowych zawierających gluten. Warto mieć na uwadze fakt, że w przypadku wątpliwości związanych z rozszerzaniem diety pociechy dobrym pomysłem może być konsultacja z lekarzem, który udzieli nam wskazówek w tym zakresie.

 

Artykuł powstał we współpracy z programem edukacyjnym dla rodziców Nestlé Baby&me

 

Ważna informacja

W okresie pierwszych 6 miesięcy życia dziecka zalecane jest wyłączne karmienie piersią. Po tym okresie należy rozpocząć wprowadzanie żywności uzupełniającej o odpowiedniej wartości odżywczej przy jednoczesnej kontynuacji karmienia piersią do ukończenia przez dziecko 2 lat i dłużej. Dzieci rozwijają się w różnym tempie, dlatego czas wprowadzenia posiłków uzupełniających należy skonsultować z lekarzem lub położną.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (9 głosów, średnia: 4,78 z 5)
zapisuję głos...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany