Kilka faktów na temat patelni żeliwnej

Jeśli niedawno zakupiliście patelnię żeliwną i nie macie doświadczenia w jej użytkowaniu, niekoniecznie możecie w pełni wykorzystać potencjał tego konkretnego naczynia. Świadomość cech ją charakteryzujących zdecydowanie w tym pomoże.

 

Kilka faktów na temat patelni żeliwnej

Patelnia żeliwna najczęściej jest stosowana do mięs i potraw rybnych. Rynek oferuje też takie warianty tego produktu jak patelnia przystosowane stricte do naleśników, czy pizzy. Powodem stojącym za jej polarnością jest między innymi zdolność do smażenia nawet na bardzo wysokich temperaturach, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać je ją na ognisku.

Konserwacja

Zanim przyjdzie nam po praz pierwszy wykorzystać patelnię żeliwną w swojej kuchni, należy właściwie ją zakonserwować. Jeśli tego nie zrobimy, to struktura naczynia zostanie naruszona, a w najgorszym razie zniszczona. Co gorsza, taka sytuacja może mieć miejsce przed pierwszym faktycznym smażeniem, należy zatem usilnie wystrzegać się tego błędu.

Co zatem należy zrobić? To proste wystarczy bowiem umyć patelnię gorącą wodą, następnie wysuszyć i wysmarować olejem. Potem nastawiamy piekarnik na 150 stopni Celsjusza i wkładamy naczynię do niego. Kilka minut i dokładnie czyścimy powierzchnię. Tzw. proces olejowania wzmacnia surowce, które zostały wykorzystane do produkcji patelni.

Jak czyścić patelnię? Unikajmy płynów do naczyń zawierających ocet, sodę, mleczka, czy proszki do garnków. Przy czym myć należy wyłącznie ręcznie, umieszczanie tego typu sprzętu kuchennego w zmywarce przyniesie efekt zdecydowanie odwrotny od zamierzonego.

Kwestia indukcji

Ogólna zasada jest taka, że przyśpieszone nagrzewanie żeliwa jest w stanie uniemożliwić przygotowywanie posiłków na patelni. Złotym środkiem jest ustawianie indykcji na średni pobór mocy, pozwoli to na przedłużenie jej żywotności i zachowanie odpowiedniego smaku przygotowywanych potraw. Zaleca się, aby składniki odżywcze umieszczane na powierzchni utrzymywane były w temperaturze pokojowe, należy zatem unikać tych bezpośrednio wyciągniętych z zamrażarki.

Podsumowanie

Patelnia żeliwna jest w stanie przynieść wiele korzyści zarówno w domowym zaciszu, jak i wyjeździe na świeżym powietrzu. Przygotowywanie na niej dania, jeśli ta będzie optymalnie pielęgnowana, spełniać będą wymagające gusta naszych kubków smakowych, warto zatem z odpowiedzialnością podchodzić do tego produktu.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (59 głosów, średnia: 4,86 z 5)
zapisuję głos...