Kiszone cytryny – marokański przysmak, który podkręci Twoją odporność
Kiszone cytryny to popularny i lubiany dodatek do dań kuchni marokańskiej, a także bliskoschodniej. Serwowane z daniami mięsnymi, sałatami czy wegetariańskimi zapiekankami z warzyw, dodają posiłkom niezwykłego aromatu i egzotycznego posmaku. W dodatku są pełne witaminy C i potasu, oczyszczają organizm z toksyn, a co najważniejsze, w naturalny sposób wzmacniają odporność. Warto więc pokusić się o ich samodzielne przygotowanie, szczególnie w tak trudnym dla nas okresie jak obecny, w którym chłodnej jesieni towarzyszy szalejąca pandemia. Zapraszamy po sprawdzony przepis!
Kiszone cytryny – marokański przysmak, który podkręci Twoją odporność
Kiszone cytryny to doskonały sposób, by urozmaicić swoją kuchnię, wspomagając jednocześnie zdrową dietę wszystkich domowników. Zaskakują oryginalnym spojrzeniem na teoretycznie dobrze nam znany owoc i pomagają wzbogacić repertuar zdrowych domowych kiszonek. Zawarty w nich potas wykazuje zbawienny wpływ na działanie naszego układu nerwowego i funkcjonowanie mózgu. Ich atrakcyjny wygląd nie tylko zachęca zaś do podjadania pożywnej przekąski, ale też czyni z niej piękną ozdobę rozmaitych potraw. Jeżeli więc znajdziecie w swoich sklepach dojrzałe, dorodne, soczyste i świeże cytryny, koniecznie zamknijcie je w słoikach. Podpowiadamy Wam, jak je wekować! Cały proces nie zajmie Ci więcej niż pół godziny!
Przepis na kiszone cytryny
Składniki (na duży słój – 4250 ml):
- 16 niewoskowanych cytryn (do zakiszenia),
- 8 dowolnych cytryn do wyciśnięcia soku,
- 300 g morskiej soli,
- laska cynamonu,
- kilka liści laurowych,
- garść czerwonego pieprzu,
- woda mineralna lub przefiltrowana i przegotowana,
- opcjonalnie: ostra papryczka.
Sposób przygotowania:
- Umyj i wyszoruj szczoteczką wszystkie cytryny.
- Każdą z 16 wybranych cytryn natnij na krzyż, ale nie do końca, tak by się nie rozpadła. W każdą naciętą cytrynę wsyp łyżkę soli i domknij cytrynę.
- W wyparzonym słoju układaj ciasno przygotowane cytryny. Czterolitrowy pomieści cztery rzędy po 4 cytryny w każdym.
- Wszystkie przyprawy: pieprz, cynamon, listki laurowe i papryczkę także wrzuć do słoika. Całość zalej sokiem z pozostałych 8 wyciśniętych cytryn. Na wierzch możesz jeszcze wsypać trochę soli.
- Zalej całość taką ilością wody, by cytryny zostały przykryte. Zakręć słoik i ustaw go na talerzu w ciemnym miejscu.
- Kiś cytryny minimum 4 tygodnie, co parę dni potrząsając słoikiem, aby sól rozchodziła się po nim równomiernie. Po tym czasie słoik należy wstawić do lodówki. Możesz też wówczas przełożyć cytryny do mniejszych słoików.
Smacznego i na zdrowie!
Nie zapomnijcie dać nam znać, gdy już ich spróbujecie! Jesteśmy bardzo ciekawi Waszych wrażeń smakowych! Estetyczne będą z pewnością pozytywne. To wyjątkowo „instagramowy” przysmak!