Przepis na: Klasyczne spaghetti carbonara

SPAGETTI-Carbonara

Głównym składnikiem carbonary są jajka i boczek. To dzięki nim danie jest pożywne i bardzo sycące.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Porcja dla 4 osób

Składniki na danie – Klasyczne spaghetti carbonara:

  • Międzybrodzki Makaron spaghetti – 500 g
  • Wędzony boczek – 250 g
  • Śmietana 30 % – 250 ml
  • 3 żółtka
  • Starty żółty ser – 2 łyżki
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Cebula – 1 szt.
  • Sól, pieprz, bazylia

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
  2. Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy go na rozgrzaną patelnie i smażymy, aż się zarumieni.
  3. Boczek zdejmujemy z patelni i na tłuszczu, który się z niego wytopił, podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.
  4. W miseczce mieszamy żółtka, śmietankę oraz ser.
  5. Na patelnię wykładamy ponownie boczek, a następnie dodajemy żółtka ze śmietanką i serem, po czym gotujemy przez chwilę na bardzo wolnym ogniu.
  6. Sos łączymy z makaronem i dokładnie mieszamy.
  7. Na talerzu spaghetti dekorujemy bazylią.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (175 głosów, średnia: 4,41 z 5)
zapisuję głos...