Kawy ziarniste na różne pory dnia. Poranne, popołudniowe i wieczorne propozycje
W zakresie zwyczajów kawowych warto brać przykład z Włochów, którzy oprócz niezwykłej, a zarazem prostej kuchni, uwielbiają kawę, a jej spożywanie traktują jak swoisty rytuał. Codzienne picie kawy składa się z doboru świeżo palonych ziaren o rodzaju i intensywności dopasowanych do swojego gustu, wyboru sposobu parzenia i podania kawy. Przekonaj się, jaką kawę warto pić rano, po południu oraz wieczorem na przykładzie mieszkańców słonecznej Italii. W naszych sklepach znajdziesz kawę ziarnistą najwyższej klasy, umożliwiającą przygotowanie napoju o doskonałym smaku i aromacie.
Spis treści:
Jaką kawę pijemy rano? Poczuj się jak we włoskiej kawiarni
We Włoszech tradycja słodkich śniadań wiąże się ze spożyciem lekkiej, słodkiej kawy. W większości regionów Włoch rano, przed śniadaniem, wypijana jest moka, parzona w kawiarce, a po zjedzeniu słodkiego rogalika lub ciastka mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego delektują się kremowym cappuccino lub caffe latte. Napoje te pije się przed południem, dlatego nietaktem – Włosi są przywiązani do swoich tradycji, zwłaszcza gastronomicznych – jest zamówienie ich w kawiarni po godzinie 11.00. Na naszych stołach w godzinach porannych często pojawiają się łagodne kawy z mlekiem, przygotowywane najczęściej z mieszanki arabiki i robusty (tzw. blendy). To połączenie w odpowiednich proporcjach pozwala na uzyskanie łagodnego smaku świeżo zmielonej kawy, idealnie sprawdzającego się w połączeniu ze spienionym mlekiem. Najlepsza kawa ziarnista zachwyci Cię zarówno o poranku, gdy potrzebujesz dawki energii, jak i w późniejszych godzinach.
Kawa ziarnista, idealna po południu
Po południu, wzorując się na Włochach, warto sięgnąć po intensywne espresso lub espresso macchiato – z kilkoma kroplami spienionego, gorącego mleka. Znakomicie sprawdzi się tu kawa ziarnista, w której znajdziesz przewagę robusty. Ta esencjonalna kawa o aromacie – przeważnie – orzechów i karmelu pozwala cieszyć się doskonałym smakiem oraz dostarcza mnóstwo energii. Dla wielbicieli cytrusowego posmaku i lżejszej formuły polecane są mieszanki arabiki i robusty. Przewaga tej pierwszej w zestawieniu sprawia, że kawa zyskuje lżejszą formułę. Po południu warto celebrować czas picia kawy, nie zapominając jednocześnie o szklance wody, by poczuć złożoność smaku świeżo palonych ziaren kawy. Wiele osób przepija popołudniowe espresso wodą, Włosi natomiast podczas sjesty często wybierają trunek typu likier, ułatwiający trawienie i neutralizujący posmak kawy w ustach.
Propozycja na wieczór – jaka kawa będzie najlepsza?
Większość z nas jest zdania, że wieczorem nie należy pić kawy, by zawarta w niej kofeina nie powodowała utrudnień w zaśnięciu. To w dużej mierze prawda. Jeśli jesteś wśród zwolenników wypicia filiżanki kawy wieczorem wybierz kawę ziarnistą arabikę, która stanowi większość dostępnych w sklepach produktów. Arabika jest kawą łagodną, lepiej tolerowaną przez układ trawienny. Nie jest mętna i wyróżnia się cytrusowym, świeżym posmakiem. Kawę warto wypić późnym popołudniem, zachowując odpowiedni czas przed pójściem spać – najlepiej sześć godzin. Jeżeli lubisz delektować się smakiem kawy i korzystając z czasu spędzanego we Włoszech chcesz wypić kawę w kawiarni, późnym popołudniem oraz wieczorem nie należy zamawiać słodkiej cappuccino i caffe latte. Te kawy pija się przed południem. W Polsce espresso pijemy najczęściej rano, dla dodania sobie energii, we Włoszech natomiast można wypić je nawet wieczorem i nie będzie to potraktowane jako zachowanie niewłaściwe. Oczywiście najbezpieczniejszą dla naszego snu kawą spożywaną wieczorem jest wersja bezkofeinowa (występuje nawet w odmianie speciality).