KLASYCZNE WANILIOWE CRÈME BRÛLÉE – wg Anny Olson
Propozycja Anny Olson CRÈME BRÛLÉE, amerykańskiej cukierniczki i gospodyni programów kulinarnych, prezentowana w programie Wypieki z Anną Olson.
Propozycja Anny Olson na CRÈME BRÛLÉE, amerykańskiej cukierniczki i gospodyni programów kulinarnych, prezentowana w programie Wypieki z Anną Olson – Polsat Food Network.
Przepis na 6 pojedynczych porcji – Składniki
- 2 ¾ szklanki śmietanki do ubijania
- 1 laska wanilii lub 1 łyżka stołowa pasty z wanilii
- 4 duże żółtka
- 1 całe dużo jajko
- ¾ szklanki cukru, plus trochę do brûlée
Sposób przyrządzenia:
- Podgrzej piekarnik do 160 °C i wstaw 6 kokilek lub innych naczyń żaroodpornych do dużego naczynia, o ściankach wyższych niż kokilki.
- Podgrzej śmietanę na średnio niskim ogniu wraz z wydrążonymi nasionami z laski wanilli (można razem z laską). Jeśli używasz pasty waniliowej, wmieszaj ją do śmietany i podgrzej. Podgrzewaj śmietanę przez 5 minut, uważając aby się nie zagotowała.
- W oddzielnej misce, wymieszaj żółtka, całe jajko oraz cukier. Powoli wmieszaj gorącą śmietanę, cały czas mieszając (lecz nie zbyt mocno). Przecedź i następnie wlej do kokilek. Jeśli na powierzchni pojawią się małe pęcherzyki usuń je za pomocą ręcznika papierowego (pęcherzyki mogą utrudniać równe brązowienie brûlée).
- Wlej wrzącą wodę do naczynia, w którym stoją kokilki, tak aby woda doszła do połowy wysokości naczynia. Piecz przez około 30 minut aż masa zetnie się przy brzegach. Odstaw na 10 minut w kąpieli wodnej, następnie przenieś kokilki na stojak. Przed podaniem, schładzaj przez 3 godziny.
- Przed podaniem posyp cienką warstwą cukru. Ostrożnie zapal opalarkę
i skarmelizuj cukier przesuwając płomień około 4-5 cm nad kremem. Następnie posyp drugą warstwą cukru i ponownie skarmelizuj. Powtarzaj to jeszcze dwa razy aż powstanie odpowiednia warstwa karmelu. Podawaj natychmiast.
Krem można trzymać w lodówce (bez warstwy brûlée) przez dwa dni.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Anny Olson można znaleźć w programie “Wypieki z Anną Olson” emitowanym od poniedziałku do piątku o 10:00, 14:00 I 18:00 na Polsat Food Network.