Kiszonki, czyli zdrowa dieta dla jelit. Dlaczego warto je jeść? 10 zalet jedzenia kiszonek!

Spis treści:

Domowe kiszonki to produkty, które właściwie same się robią. Są tak proste w przygotowaniu, że każdy z nas bez problemu może zrobić je samodzielnie. Kisić można zarówno owoce, jak i warzywa. Wystarczy poświęcić chwilę na zrobienie ich, by później móc przez długi czas cieszyć się zapasem pysznych i zdrowych kiszonek. Jeśli wciąż zastanawiasz się, czy kiszonki to jest coś, co chcesz, by znalazło się w Twoim jadłospisie, to mamy nadzieję, że ten artykuł sprawi, że w końcu się do nich przekonasz!

kiszonki zdrowa dieta

Jakie właściwości mają kiszonki?

Zaczniemy od podstaw – przypomnimy Wam, jak wiele właściwości zdrowotnych mają kiszonki i dlaczego warto je spożywać. Kiszonki są nazywane często mianem “superfoods”, czyli takiej żywności, która wykazuje bardzo korzystne, szerokie działanie na organizm. Ponadto są niskokaloryczne, więc często są polecane również osobom, które są na diecie odchudzającej.

Jakie właściwości mają kiszonki?

  • są naturalnymi probiotykami – zawierają różne kultury bakterii, które wpływają na przywrócenie prawidłowej mikrobioty jelitowej, wspierają odporność organizmu,
  • mają kwaśne pH – zakwaszają żołądek i wspomagają trawienie białek,
  • mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego – wspomagają pracę jelit, regulują metabolizm i redukują problem zaparć,
  • są bogate w witaminy: C, A, E oraz witaminy z grupy B.
  • mają silne działanie antyoksydacyjne – przeciwdziałają starzeniu się i wspierają regenerację,
  • zawierają potas, wapń, fosfor, magnez – spożywanie kiszonek poprawia pracę mięśni, serca oraz wspiera gospodarkę wodną organizmu.

kiszonki czy są zdrowe

Czy kiszonki są zdrowe?

Kiszonki mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Są bogate w witaminy o działaniu przeciwutleniającym i pierwiastki. Do tego mają niewiele kalorii. Warto je na stałe włączyć do swojej diety. Są zdrowe i niskokaloryczne, pozytywnie wpływają pracę organizmu: zwiększają odporność, stymulują układ pokarmowy, obniżają poziom cholesterolu.

Kapusta kiszona. Czy znasz jej wszystkie właściwości?

Kapusta kiszona. Czy znasz jej wszystkie właściwości?

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna i ma wiele zdrowotnych właściwości. To prawdziwe naturalne lekarstwo… Sprawdź, jakie ma walory ożywcze, a także poznaj jej prozdrowotne działanie!

Czy warto jeść kiszonki?

Kiszonki to bardzo cenny składnik z diety. Uważane są za naturalne probiotyki. Pozytywnie wpływają na pracę organizmu, florę bakteryjną jelit oraz odporność. Ponadto mają mnóstwo innych korzyści dla organizmu. Oto najważniejsze zalety jedzenia kiszonek:

1. Kiszonki wspomagają odchudzanie

W trakcie kiszenia w warzywa i owocach zmniejsza się liczba cukru – obniża się więc również ilość kcal. Produkty kiszone są niskokaloryczne i mają dużo błonnika, dzięki czemu są sycące. Ponadto przyspieszają metabolizm. To bardzo dobry element diety redukcyjnej. Jeśli chcesz zrzucić kilka kilogramów, koniecznie dołącz je do swojego jadłospisu.

2. Kiszonki wspomagają pracę układu pokarmowego

Regularne spożywanie kiszonek poprawia trawienie i przywraca prawidłową mikroflorę jelitową. Kiszonki leczą zaparcia i działają korzystnie na pracę układu pokarmowego. Produkty kiszone powinny stać się stałym elementem diety osób, które mają problemy z pracą układu pokarmowego.

kiszonki właściwości zdrowotne

3. Kiszonki poprawiają odporność

Kiszonki wzmacniają odporność, korzystnie działają na mikroflorę jelitową, wzmacniają barierę ochronną i pomagają w walce z okresowymi infekcjami i wirusami. 

4. Bogactwo witaminy C

Kiszonki są bogate w witaminę C, która wzmacnia nasz organizm. W produktach kiszonych, w czasie fermentacji, następuje stabilizacja witaminy C, co sprawia, że działa ona skuteczniej niż ta przyswajana ze świeżych warzyw i owoców.

5. Kiszonki przeciwdziałają starzeniu się organizmu

Dzięki bogactwu witamin o działaniu przeciwutleniającym, kiszonki przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Wpływa także na urodę i kondycję cery włosów i paznokci. Witamina E przyspiesza powstawanie kolagenu i elastyny oraz neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się skóry.

kiszonki - witaminy, właściwości

6. Kiszonki działają przeciw­nowotworowo

Kiszonki są bogate w witaminę A, która wspomaga proces widzenia oraz działa przeciw­nowotworowo, zapobiega zakażeniom, pomaga zwalczać bakterie i wirusy. 

7. Kiszonki są źródłem witaminy B2 i PP

Witamina B2 wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, procesy przemiany materii, bierze udział w procesie tworzenia czerwonych płytek krwi, w produkcji antyciał przez układ odpornościowy oraz wspiera regenerację tkanek. Witamina PP odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego.

8. Kiszonki obniżają cholesterol

Kiszone produkty obniżają poziom cholesterolu między innymi ze względu na wysoką zawartość błonnika w kiszonkach oraz dlatego, że niektóre bakterie mikrobiotyczne przetwarzają cholesterol w sterole.

9. Kiszonki to naturalne probiotyki

Kiszonki są naturalnym źródłem probiotyków, korzystnie wpływają na metabolizm oraz regulują skład mikroflory przewodu pokarmowego. Produkty kiszone są źródłem kwasu mlekowego, który reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntezowaniu witaminy K i niektórych witamin z grupy B. Kiszonki zalecane są np. przy antybiotykoterapii, ponieważ wspomagają odnowę flory bakteryjnej osłabioną antybiotykami.

10. Kiszonki wspierają leczenie cukrzycy

Kiszonki są polecane w profilaktyce i wsparciu leczenia cukrzycy, ponieważ regulują stopień wchłaniania cukru we krwi.

najpopularniejsze kiszonki

Najpopularniejsze kiszonki

Kiszenie to od wieków najbardziej powszechny sposób na przedłużenie terminu spożywania niektórych warzyw i owoców. W Polsce najpopularniejsze kiszonki to te przygotowane z ogórków oraz kiszona kapusta. Coraz częściej kisimy też buraki. Okazuje się jednak, że można kisić niemal… wszystko. Kiszony seler, papryka, nawet pomidory i cytryny. Wszystkie te kiszonki są pyszne i mają jeszcze więcej właściwości odżywczych niż świeże warzywa i owoce. Warto przygotowywać chociaż małe porcje kiszonek co roku. Poświęcimy na to kilka godzin, ale możemy się cieszyć ich smakiem i korzyściami płynącymi z ich spożywania przez długi czas!

Kiszone cytryny – marokański przysmak, który podkręci Twoją odporność

Kiszone cytryny – marokański przysmak, który podkręci Twoją odporność

Kiszone cytryny to popularny i lubiany dodatek do dań kuchni marokańskiej, a także bliskoschodniej. Serwowane z daniami mięsnymi, sałatami czy wegetariańskimi zapiekankami z warzyw, dodają posiłkom niezwykłego aromatu i egzotycznego posmaku. W dodatku są pełne witaminy C i potasu, oczyszczają organizm z toksyn, a co najważniejsze, w naturalny sposób wzmacniają odporność. Warto więc pokusić się o ich samodzielne przygotowanie, szczególnie w tak trudnym dla nas okresie jak obecny, w którym chłodnej jesieni towarzyszy szalejąca pandemia. Zapraszamy po sprawdzony przepis!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (25 głosów, średnia: 4,96 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. kiszonki i zioła  14 stycznia 2022 10:10

    Kiszonki są dobre prze cały rok. Również należy korzystać z dobrodziejstwa ziół i warzyw.

    Odpowiedz
  2. Hidari11  14 stycznia 2022 14:00

    Uwielbiam kwaśne jedzenie. Kiszonki są u mnie niemal codziennością. Warto rozszerzyć kiszony repertuar o inne warzywa poza kapustą i ogórkami.

    Odpowiedz
  3. agasam9  14 stycznia 2022 18:59

    uwielbiam kiszonki – szczególnie buraki i ogórki 🙂

    Odpowiedz
  4. macierzanka  14 stycznia 2022 20:00

    Ja też najczęściej robię kiszone ogórki i buraki.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany