KLASYCZNE WANILIOWE CRÈME BRÛLÉE – wg Anny Olson

Propozycja Anny Olson CRÈME BRÛLÉE, amerykańskiej cukierniczki i gospodyni programów kulinarnych, prezentowana w programie Wypieki z Anną Olson.

KLASYCZNE-WANILIOWE-CREME-BRULEE

Propozycja Anny Olson na CRÈME BRÛLÉE, amerykańskiej cukierniczki i gospodyni programów kulinarnych, prezentowana w programie Wypieki z Anną Olson –  Polsat Food Network.

Biszkopt na białkach: Ciasto Anielskie – przepis Anny Olson

Biszkopt na białkach: Ciasto Anielskie – przepis Anny Olson

Ciasto Anielskie  to amerykański klasyk. Jest to biszkopt upieczony tylko na białkach. Niezwykłość tego przepisu leży w prostocie. Składniki na: Biszkopt na białkach - Ciasto Anielskie 120g mąki 200g cukru 8 białek z dużych jajek 1/2 łyżeczki

Przepis na 6 pojedynczych porcji – Składniki

  • 2 ¾ szklanki śmietanki do ubijania
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżka stołowa pasty z wanilii
  • 4 duże żółtka
  • 1 całe dużo jajko
  • ¾ szklanki cukru, plus trochę do brûlée

Sposób przyrządzenia:

  1. Podgrzej piekarnik do 160 °C i wstaw 6 kokilek lub innych naczyń żaroodpornych do dużego naczynia, o ściankach wyższych niż kokilki.
  2. Podgrzej śmietanę na średnio niskim ogniu wraz z wydrążonymi nasionami z laski wanilli (można razem z laską). Jeśli używasz pasty waniliowej, wmieszaj ją do śmietany i podgrzej. Podgrzewaj śmietanę przez 5 minut, uważając aby się nie zagotowała.
  3. W oddzielnej misce, wymieszaj żółtka, całe jajko oraz cukier. Powoli wmieszaj gorącą śmietanę, cały czas mieszając (lecz nie zbyt mocno). Przecedź i następnie wlej do kokilek. Jeśli na powierzchni pojawią się małe pęcherzyki usuń je za pomocą ręcznika papierowego (pęcherzyki mogą utrudniać równe brązowienie brûlée).
  4. Wlej wrzącą wodę do naczynia, w którym stoją kokilki, tak aby woda doszła do połowy wysokości naczynia. Piecz przez około 30 minut aż masa zetnie się przy brzegach. Odstaw na 10 minut w kąpieli wodnej, następnie przenieś kokilki na stojak. Przed podaniem, schładzaj przez 3 godziny.
  5. Przed podaniem posyp cienką warstwą cukru. Ostrożnie zapal opalarkę
    i skarmelizuj cukier przesuwając płomień około 4-5 cm nad kremem. Następnie posyp drugą warstwą cukru i ponownie skarmelizuj. Powtarzaj to jeszcze dwa razy aż powstanie odpowiednia warstwa karmelu. Podawaj natychmiast.

Krem można trzymać w lodówce (bez warstwy brûlée) przez dwa dni.

 

logo

 

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Anny Olson można znaleźć w  programie “Wypieki z Anną Olson” emitowanym od poniedziałku do piątku o 10:00, 14:00 I 18:00 na Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (182 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  11 kwietnia 2014 19:04

    Jeszcze nie jadłam, ale mam wielką ochotę spróbować.

    Odpowiedz
  2. bbo  11 kwietnia 2014 20:17

    Ja też nie jadłam. Prawdę mówiąc wygląd nie jest zachęcający, ale przecież pozory mylą 😉

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  11 kwietnia 2014 20:21

    Często chwalą ten deser w programach kulinarnych. chętnie bym posmakowała, bo też nigdy nie jadłam.

    Odpowiedz
    • Redakcja KobietaMag.pl  11 kwietnia 2014 20:36

      Jest po prostu boski!

      Odpowiedz
  4. as_sa  19 czerwca 2014 16:26

    Jadłam i uwielbiam

    Odpowiedz
  5. Coolturkajakaja  22 sierpnia 2015 09:19

    Jadłam we Francji i tam był po prostu nieziemski! Jeszcze nie udało mi się tak dobrego skosztować w Polsce. Z ciekawością spróbuję tego przepisu, jedyny minus to te 2 dni w lodówce…chyba będę musiała zamknąć lodówkę na kłódkę ;).

    Odpowiedz
  6. ewalub  19 października 2016 14:46

    Myślę że jest pyszny

    Odpowiedz
  7. Kaja  20 października 2016 10:42

    ale bym to teraz zjadła!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany