Przepis na: Klasyczne spaghetti carbonara
Głównym składnikiem carbonary są jajka i boczek. To dzięki nim danie jest pożywne i bardzo sycące.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja dla 4 osób
Składniki na danie – Klasyczne spaghetti carbonara:
- Międzybrodzki Makaron spaghetti – 500 g
- Wędzony boczek – 250 g
- Śmietana 30 % – 250 ml
- 3 żółtka
- Starty żółty ser – 2 łyżki
- Czosnek – 1 ząbek
- Cebula – 1 szt.
- Sól, pieprz, bazylia
Wykonanie:
- Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
- Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy go na rozgrzaną patelnie i smażymy, aż się zarumieni.
- Boczek zdejmujemy z patelni i na tłuszczu, który się z niego wytopił, podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.
- W miseczce mieszamy żółtka, śmietankę oraz ser.
- Na patelnię wykładamy ponownie boczek, a następnie dodajemy żółtka ze śmietanką i serem, po czym gotujemy przez chwilę na bardzo wolnym ogniu.
- Sos łączymy z makaronem i dokładnie mieszamy.
- Na talerzu spaghetti dekorujemy bazylią.