Przepis na: Klasyczne spaghetti carbonara

SPAGETTI-Carbonara

Głównym składnikiem carbonary są jajka i boczek. To dzięki nim danie jest pożywne i bardzo sycące.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Porcja dla 4 osób

Składniki na danie – Klasyczne spaghetti carbonara:

  • Międzybrodzki Makaron spaghetti – 500 g
  • Wędzony boczek – 250 g
  • Śmietana 30 % – 250 ml
  • 3 żółtka
  • Starty żółty ser – 2 łyżki
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Cebula – 1 szt.
  • Sól, pieprz, bazylia

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
  2. Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy go na rozgrzaną patelnie i smażymy, aż się zarumieni.
  3. Boczek zdejmujemy z patelni i na tłuszczu, który się z niego wytopił, podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.
  4. W miseczce mieszamy żółtka, śmietankę oraz ser.
  5. Na patelnię wykładamy ponownie boczek, a następnie dodajemy żółtka ze śmietanką i serem, po czym gotujemy przez chwilę na bardzo wolnym ogniu.
  6. Sos łączymy z makaronem i dokładnie mieszamy.
  7. Na talerzu spaghetti dekorujemy bazylią.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (175 głosów, średnia: 4,41 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  10 listopada 2014 15:01

    Zjadłabym :-).

    Odpowiedz
  2. bbo  11 listopada 2014 15:50

    Na ten widok poczułam klasyczny głód!

    Odpowiedz
  3. espe  7 czerwca 2016 12:57

    Oboje z mężem uwielbiamy!

    Odpowiedz
  4. sandra  17 sierpnia 2016 20:21

    mmm uwielbiam carbonare, ale zawsze robiłam te z paczki. Teraz spróbuję zrobić je sama 🙂

    Odpowiedz
  5. K.M.Mia  17 października 2019 13:37

    W prawdziwej carbonarze, nie ma śmietany, Cała reszta się zgadza.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany