Książka „Kipi Kasza” – odkryj kaszę na nowo!

Kasza powraca do łask polskiej kuchni. Zaczynamy na nowo doceniać jej wyjątkowy smak, różnorodność odmian i zdrowotny wpływ na nasz organizm. Właśnie na rynku pojawiła się pozycja Kipi Kasza Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza, autorów bloga Gotowaniezpasja.pl

Autorzy specjalnie na potrzeby tej publikacji przygotowali aż 105 pomysłowych przepisów, a wszystkie z kaszą w roli głównej. Autorzy z jednej strony na nowo odkrywają tradycję i  proponują klasyczne dania we współczesnej odsłonie, a z drugiej – wprowadzają kulinarne nowinki i zaskakują kucharską inwencją. Wszystkie propozycje posiłków zilustrowane są wysmakowanymi, autorskimi zdjęciami.

kasza 2

Blisko trzy czwarte przepisów to propozycje bezmięsne, a prawie połowa to dania niezawierające glutenu – z książki skorzystają więc wegetarianie i osoby poszukujące nowych pomysłów na bezglutenowe posiłki. Wszystkie propozycje dań wiążą się z ideą zdrowego odżywiania i slow food, a przepisy będą inspirujące zarówno dla amatorów, jak i pasjonatów gotowania.

Zaproś znajomych na kaszotto i burgery jaglane, a na deser podaj smakowite muffinki gryczano-amarantusowe z żurawiną!

Paweł Łukasik – pasjonat gotowania, z wykształcenia technolog żywienia. Odpowiada za część merytoryczną, przygotowanie dań oraz przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji.

Grzegorz Targosz – fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat Ogólnopolskiego Konkursu dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć zamieszczonych w książce.

 

Książkę Kipi Kasza polecają:

 

To książka, której szukałem i na którą czekałem. Kasza dzięki niej wraca w wielkim stylu.

Różnorodna, kosmopolityczna, tania, pyszna i zdrowa. A do tego – jak pokazują Autorzy – niejedno ma oblicze.

 
Grzegorz Łapanowski

Nauczyłam się jeść kaszę, kiedy zaczęłam mieszkać w Polsce.  We Włoszech na przykład kasza gryczana jest prawie nieznana, a mnie od razu bardzo zasmakowała. Dzisiaj różne rodzaje kasz są jedną z podstaw jadłospisu mojego domu, dlatego bardzo się cieszę, że powstała taka piękna książka, pełna pysznych przepisów.

Tessa Capponi-Borawska

Obejrzałam, przeczytałam, zainspirowałam się i przechodzę na kaszę! Chociaż wiedziałam od zawsze, że kaszy nigdy dość, że zdrowa, smaczna i tania, to jakaś mi się nudna zdawała… Te ziarenka takie nijaki, te kolory jak z polskiego pejzażu… Zdrowe, nic przyjemnego. No, a ile się można dla zdrowia poświęcać? Tymczasem wystarczył jeden poranek spędzony z książką Kipi kasza, żeby moje myśli o tych wszystkich przesypujących się z chrzęstem ziarenkach zaiskrzyły się smakowicie. Panowie autorzy – dziękuję! Głodni wiedzy dostają do ręki kompendium informacji o wszystkich rodzajach kaszy od tych dostępnych po te nieosiągalne na polskim rynku. Kto na diecie bezglutenowej, ten się dowie, że więcej jest kasz bez glutenu niż tych glutenowych, a co najważniejsze – będzie umiał jedne od drugich odróżnić. Kto lubi książki kucharskie po prostu oglądać, tego wzrok ucieszą Wasze smakowite fotografie, od których ślinka do ust płynie. A kto szuka inspiracji kulinarnej, ten ją z łatwością znajdzie wśród dziesiątek przepisów. Ja np. całe życie gotowałam kaszę na sypko wg zupełnie innej receptury. Czas spróbować Waszej. Idę gotować kaszę!

 Maryla Musidłowskakasza

Nie znosisz kaszy? Przeczytaj, a staniesz się fanem kaszy. Uważasz, że kasza jest nudna? Zjedz kushi (połączenie sushi i kaszy) albo ugotuj kaszotto. I co teraz powiesz?

Fantastyczna książka wokół jednego z najzdrowszych i najsmaczniejszych polskich produktów – nie tylko przepisy! Polecam!

Anna Wrońska, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (235 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  11 czerwca 2015 07:24

    Ja uwielbiam kaszę, jest u mnie na 2 miejscu, zaraz po ryżu 🙂 To świetna alternatywa dla ziemniaków. Staram się i jedno i drugie wykorzystywać jak najczęściej tym bardziej, że pozostali domownicy również je lubią.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  11 czerwca 2015 08:54

    Ja będąc w ciąży na nowo odkryłam kasze. Szukałam przepisów i naprawdę odkryłam,że można z nich przyrządzić pyszne dania. Co więcej znajomi biorą ode mnie przepisy na kasze więc i oni spożywają jej znacznie więcej niż kiedyś.

    Odpowiedz
  3. bbo  11 czerwca 2015 12:21

    Uwielbiam kasze, ale wiem, że mogłabym ją częściej podawać.

    Odpowiedz
  4. truskawka89  11 czerwca 2015 12:39

    ja również uwielbiam kasze w rożnej postaci

    Odpowiedz
  5. martucha180  11 czerwca 2015 14:58

    Kiedyś nie lubiłam kaszy, teraz powoli zaczynam ją lubić. Książka to strzał w 10!

    Odpowiedz
  6. Jaworka  11 czerwca 2015 22:02

    Mnie nie trzeba namawiać na różne kasze bardzo je w domy wszyscy lubimy i często je robie

    Odpowiedz
    • Anett13  12 lutego 2017 11:12

      Mnie też nie, kaszę mogłabym jeść w zasadzie codziennie 🙂

      Odpowiedz
  7. basiaj  11 czerwca 2015 23:41

    Lubię kaszę.

    Odpowiedz
  8. Kmakolagwa  23 czerwca 2015 10:54

    Bardzo lubię dania z kaszą

    Odpowiedz
  9. marczella  27 lipca 2015 10:17

    Uwielbiam kasze 🙂

    Odpowiedz
  10. hml  13 listopada 2017 12:29

    🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany